Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Birokracija

Zapušteni prostor zjapi prazan, a DUUDI ga ne želi iznajmiti

Dežmanova ulica
Foto: Arhiva VL
1/2
23.02.2015.
u 12:15

Iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom tvrde da im komercijalizacija imovine nije jedini i isključivi cilj

Iako godinama poslovni prostor od svega 18 četvornih metara u Dežmanovoj ulici 3 koji je u vlasništvu države, točnije Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, stoji prazan i zapušten, država ga, čini se, nema namjeru staviti u funkciju i zarađivati.

Pri tom stavu ostaju unatoč tome da za isti prostor postoji zainteresirana tvrtka, koja već gotovo godinu dana doslovce odgovorne u DUUDI-ju vuče za rukav i traži raspisivanje natječaja.

Deseci tisuća gubitka

Vrijeme koje je tvrtka Žabica j.d.o.o. potrošila na molbe i dopisivanje s odgovornima, kao i s Mladenom Pejnovićem, direktorom DUUDI-ja, vrijeme je u kojem je na osnovi najamnine blagajna te državne tvrtke tanja za nešto više od 30 tisuća kuna. Minimalni je to iznos računice zasnovane na početnoj ponuđenoj cijeni od zainteresiranog vlasnika tvrtke Žabica, a konačnu cijenu ionako bi raspisanim javnim natječajem formirala sama država, pa bi iznos za 18 četvornih metara poslovnog prostora mogao biti i veći.

Naime, tvrtka Žabica na temelju javnog poziva za podnošenje ponuda za zakup javnog prostora još u veljači 2014. godine izabrana je kao ponuđač prostora koji sa sjeverne strane graniči sa zapuštenim malim prostorom za koji su također zainteresirani i žele ga u najam.

– Zapušteni prostor u Dežmanovoj 3 predmet je našeg višemjesečnog interesa te mjesecima pokušavamo inicirati da se prostor stavi u funkciju – dio je pisma koji je direktor tvrtke Žabica Ivan Kovačić uputio DUUDI-ju.

Za prostor koji je već u najmu od svibnja 2014., mjesečno uplaćuje iznos od 17.687 kuna s PDV-om. No, državi, kako poručuju iz DUUDI-ja, nije isključiva intencija nuditi poslovne prostore u zakup u cilju prikupljanja novca.

– Država vodi računa i o potrebama državnih tijela i građana, vodi se briga i o činjenici da je brojnim kategorijama društva potreban prostor za njihovo djelovanje, od nevladinih udruga do Ministarstva socijalne politike i Ministarstva branitelja za njihove kategorije – poručili su iz DUUDI-ja.

Naime, na adresi u Dežmanovoj ulici, gdje je i sjedište spomenute državne tvrtke, u zakupu je ukupno sedam državnih nekretnina, a koliko je točno praznih poslovnih prostora u središtu grada za koje postoji interes poduzetnika, a koji državi na osnovi najma nude zaradu, nisu odgovorili.

Jedino rješenje čekati

– Državni ured za upravljanje državnom imovinom kontinuirano objavljuje javne natječaje za zakup poslovnih prostora, a na temelju poslovne odluke kao vlasnika i upravitelja. No, komercijalizacija nije jedini i isključivi oblik raspolaganja, već je samo jedan od mogućih oblika raspolaganja imovinom – objašnjavaju u DUUDI-ju te naglašavaju kako natječaje za poslovne prostore uvijek objavljuju na svojim službenim stranicama.

– Početna cijena na natječajima za zakup poslovnih prostora određena je prema kriterijima jedinica lokalne samouprave. Ovisi o zoni, položaju i namjeni koji će poslovni prostor biti predmetom budućeg natječaja – zaključili su, naime, iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Komentara 2

MB
Marlon Brando
13:29 23.02.2015.

Dežmanov prolaz je samo jedna od mnogobrojnih lokacija našeg preljepog grada koja je totalno zapuštena.Vi koji se kakti brinete za grad,manje odite po restaćima i bircevima a više po gradu.Možda vam onda dojde z r...ti do glave di i kaj treba delati.

Avatar shPINa
shPINa
10:01 24.02.2015.

ceka se "podobna osoba" (uhljeba) koja ce dobiti prostor,vjerojatno za 1kn mjesecno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije