Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI BROJ MAGAZINA AUTO STYLE U SRIJEDU NA KIOSCIMA

Među najbolje ocijenjene gume progurali su se i pneumatici brendova Cooper i Esa-Tecar

Autostyle
Foto: VL
1/3
10.03.2017.
u 14:24

Novi broj magazina AutoStyle u srijedu će na kioscima biti po cijeni od 5 kn, uz Večernji list

Proljeće je pred vratima, a s njime dolazi i vrijeme sezonske izmjene guma. No, treba imati na umu da je zimska oprema na određenim cestama u kontinentalnoj Hrvatskoj obvezna do 15. travnja. Ako trebate nove ljetne gume, tradicionalno testiranje europskih autoklubova – u koje spada i naš Hrvatski autoklub – dobar je pokazatelj koje se pneumatike isplati kupiti. Gume su ocijenjene prema kriterijima kvalitete vožnje na suhoj cesti, mokroj cesti, buci koju proizvode, udobnosti, potrošnji goriva i nosivosti.

Testirane su u dvije dimenzije, manja je standardna 195/65 R15 koje se najčešće koriste na kompaktnim automobilima poput VW Golfa, Opel Astre ili Renault Meganea. Druga testirana dimenzija, 215/65 R16, prikladna je za kompaktne SUV automobile, poput Nissan Qashqaija, Kije Sportage ili Mitsubishija ASX.

Zanimljivost ovogodišnjeg testiranja jest što su se u obje dimenzije među najbolje ocijenjene gume s ocjenom “vrlo preporučljivo” progurali i pneumatici manje poznatih brendova poput Coopera (američka tvrtka osnovana još 1914. godine, a specijalnost su im gume za 4x4 vozila) i Esa-Tecar (njemački proizvođač koji je osnovan 1992. godine). U manjoj dimenziji 195/65 R15 pet je guma dobilo ocjenu “vrlo preporučljivo”, a najbolji je Pirelli Cinturato P1 Verde, koja je vrlo dobru ocjenu dobila i na suhom i na mokrom kolniku. Na drugom je mjestu Bridgestone Turanza T001, a među pet najboljih su još Continental ContiPremiumContact5 (najbolja na mokrom kolniku), Goodyear EfficientGrip Performance i Esa-Tecar Spirit 5 HP.

U većoj testiranoj dimenziji 215/65 R16 prikladnoj za kompaktne crossovere i SUV automobile najbolji se pokazao Goodyear EfficientGrip SUV koji je bio apsolutno najbolji na vlažnoj podlozi. Samo još jedna guma dobila je ocjenu “vrlo preporučljivo” i to Cooper Zeon 4XS Sport. Čak 11 pneumatika ocijenjeno je s “preporučljivo”, dok su zbog lošijih ocjena na mokroj podlozi na začelju Michelin Latitude Tour HP s ocjenom “djelomično se preporučuje” i jedina guma koja je na ovogodišnjem testu sasvim proklizala i negativno ocijenjena s “ne preporučuje se” - japanska Yokohama Geolandar SUV. Ona je na mokrom imala 17 metara duži zaustavni put od najboljih konkurenata.

Foto: VLm

Detaljne ocjene testiranih ljetnih guma možete pročitati u novom broju magazina AutoStyle, koji će sutra biti na kioscima uz Večernji list, po cijeni od samo pet kuna. No, kako gume nisu jedino o čemu vozači u proljeće moraju razmišljati, novi AutoStyle donosi i brojne savjete o redovnom održavanju vozila. Provjerite kako u ovlaštenim servisima možete jeftinije popraviti auto, koje ulje treba točiti u automobil, kada je moguće popraviti oštećenje na vjetrobranskom staklu. Istražili smo koji su od urbanih prometnih mitova istina, a koji laž. Ekipa magazina AutoStyle prenosi vam i dojmove s prvih vožnji novog VW Golfa, Škode Octavije, Kije Rio.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije