Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJEPOTA

Kozmetika bez parabena i sintetike

MINERALNA KOZMETIKA MAKE UP ŠMINKANJE
Sanjin Strukić/Pixsell
28.02.2012.
u 06:51

Začepljene pore velik su problem ženama, a prednost kozmetike na bazi minerala jest ta da ih ne zatvara

Mineralna kozmetika može se nanositi i na problematično lice, ali samo ako se radi o čistim mineralnim preparatima bez filera, a to su talk, parfemi, parabeni, umjetni konzervansi, eftalati. Ja sam se odlučila za dekorativnu kozmetiku Jane Iredale – kaže nam doktorica Jannette Gjurić iz Poliklinike Sinteza kojoj mnoge žene mogu zahvaliti prirodan, mladenački i njegovan izgled. – Na početku nisam ni sama vjerovala u izuzetna svojstva ove kozmetike, a danas se isključivo služim tim preparatima i veliki sam pobornik dekorativne kozmetike Iredale jer jedina ima certifikat Skin Cancer Foundation. Rado preporučujem ovu kozmetiku, ali za svaki tip kože primjereni preparat. Zaštita za hiperpigmentacijske probleme, kod rosacee, kod dermatitisa, akna, nakon operativnih i laserskih tretmana. Kod rosacee, naprimjer, treba isključivo rabiti puder u prahu, a nikako u kamenu koji se, pak, preporučuje kod akna kako bi se postigao što jednakomjerniji izgled kože – savjetuje dr. Gjurić. Dodaje da je jedna od velikih prednosti mineralne kozmetike što ima jako dobru mogućnost sljubljivanja s kožom. – Omogućava brzo i jednostavno prekrivanje, protuupalno djelovanje, minimalne alergijske reakcije, zdrava je za kožu, ima zaštitni faktor, koža može disati... Mislim da era ove kozmetike tek počinje i da pogotovo moji kolege prepoznaju njezinu iznimnu vrijednost. Mineralna kozmetika odlično pokriva modrice i ožiljke, a preporučujem je svim svojim pacijentima. Uostalom, sama je upotrebljavam – zaključuje dr. Gjurić iz Poliklinike Sinteza. Za sve one koji se tek upoznaju sa svijetom mineralne kozmetike donosimo deset najčešćih pitanja kao i odgovore na njih.

1. Što je to mineralni make-up i što ga razlikuje od ostale, konvencionalne dekorativne kozmetike? Koji su sastojci mineralne dekorativne kozmetike?

Mineralni make-up je dekorativna kozmetika napravljena samo od prirodnih sastojaka, i to minerala iz fine zemlje, bez ikakvih kemikalija, boja, konzervansa i parfema kojima konvencionalna kozmetika inače obiluje. Radi se o laganoj kozmetici bez sjaja, koja je primjerena za sve tipove kože pa i najosjetljiviju, koja ne iritira kožu, akne ni crvenilo i, što je također jako važno, ne zatvara pore. Koža diše. Mineralni make-up traje cijeli dan i nije ga potrebno obnavljati, a golema mu je prednost što, ako se pravilno nanese, na licu se gotovo ne primjećuje. Pruža prirodan, prozračan i zdrav izgled kože.

2. Može li se mineralnom šminkom prikriti razne probleme na koži, depigmentiranost, crvenilo, akne, podočnjake, kapilare ili modrice?

Da, mineralnom kozmetikom, tekućim, kompaktnim ili puderima u prahu moguće je pokriti sve navedene kožne probleme. Pritom treba naglasiti da mineralna kozmetika nije samo trend jer, prema tvrdnjama stručnjaka, ne samo da prikriva nego i poboljšava izgled kože, dok s ostalom šminkom nije tako. Ipak, postoje zaljubljenici, ali i protivnici mineralnog make-upa, sve ovisi o tome što želite postići. Zagovornici su prvenstveno žene koje prednost daju zdravom i prirodnom, a manje im je važno mogu li u mineralnoj kozmetici koju koriste uvijek pronaći željenu boju, primjerice, rumenila, ruža ili sjenila.

3. Pojedine žene ipak se žale da im mineralna kozmetika isušuje kožu, da naglašava bore i dodaje godine, da su boje pudera često neprirodne, sive, blijede s pepeljastim naglaskom. Je li to točno?

Mnogi se pitaju je li „prirodno“ i iz „zemlje“ stvarno bolje. Ipak, veliki dio stručnjaka, odnosno većina dermatologa ima samo riječi hvale. Naglašavaju da ga sami rabe te da ga redovito preporučuju svojim pacijentima. No, drugi upozoravaju da je mineralna kozmetika samo dobra marketinška priča, da nema ništa što se već desetljećima ne nalazi u konvencionalnoj kozmetici. Prema njima, i mineralni puderi, sjajila, rumenila i ostalo mogu stvoriti probleme kao i svi ostali kozmetički preparati. Svaka žena treba, nakon što proba mineralnu kozmetiku, sama odlučiti.

4. Može li se spavati s mineralnom kozmetikom na licu i treba li osim nje koristiti neke druge preparate za zaštitu od sunca ili je dovoljan mineralni puder?

Ni s jednom šminkom, pa tako ni s mineralnom, ne treba otići na spavanje. Koliko god bio čist i prirodan, za spavanje nije potreban ni jedan make-up. Stoga se i mineralni skida kao i svaki ostali. Da, dermatolozi potvrđuju da mineralna kozmetika ima u prosjeku zaštitni faktor 15, jer su, kažu, u kozmetici za zaštitu od sunca pronađeni elementi koji se nalaze i u mineralnim preparatima. Mineralni puderi mogu biti kao zaštita dovoljni u zimskom razdoblju, no ljeti je ipak poželjno ispod njega staviti zaštitnu kremu.

5. Zašto onda ipak minerali, zašto im dati prednost pred dekorativnom kozmetikom na koju smo navikli ako, kao što je očito, imaju svojih nedostataka?

Iz Jane Iredale, jedne od najkvalitetnijih mineralnih kozmetika, koja se može nabaviti i kod nas – odgovaraju: – Zato što dobijete četiri u jednom. Brzo i lagano prekrivanje, nisu komadogeni i nemasni su, imaju protuupalno djelovanje i minimalni rizik od alergije. Naši mikronizirani minerali zapravo su podloga, puder, korektor i zaštita od sunca te su prilagođeni svakom tipu kože. Ne koristi se talk kao punilo i dovoljan je samo jedan pokret kistom da vam se minerali cijeli dan održe na licu – naglašava zastupnica Jane Iredale za Hrvatsku Jelena Batić.

6. Razlikuje li se šminkanje mineralnom kozmetikom od stavljanja konvencionalne? O čemu treba posebno voditi računa i što napraviti da lice ne postane maska?

Kao prvo, ne smije se pretjerati s količinom mineralne kozmetike i ne pokušavajte prikriti sve odjednom. Trebalo bi izbjegavati pretjerano razvlačenje minerala. Kad se poštuju ta pravila, mineralna kozmetika je izvrstan kamuflažni make-up koji se može prilagoditi dnevnim, ali i svečanim potrebama. Nakon nanošenja uobičajene kreme, odgovarajućim kistom nanosi se tekući puder, a nakon njega, također kistom, kompaktni puder za normalnu do masnu kožu ili onaj u prahu koji je prikladniji za normalnu do suhu kožu. Na kist se uzme mala količina preparata i nanese kratkim pokretima. Po želji se dodaje rumenilo, sjenilo za oči, shimmer, ruž ili sjajilo.

7. Kakvim se četkicama nanosi mineralna kozmetika? Može li se nanositi prstima i postižu li se isti efekti kao i kad se nanosi odgovarajućim četkicama?

Postoje različite vrste četkica za nanošenje svakog pudera. Ona za tekući najbolje će razvući preparat po licu. Ako se tekući puder nanosi prstima, žene često pogriješe stavljajući ga na jagodice i pokušavajući ga odatle razvući po ostatku lica. Tako im na jagodicama ostaju pigmenti, odnosno mrlje i uočljiv puder. Pigmenti se zalijepe jer su u gelu, a ne u masnoćama i vazelinu kao u ostaloj kozmetici. Zbog toga žene ponekad zaključe da im mineralni tekući puder nije dobar. A zapravo je problem samo u tome što ga treba naučiti stavljati – objašnjava Ana Bestić – brend menadžer i edukator za kozmetiku Jane Iredale.

8. Kako prstima pravilno staviti mineralni tekući puder? Je li to uopće moguće, u čemu je trik?

Moguće je i prstima pravilno razmazati mineralni tekući puder. U tom slučaju koža lica mora biti vlažna, a male količine pudera točkasto se rasporede po licu i razmažu. Tako se dobije dobar izgled kože, a ne debeli sloj neravnomjerno razvučenog pudera. No, sam tekući puder uglavnom nema jaku moć prikrivanja, a u pravilu nije prikladan za jako masnu kožu jer i sam ostavlja masan i sjajan dojam. Tekući puderi u pravilu imaju nisku zaštitu od sunca, ali koži daju zdrav i njegovan izgled. 
– Naš tekući puder radi mali lifting lica, daje dojam ispavanosti, a ne našminkanosti – kaže Ana Bestić.

9. Hoće li jednog dana, kako se najavljuje, mineralna kozmetika zamijeniti konvencionalnu? I kada bi se to moglo dogoditi? Kako ćemo se mi, koji nismo ljubitelji mineralne kozmetike, naviknuti na nju?

Kozmetika bazirana na mineralima trebala bi do kraja ovog desetljeća u potpunosti zamijeniti konvencionalnu kozmetiku, pogotovo kada je riječ o dekorativnim preparatima. Ljekovita svojstva minerala već su odavno poznata i dokazana te zbog toga postoji niz razloga zbog čega bismo se trebali odlučiti za kozmetiku baziranu na mineralima. No, kad se odlučujete za pojedini proizvod ili brend, svakako pozorno pogledajte sastav jer nije svejedno kakva je čistoća preparata.

10. Tko se uglavnom opredjeljuje za mineralnu kozmetiku i zašto? Koliko se dugo proizvodi mineralna kozmetika i od kada je poznata?

Mineralna kozmetika najpopularnija je kod onih koji se okreću prirodi, koji žele izbjeći sintetičke tvari, a postoje i pokazatelji da se uporabom mineralne kozmetike usporavaju ili izbjegavaju bore, koje mogu potaknuti pojedini proizvodi koji sadrže sintetičke formule. Poznata je od davnina, a koristila se u vrijeme starog Egipta. Egipćani su vrlo veliku pozornost pridavali šminki i modi, a koristili su minerale da bi proizveli šminku koju danas možemo vidjeti na papirusima i u njihovim grobnicama. Moderan arapski svijet nikada nije prestao upotrebljavati kombinaciju minerala za ocrtavanje očiju, ne samo zbog ljepote nego i vjerovanja da crna crta tjera duhove. Mineralima ju je radila i Kleopatra.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije