Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODRŠKA SA SVIH STRANA

Svijet je šokiran atentatom na Ficu: Atentat osudili Plenković, Orban, von der Leyen i mnogi drugi

European Commission President Ursula von der Leyen during the Copenhagen Democracy Summit
Foto: IDA MARIE ODGAARD/REUTERS
1/10
15.05.2024.
u 16:28

Slovačka predsjednica Zuzana Caputova oštro je osudila napad na premijera Fica, rekao je u srijedu njezin glasnogovornik Martin Strižinec. Caputova je napad opisala kao brutalan i nemilosrdan.

Slovački premijer Robert Fico (59) teško je ozlijeđen  u srijedu u pucnjavi nakon sjednice vlade održane u Handlovi, gradu u središnjoj Slovačkoj u Trenčinskom kraju..Nesvakidašnji pokušaj atentata na slovačkog premijera zgrozio je domaću, ali i svjetsku javnost. Napad su osudili čelni ljudi Europske unije, hrvatski premijer Andrej Plenković, mađarski premijer Viktor Orban i mnogi drugi.

Predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen izrazila je svoje zgražanje na X-u (nekadašnjem Twitteru).

"Oštro osuđujem podli napad na premijera Roberta Fica. Ovakvim činovima nasilja nema mjesta u našem društvu i oni potkopavaju demokraciju, naše najdragocjenije opće dobro. Moje su misli s premijerom Ficom i njegovom obitelji.", navela je.

 

Slovačka predsjednica Zuzana Caputova oštro je osudila napad na premijera Fica, rekao je u srijedu njezin glasnogovornik Martin Strižinec.  Caputova je napad opisala kao brutalan i nemilosrdan.

"Šokirana sam. Robertu Ficu želim puno snage da se oporavi od napada u ovom kritičnom trenutku", rekla je.

O pokušaju atentata oglasio se i mađarski premijer Viktor Orban.  “Duboko sam potresen otkad sam čuo za užasan napad na mog prijatelja Roberta Fica. Molimo se za njezin brzi oporavak", rekao je mađarski premijer Viktor Orbán.

Atetat je osudio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

- Duboko sam potresen viješću o napadu na premijera Roberta Fica. Oštro osuđujem ovaj užasan čin nasilja. Naše su misli s premijerom Ficom, njegovom obitelji i slovačkim narodom - napisao je Plenković na X-u.

 

“Ništa i nikada ne može opravdati nasilje ili takve napade. Šokiran sam vijestima o napadima na slovačkog premijera nakon sastanka njegova kabineta u Handolovi”, poručio je Charles Michel.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je šokiranost tim događajem, kao i njemački kancelar Olaf Scholz koji je rekao da nasilju nema mjesta u europskoj politici.

Atentat je osudio i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

- Najoštrije osuđujem napad na slovačkog premijera Roberta Fica, to što se danas dogodilo u srcu Europe strašno je i godinama nije viđeno. Premijeru Ficu, kojega dugo poznajem i cijenim kao prijatelja hrvatskog naroda, želim brz oporavak i nadam se da će uskoro moći nastaviti služiti svom slovačkom narodu. Izražavam svoju solidarnost sa Slovačkom Republikom i njenim građanima u ovim teškim trenucima - naveo je na Facebooku hrvatski predsjednik.

"Vijesti o kukavičkom pokušaju atentata na slovačkog premijera Fica duboko me šokiraju. Nasilju ne smije biti mjesta u europskoj politici", objavio je Scholz na društvenoj platformi X.

FOTO Pogledajte privođenje napadača

European Commission President Ursula von der Leyen during the Copenhagen Democracy Summit
1/10

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da je šokiran viješću o napadu na slovačkog premijera koji je ranjen iz vatrenog oružja.

"Šokiran sam ovom groznom viješću. Sve naše misli su s premijerom Ficom i njegovom obitelji", napisao je Sunak na platformi X.

Češki premijer Petr Fiala ocijenio je šokantnom vijest da je pogođen slovački premijer, ističući da se nasilje ne može tolerirati.

"Vijest o napadu na slovačkog premijera Roberta Fica je šokantna. Premijeru želim da što prije ozdravi. Nasilje se ne smije tolerirati, njemu ne smije biti mjesta u društvu", napisao je Fiala.

Slovenski premijer Robert Golob oštro je osudio napad na slovačkog kolegu Roberta Fica, koji je ranjen u pucnjavi. Golob je na društvenoj mreži X zaželio slovačkom premijeru brz oporavak.

Pokušaj atentata na slovačkog premijera Ficu: Priveden atentator

Situaciju iz minute u minutu pratite OVDJE

Komentara 11

ZP
Zabranjen pristup
17:10 15.05.2024.

Znaci i nalogodavci mu salju potporu

V0
Vlaskoulicanec4.0
19:37 15.05.2024.

Zakaj ne pišete da je i njemačko javno tužilaštvo u Monchengladbachu pokrenulo postupak protiv Ursulice zbog korupcije?

D1
Dinamo 1982
16:58 15.05.2024.

Tko se normalan može veseliti ovakvom činu i tko može zazivati ovako nešto pa da se i totalno ne slažu s njegovom politikom? Shvaćate li da je ovo šamar demokraciji i slobodi, jer će se zlonamjerno s ovim povezivati ukrajinske službe ili čak Amerikanci???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije