Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Žir je podbacio 50%, ali očuvat ćemo turopoljsku svinju!

Detaljno je praćena rodnost hrasta lužnjaka i hrasta kitnjaka te je utvrđeno kako je stanje u proljetnim mjesecima bilo jako dobro. Cvatnja je bila zadovoljavajuća, a nije bilo ni mraza, najveće opasnosti za žir
30. kolovoza 2013. u 13:36 0 komentara 24 prikaza
Turopoljske svinje
Foto: Kronike VG

Turopoljski plemenitaši od davnina su na Bartolovo utvrđivali načine kako da svinje što lakše prezime u šumi. U hrastovoj šumi Turopoljskog luga tako je i ove godine održana Žirovina. Cilj je obići šumu i provjeriti kvalitetu i rodnost žira, osnovne hrane najstarije europske pasmine svinja.

Detaljno je praćena rodnost hrasta lužnjaka i hrasta kitnjaka te je utvrđeno kako je stanje u proljetnim mjesecima bilo jako dobro. Cvatnja je bila zadovoljavajuća, a nije bilo ni mraza, najveće opasnosti za žir. Ipak, u šumi Turopoljskog luga žir je znatno podbacio, što je loša vijest za turopoljske svinje i Plemenitu opčinu turopoljsku.

– Dogodila se treća uzastopna sušna godina koja je upropastila odličan urod kakav je bio do srpnja. Plod je jednostavno počeo otpadati. Procjena je da će gubitak uroda 2013. biti 50% rodnosti – rekao je Damir Brebrić, šumar Plemenite opčine turopoljske za Kronike VG. Rodnost žira plemenitašima ove godine ne ide na ruku, ali kažu da će zajedno sa strukom učiniti sve za spas ove autohtone pasmine svinja. Uz pomoć Hrvatske poljoprivredne agencije vode selekcijski uzgoj, sukladno Uzgojnom programu, te razvijaju i sedam uzgojnih linija izvan Plemenite opčine turopoljske.

– Na području Hrvatske u četiri županije kod 15 uzgajivača imamo 144 krmače, što je vrlo važno u slučaju pojave bolesti, koju smo imali u ne tako davnoj prošlosti, da životinje nisu koncentrirane na jednom mjestu – rekao je Željko Mahnet, načelnik Odjela za razvoj svinjogojstva Hrvatske poljoprivredne agencije.

Jelena Dokić
nesalomljiva
Branio je kćeri vezu s Hrvatom: Tukao me remenom, pljuvao, tjerao da stojim gola
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.