Naslovnica Zagreb ZG Život

Zaigrali Gymkhanu pa uz kartu i matematiku učili o Zagrebu i problemima EU

U igri su sudjelovali učenici XVIII. gimnazije te njihovi gosti iz Španjolske, Finske, Letonije i Italije
13. ožujka 2017. u 19:01 0 komentara 325 prikaza
08.03.2017., Zagreb - Ucenici iz Italije, Spanjolske, Latvije i Finske koji su na Erasmus razmjeni ucenika u 18. Gimnaziji igrali su po gradu igru gymkhana u kojoj pomocu raznih zagonetki i matematickih zadataka nalaze razne lokacije u gradu o kojima u is
Pogledajte galeriju 1/3

Da bi dobili koordinate, trebalo im je malo znanja o Zagrebu u kombinaciji s matematikom. Morali su odgovoriti na pitanja poput “Koje je peto slovo u nazivu najvećeg groblja u Zagrebu?” ili “Koji se broj dobije kada se visina najviše zagrebačke građevine pomnoži s tri?”. Dio je to igre Gymkhana u kojoj su sudjelovali učenici XVIII. gimnazije te njihovi gosti iz Španjolske, Finske, Letonije i Italije koji su u Hrvatsku stigli u sklopu programa Erasmus.

Uskoro i u drugim državama

Učenici su dobili kartu Zagreba te zadatke uz pomoć kojih su izračunali koordinate četiriju lokacija. Imali su četiri sata da ih obiđu, a na svakoj su pak odgovarali na pitanja vezana uz jednu važnu društveno-političku temu. U Tehničkom muzeju se tako govorilo o zaštiti okoliša i obnovljivim izvorima energije, na Glavnom kolodvoru su tema bile migracije i integracija, u franjevačkoj crkvi na Kaptolu odgovarali su na pitanja o siromaštvu i socijalnom isključivanju, a na Markovu trgu o nezaposlenosti mladih.

– To su sve teme o kojima smo s učenicima raspravljali tijekom cijelog tjedna koliko su ovdje i koliko traje program. Napravili su i edukativne plakate te međusobno raspravljali o tim problemima – rekla je Sandra Tardelli, profesorica u XVIII. gimnaziji koja je bila domaćin projekta. Ovo je prvo okupljanje učenika iz svih pet zemalja, a uskoro će se sastati i u drugim državama.

– Cilj nam je potaknuti ih da budu aktivni europski građani koji kritički razmišljaju i koji su svjesni problema oko sebe – objasnio je Eduardo Cas Calzado, profesor koji je u Zagreb stigao sa svojim učenicima iz Španjolske.

Među njima je i 15-godišnji Iván Giner Herencia, koji se u turu po Zagrebu zaputio sa Sabine Strautinom iz Letonije te Dorom Posilović, Ledom Špiranec i Markom Adlerom iz Hrvatske. Učenici su, naime, bili podijeljeni u skupine, a pobijedili su oni koji su najbrže i najuspješnije prošli sve lokacije.

Međunarodna prijateljstva

– Ovo je super način da naučimo više o ozbiljnim temama, ali i o Zagrebu koji mi se jako svidio, posebice arhitektura – rekao je Iván, koji se, iako je prvi put u Zagrebu, bez previše problema snašao s kartom i koordinatama. Učenici su u ovih tjedan dana posjetili i nekoliko muzeja te centar, a svi su istaknuli kako im je najdraže što su upoznali puno novih ljudi te započeli “međunarodna prijateljstva”. •

Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.