Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVODI SE I ŠIZ

Pilot-projekt građanskog odgoja od rujna u trideset zagrebačkih škola

Konferencija za medije o programu Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
21.01.2022.
u 18:54

Grad će financirati troškove stručnog osposobljavanja, a za građanski odgoj iz proračuna je osigurano dva milijuna kuna

Izvannastavna aktivnost građanski odgoj i obrazovanje kao pilot-projekt počet će u nekoliko škola već ovog polugodišta, a od iduće školske godine u njih još tridesetak, najavio je danas zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Uz građanski odgoj, zagrebačkim će školarcima biti ponuđen i program ŠIZ – škola i zajednica, obavijestio je danas nakon sastanka s predstavnicima Povjerenstva za izvannastavnu aktivnost "Građanski odgoj" na kojem su uz Tomaševića i predsjednika povjerenstva Tomislava Reškovca, bili prisutni i Boris Jokić, znanstvenik s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, te potpredsjednica zagrebačkog SDP-a i profesorica Tanja Đaković (SDP).

Učenje demokracije

– Građanski odgoj u škole dolazi u rujnu. U tijeku je izrada kurikuluma koji bi trebao biti gotov u veljači. Poslat ćemo poziv školama zainteresiranim za uvođenja programa, a kada kurikulum bude gotov, započet će stručno osposobljavanje nastavnica i nastavnika – objasnio je Tomašević.

Grad će financirati troškove stručnog osposobljavanja, a za građanski odgoj iz proračuna je osigurano dva milijuna kuna. Zamišljeno je da ga predaju profesori društvenih predmeta, no mogu se uključiti i oni prirodnih usmjerenja, dodao je.

– Veseli me što vam mogu predstaviti i program ŠIZ – škola i zajednica. Taj program koncipirali su Centar za studije mira i konflikata Sveučilišta u Rijeci i Prva riječka gimnazija gdje se taj program "pilotira". Slušali smo prve komentare učenika, oni su više nego oduševljeni, jedva čekamo da taj program dođe u zagrebačke škole – rekao je Tomašević.

Škola i zajednica (ŠIZ) namijenjena je učenicima 2. i 3. razreda osnovnih i srednjih škola, a predviđeno je da odslušaju 70 sati po školskoj godini. Pilot-projekt ŠIZ-a u školama će početi iduće školske godine u Zagrebu i Primorsko-goranskoj županiji.

– U ŠIZ-u učenici postaju aktivni sudionici procesa učenja, kreiraju ga prepoznajući probleme koji ih okružuju u zajednici. Poanta je da istraže određeni problem, na primjer siromaštvo, iz različitih aspekata te na odgovornost za probleme u zajednici pozovu one koji donose odluke, odnosno lokalnu vlast. Prilika je to da se u zajednici čuje glas i onih najmlađih. Škola nije samo zgrada zidovima odvojena od zajednice. Ponosan sam što učenici i učitelji mogu zajedno pozitivno pošiziti – objasnio je Boris Jokić, viši znanstveni suradnik Instituta za društvena istraživanja.

Tolerantnije obrazovanje

Potpredsjednica zagrebačkog SDP-a Tanja Đaković dodala je pak da se demokratske vještine uče od malih nogu.

– Aktivno građanstvo razvija se izgradnjom stavova, stjecanjem vještina, znanja, a što se poslije prakticira u aktivnom životu – naglasila je. Škole mogu birati hoće li uvesti ŠIZ ili građanski odgoj, a mogu i oboje.

– Nadam se da će dobar dio škola izabrati oboje. Da sam učenik, obožavao bih predmet poput ŠIZ-a. Ovo je početak novog pristupa obrazovanju zbog kojeg će cijelo društvo biti bolje i tolerantnije – kazao je Tomašević.

Predmet je, dodao je Jokić, poslan na uvid županijama pa se i nada da će odaziv biti dobar i na županijskoj razini.

>> VIDEO Apsurd u Zagrebu: Parkirni aparati ne rade punih godinu dana, hoće li ih ikada fiskalizirati?

Komentara 7

LO
lonicera
19:05 21.01.2022.

Svoju djecu ne bi nikada upisala na građanski odgoj. Ako pogledate program vidjeti ćete da on služi za promociju lijeve ideologije. Da poštujem sve ljude, jedino mi je važno da je netko dobar čovjek. Ali ovaj građanski odgoj je dioo globalističkog mjenjanja svijeta s kojim se ne slažem.

LO
lonicera
19:19 21.01.2022.

Posljedica građanskog odgoja u Kanadi: 27% građana podržava zatvorsku kaznu za necijepljene 37% građana bi uskratilo necjepljenima pristup javnom zdravstvu 77% građana necjepljenima ne bi dopustilo pristup javnim prostorima. Ja sam ( opobno) pobornik cijepljenja, ali svi ljudi su mii isti, bili oni siromašni, bogati, profesori, radnici, cijepljeni, necijepljeni....

NN
novo nenormalni
18:05 21.01.2022.

napokon će učenici biti vrhunski građani nakon odgoja od vodećih hrvatskih stručnjaka kao što je dotični gospon

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije