Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVOZ R. Giemza traži od Polančeca zaštitu od nelojalne konkurencije

Željezara Split tone zbog čelika iz Turske, Grčke...

18.03.2009.
u 18:12

Zbog nekontroliranog uvoza i nelojalne konkurencije Željezara Split prisiljena je svoju proizvodnju smanjiti na pola (dosad su mjesečno proizvodili 10 – 12 tisuća tona čelika), a zbog toga je upitna i zaposlenost radnika.

Sumnjiva kvaliteta
U Hrvatsku se uvozi čelik sumnjive kvalitete iz Turske, Italije, Poljske, Mađarske i Grčke, koji nema certifikat o sukladnosti (izdaje ga IGH), a bez njega se ne bi smio uvoziti ni prodavati na našem tržištu. Ustvrdio je to u svom pismu ministru gospodarstva Damiru Polančecu direktor Željezare Split Ryszard Giemza koji traži da Ministarstvo gospodarstva utječe na mjerodavne institucije koje bi, prema njegovu mišljenju, trebale kontrolirati uvoz čelika, posebice u lukama Split, Ploče i Rijeka.

– Hrvatska se nalazi u recesiji, a zbog stagnacije i smanjene aktivnosti u području graditeljstva prijeti opasnost od zatvaranja poduzeća i otpuštanja radnika, zato vas molimo da se za investicije koje se financiraju iz proračuna RH koristi čelik hrvatskih proizvođača – moli Giemza Polančeca.

U Ministarstvu gospodarstva odmah odgovaraju da nikome ne mogu narediti da kupuje hrvatski čelik jer bi to onda bio protekcionizam. Neslužbeno doznajemo da Željezara Split ima i većih problema od nekontroliranog uvoza, primjerice bio im je isključen plin zbog neplaćenog računa od navodno 20 milijuna kuna.

IGH gubi po 130.000 kn
U IGH pak kažu da nemaju informacije o tome koliko je na našem tržištu čelika bez certifikata o sukladnosti, ali napominju da bi to trebao kontrolirati onaj tko obavlja nadzor gradnje. Naime, svaki materijal mora imati potrebnu dokumentaciju. Ishođenje certifikata o sukladnosti stoji otprilike 130.000 kuna, pa je i IGH na gubitku zbog uvoznika neatestiranog čelika.

Želite prijaviti greške?