Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregovori

Braniteljima se nude prazni stanovi Sopnice - Jelkovec

Sopnica Jelkovec (1)
VL
19.02.2012.
u 17:00

Na području Zagreba nalazi se 1560 zahtjeva branitelja za stambeno zbrinjavanje, objasnili su iz ministarstva u kojem ne skrivaju zainteresiranost za rješavanje pitanja stambenog zbrinjavanja stradalnika iz Domovinskog rata

Kamen oko Holdingovih nogu težak milijardu kuna koje su uložene u naselje Sopnica – Jelkovec, čijih gotovo 600 stanova zjapi neprodano, uspiju li pregovori s Ministarstvom branitelja koji bi tamo stambeno zbrinjavao stradalnike, čini se, mogao bi postati lakši.

– Razgovaramo s Ministarstvom branitelja te se nadamo da će oni pokazati interes za kupnju naših stanova u Novom Jelkovcu. Nismo još razgovarali o broju stanova za koje bi to ministarstvo bilo zainteresirano – objasnio je Dušan Viro, glasnogovornik Zagrebačkog holdinga, najavljujući i mogućnost da se neprodani stanovi u tom naselju uskoro daju građanima u najam.

Očito da je poslovna politika Holdinga prema “sesvetskoj mamutici” dobila pozitivan vjetar u leđa jer će u dio stanova koje tržište neće, nadaju se, ipak useliti nove stanare iz redova stradalničke populacije. A u ministarstvu ne skrivaju svoju želju da stradalnicima pomognu pronaći krov nad glavom.

– U siječnju ove godine predstavnici Ministarstva branitelja obavili su načelne razgovore i razmijenili informacije s predstavnicima Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga u vezi s mogućom realizacijom stambenog zbrinjavanja stradalnika iz Domovinskog rata na području naselja Sopnica – Jelkovec. Na području Zagreba nalazi se 1560 zahtjeva za stambeno zbrinjavanje – objasnili su iz ministarstva u kojem ne skrivaju zainteresiranost za rješavanje pitanja stambenog zbrinjavanja stradalnika iz Domovinskog rata.

Cijena stambenog četvornog metra u ovom dijelu Zagreba s nekadašnjih 1290 eura spustila se na 980. No ni to nije dovoljno da se privuku kupci, čak ni iz redova zaposlenika Zagrebačkog holdinga na koje uprava također računa u spašavanju od financijske propasti cijelog projekta. Stvar će spasiti dogovor s Ministarstvom branitelja.

Uskoro i vrtić s bazenom

Podsjetimo, Sopnica – Jelkovec prvotno je bilo zamišljeno kao naselje poticane stanogradnje, no nakon sukoba zagrebačke koalicije HNS – SDP, gradonačelnik Milan Bandić 2006. godine otkupio je projekt od državne Agencije za promet i nekretnine te sam krenuo u njegovu realizaciju.
Danas stotine stanova čekaju na vlasnika jer nepopularno naselje upitno izvedenih građevinskih radova, predviđeno za čak 4000 ljudi, uz pad standarda građana, mnogi drže daleko od idealnog budućeg krova nad glavom.

– Grad Zagreb koristi 1449 stanova, a što na razini naselja iznosi oko 53% stanova. Imamo još 99 nepopunjenih poslovnih prostora, odnosno oko 50% od ukupno izvedenih – objasnio je Viro trenutačno stanje s prodajom i najmom prostora u naselju.

Za razliku od mnogih gradskih četvrti, naselje Sopnica – Jelkovec infrastrukturno je dobio mnogo – vrtić, uskoro i s bazenom, školu, poštu, banku, tržnicu, ali već godinama nema stanovnika. Možda će inicijativa Holdinga s Ministarstvom branitelja te najavljeno davanje u najam stanova donijeti toliko očekivanu promjenu u životu ovog naselja na istoku Zagreba.

Komentara 61

NI
nikkon18
14:17 20.02.2012.

ovakvo naselje bez duša, sramota. nego, mene interesira da li je holding platio porez na mrtvi kapital za 2011 i koliko.

CH
chemica
17:26 19.02.2012.

Ljudi, ajmo svi u \"Bandićevo\" naselje. Ima čak i vrtić s bazenom! Istina, susjedi su blago zahebani, ali mi pametni smo na vrijeme upozoravali da će se napraviti geto. Sirotinja, kriminalci, pripadnici jedne nacionalne manjine popularne u narodu, a u zadnje vrijeme strah i trepet za kontejnere za stari papir...Da, jedno prekrasno mjesto za život, samo da nema postojećih stanara. Kamo sreće da se počelo od ratnih stradalnika, a ne od \"dimljenih Hrvata\". Bandić je silom htio biti popularan među takvima pa eto opet belaja. Napraviš stotine milijuna kuna štete samo da bi dobio par glasova više na izborima.

BE
beppi
20:15 19.02.2012.

Ovakve zgrade su se gradile od 50 - tih pa do pada berlinskog zida u cijelom istocnom bloku, a Zagreb se \'\'prodaje \'\' za neku zapadnu metropolu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije