Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradonačelnik na putu

Bandić u Rimu: Zagreb će umjesto Hrvatske sudjelovati na Expou 2015

Milan Bandić
Foto: Silvije Tomašević
1/2
28.07.2014.
u 13:49

Hrvatska je odustala obrazloživši to s troškovima nastalima zbog poplava u Slavoniji

Zagreb će umjesto Hrvatske sudjelovati na Svjetskoj izložbi u Milanu, EXPO 2015. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u današnjem razgovoru u talijanskom ministarstvu vanjskih poslova u Rimu najavio kako će glavni grad Hrvatske nastupiti na Expou nakon što je hrvatska vlada službeno odustala od takvog sudjelovanja.

Hrvatska je svojedobno potpisala sporazum o sudjelovanju na Expou, a onda je odustala obrazloživši to s troškovima nastalima zbog poplava u Slavoniji. Na osnovu potpisanog ugovora s Expom, Hrvatska je trebala sudjelovati u paviljonu s ostalim mediteranskim zemljama i imati na raspolaganju 250 četvornih metara prostora za predstavljanje svoje ponude u agroindustriji, prehrani, turizmu, ekologiji, odnosno s temama vezanima za ovaj Expo: hrana i ekologija.

Sudjelovanje svaka zemlja plaća, ako ne želi izgraditi svoj paviljon, 1,7 milijuna eura. Italija je načinila posebni napor, u želji da Hrvatska ipak bude na Expou, na koji se do sada prijavilo 145 država svijeta, što je najviše do sada za svjetske izložbe, te je smanjila iznos kvote za 500.000 eura. No, preostali iznos, odnosno 1,2 milijuna eura, je, očito, bio previsok za vladu Zorana Milanovića, pa je potvrđeno odustajanje. Talijanska vlada je, morala, i službeno, 3. srpnja, donijeti dokument kojim Hrvatsku briše s popisa sudionika Expoa, do sada najvećeg u povijesti takvih manifestacija, na koji će stići 9.000 tvrtki cijeloga svijeta i više od 20 milijuna posjetitelja (do sada je već prodano 4 milijuna ulaznica, dakle gotovo onoliko koliko Hrvatska ima stanovnika).

Bandić je kazao kako se nada da će postići sporazum s hrvatskom vladom i ministarstvom vanjskih poslova, te će grad Zagreb tako sudjelovati na Expou. Stvarno je nevjerojatno da hrvatska vlada nije mogla pronaći sponzore koji bi uplatili 1,2 milijuna eura za sudjelovanje na Svjetskoj izložbi o hrani, ekologiji i turizmu, granama koje bi trebale, s obzirom na prirodne pogodnosti, biti udarnima za hrvatsko gospodarstvo.

Ovo je inače drugo Bandićevo putovanje u Rim u mjesec dana. Početkom srpnja gradonačelnika je ugostio rimski kolega Ignazio Marino koji si je tada zaželio holding baš po uzoru na zagrebački.

>> Stručnjaci iz Kazahstana pomoći će Zagrebu u prometu, turizmu, gospodarstvu...

Komentara 8

Avatar tajar
tajar
18:01 28.07.2014.

Zagreb umjesto Hrvatske, Gradonačelnik umjesto predsjednika RH!

BU
Bubalamala
13:13 28.07.2014.

Mozda zbog "Bunga Bunga" party

AN
antikamen
13:35 28.07.2014.

na svu sreću da Mile zna 5-6 jezika,pa ne mora voditi i prevoditelja sa sobom , tu ušpara nešto kunica građana zagreba...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije