Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bunt protiv gradnje

Peticijom protiv gradnje crkve 
u parku na Savici

Bager
Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Autori: sb/VLM, jk/VLM
15.03.2013.
u 08:22

Župnik Antun Vukmanić kaže da je to jedina lokacija s čistim papirima i da je običaj da se crkva gradi u središtu, a ne rubu naselja

Prve zapreke pojavile se pred gradnjom crkve u najvećem parku na Savici za čiji je idejni projekt nakon devet godina raspisan novi natječaj. Iako se gradnja godinama najavljuje, protivnici se pitaju nije li se u tom razdoblju mogla pronaći primjerenija lokacija.

Prvih 300 potpisa

Inicijativa “Očuvanje parka” prije nekoliko dana pokrenula je peticiju “Za izgradnju crkve, ali dalje od stambenih zgrada i dječjih igrališta” koju je dosad potpisalo otprilike 300 ljudi. Nju je podržala i Zelena lista.

 – Želimo pronaći bolju lokaciju za gradnju i sačuvati uređenu zelenu površinu koja je oaza za djecu i sve koji u njemu nalaze tračak prirode unutar urbanizirana naselja – poručio je Darko Stošić iz Zelene liste. Slučaj je komentirao i Ivan Bare, predsjednik Vijeća gradske četvrti Trnje.

– Natječaj je bio proveden prije šest godina i nije mi jasno zašto se provodi novi koji će stajati 90 tisuća kuna – kazao je Bare. Pročelnica Ureda za Strategijsko planiranje Jadranka Veselić Bruvo pravdala je raspisivanje novog natječaja. – Naknadnom odlukom Zagrebačke nadbiskupije smanjena je veličina crkve pa ni prvotno rješenje nije primjenjivo – rekla je Veselić Bruvo i dodala da se traži rješenje i za uređenje ostalog dijela parka. Antun Vukmanić, župnik buduće crkve posvećene blaženom Alojziju Stepincu, kazao je da mu je drago što prosvjednici nisu usmjereni protiv gradnje crkve, nego lokacije.

Sve je prema propisima

– Grad nam je dao tu lokaciju jer je bila jedina imovinsko-pravno čista. Nama je svejedno, ali je logika da se crkva gradi u središtu kvarta, a od stambenih zgrada udaljena je prema svim propisima – kaže župnik.

>>Smrad s Jakuševca osjete i u Zapruđu, peticijom traže eko rentu

Ključne riječi

Komentara 36

OR
Orleanska
12:13 15.03.2013.

Detour, to što si rekao jednostavno nije istina, ja živim na Savici i sve što se izgradilo izgradilo se u parku, što se tiče te površine gdje će se graditi crkva to je jedino zemljište koje ima čiste papire, drugee površine nema. Evidentno je da ljudima smeta crkva.

Avatar pukafraza
pukafraza
10:15 15.03.2013.

Smeta ih Crkva i crkva. Nije nikome do djece i parka. 1.Djeci će ostati park i dio na kojem se igraju jer je natječaj napisan ne samo za izgradnju crkve nego i za uređenje parka. 2.Tamo gdje se crkva trebaba izgraditi je prvo godinama bilo gradilište koje je bilo nezaštićeno i vrlo opasno, pa nikome nije nedostajala ta vrla i voljena zelena površina za kojom svi plaču. 3. Kada se gradio Lidl i Leggiero, onda nitko nije plakao za zelenom površinom. Skupa zabava i jeftina njemačka hrana, to je svima oke?

Avatar pukafraza
pukafraza
10:15 15.03.2013.

4. Svi zaljubljenici u pse (ja ih osobno volim) unatoč postojanju plave otpadne kante za pseće fekalije uredno zanemaruju postojanje iste.(čast iznimkama) Svi dobro znamo da se djeca na tom djelu parka ne igraju jer postoji velika mogućnost da ugaze u izmet. 5. Slažem se Rhayaderom. 6. Najviše mi smetaju oni licemjeri, kada dođe vrijeme za sakramente od krštenja do sprovoda, onda idu formalno u Crkvu da im to omogući, e kada nešto živoj zajednici župljana treba, onda im sve nešto smeta. Često se čuje da se formalni župljani ne bi željeli krizmati ili vjenčati u prostorima škole, to im je ružno, fotografije će biti ružne, ali kada treba izgraditi crkvu onda opet ne valja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije