Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh

Bio je slijep, a sada vidi uz pomoć bioničkog oka

Tim Reddish
Press Association/PIXSELL
21.02.2013.
u 20:53

Novo oko Timu je djelomično vratilo vid pa tako sada vidi svjetlost, razaznaje oblike, a može pročitati i koliko je sati

Za svoju je zemlju osvojio više od 50 medalja u plivanju, ali svoje uspjehe dosad nije imao priliku i vidjeti. Britanski paraolimpijac Tim Reddish u 31. godini počeo je gubiti vid zbog Retinitis pigmentose, nasljedne bolesti koja uništava mrežnicu i dovodi do tzv. tunelskog vida, pa i sljepila.

Operacija od 8 sati

Najgore se dogodilo pa je prije 17 godina potpuno oslijepio, no sada, zahvaljujući bioničkom oku, napokon može nešto i vidjeti. Aktualni 55-godišnji čelnik Paraolimpijskog saveza rekao je kako mu je revolucionarni čip ugrađen u oko omogućio da vidi svjetlost, razaznaje oblike i pročita koliko je sati gledajući u položaj kazaljki. On je samo jedan od mnogih ljudi na svijetu kojemu bi implantat od 150.000 dolara mogao promijeniti život nabolje.

- Osjećao sam se kao da sjedim u mračnoj sobi u kojoj je netko upalio svjetlo. To je jednostavno nevjerojatno – rekao je Reddish nakon operacije koja je trajala više od osam sati. Dodao je da je neizmjerno sretan jer mu i mogućnost da vidi samo obrise svojih medalja jako puno znači. Ono što mu je djelomično vratilo vid zapravo je čip opremljen sa 1500 piksela osjetljivih na svjetlo koji daju pikseliziranu sliku čiju kvalitetu popravlja pojačalo ugrađeno iza uha. Svaki piksel oponaša funkciju fotoreceptora i čunjastih stanica u oku koje su kod Reddisha uništene zbog bolesti.

Veliki napredak

– Ova tehnologija dokazano vraća dio vida osobi koja je prethodno bila potpuno slijepa. To je golem i vrlo značajan korak naprijed, ali imamo još puno posla oko njena usavršavanja – rekao je kirurg Robert MacLaren. On je upozorio da je ugradnja ovih implantata još uvijek u probnoj fazi, zbog čega se pacijentima ugrađuje u samo jedno oko.

>>Talijan dobiva bioničku ruku preko koje će osjećati dodir

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije