Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudski procesi

Zagrebačku vlast muči oko 34 tisuće neriješenih predmeta

Milan Bandić (1)
Goran Jakus/PIXSELL
03.03.2012.
u 12:00

Grad mjesečno ima oko 3500 predmeta, a na njima radi 60 odvjetnika. Ukupno vlast muči oko 34 tisuće neriješenih predmeta

Za odvjetničke usluge Grad Zagreb ove će godine izdvojiti čak 5,6 milijuna kuna. A to je, pohvalili su se, smanjenje u usporedbi s prijašnjim godinama.

Gradski zaposlenici

– U prosjeku smo odvjetnike plaćali oko 6 milijuna kuna – kaže Vidoje Bulum, pročelnik Stručne službe gradonačelnika.

Baš preko te službe ide javna nabava za odvjetničke usluge koje su Gradu nužne, kažu, zbog velikog broja predmeta.

– Mjesečno imamo oko 3500 predmeta, a na njima radi 60 odvjetnika – opravdava veliki proračunski izdatak Vidoje Bulum.

Trenutačno Grad ima oko 34 tisuće neriješenih predmeta. A dio odvjetnika koji vodi te predmete zaposlenici su Grada, a dio vanjski suradnici. No, prema riječima Buluma, i vanjski odvjetnici su gradski zaposlenici jer su s Gradom potpisali ugovor preko odvjetničke komore.

– Mi čak plaćamo te usluge 50 posto manje nego što su njihove stvarne cijene. To je jedna od pogodnosti – pohvalio se Bulum.

Iz Hrvatske odvjetničke komore kažu da preko njih nije potpisan nijedan ugovor, već da su odvjetnici pojedinačno zaključivali ugovore.

– Odvjetnička komora nadgledala je da zaključeni ugovor bude u skladu s odvjetničkom tarifom – objašnjavaju.

Što se pak tiče pogodnosti da Grad plaća odvjetnike 50 posto jeftinije, iz Odvjetničke komore kažu da je ugovorom predviđeno da Grad Zagreb za svaku poduzetu odvjetničku radnju mora platiti akontaciju od 50 posto iznosa predviđenog odvjetničkom tarifom.

Pogodnosti plaćanja

– U slučaju uspjeha u sporu odvjetniku pripada cjelokupni dosuđeni odvjetnički trošak umanjen za već isplaćenu akontaciju. Pravilom Kodeksa odvjetničke etike, uzimajući u obzir sve okolnosti obavljenog posla i koristi stranke, pojedine tarifne stavke odvjetnik može sniziti 50 posto – kažu iz Odvjetničke komore.

Komentara 10

BA
barbaizamerike
14:39 03.03.2012.

a neki od tih 60 odvjetnika imaju bankovne racune u nekim zapadnim zemljama i od svojih stranaka za usluge u hrvatskoj traze da im se uplati u stranoj zemlji .znaci varaju hrvatsku drzavu a rade za nju.sramota a vlada moze od stranih drzava da zatrazi imena i da ih kazni

DO
doktorica
17:13 03.03.2012.

Trenutačno Grad ima oko 34 tisuće neriješenih predmeta.....da je gradska vlast sposobna riješili bi se ti predmeti brzo,ali nekima je u interesu da se ne rješavaju,a najviše odvjetnicima koji na tome zarađuju.tako je svugdje gdje pravna država ne funkcionira .....

OB
-obrisani-
12:10 03.03.2012.

Nek angažiraju Peru Kovačevića ha ha ha ili rambočejena on je svakako nezaposlen

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije