Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gasgate

Za krađe plina i ilegalne priključke naplatili 150.000 kuna kazne

'11.01.2009.,Zagreb - Radnicka cesta.Gradska plinara Zagreb Photo:Marko Prpic/Vecernji list'
'Marko Prpic/Vecernji list'
29.09.2011.
u 08:15

Manjkava je evidencija o priključcima plina postavljenima u metropoli prije 2000. godine.

Dok Holdingova interna revizija češlja poslovanje Gradske plinare Zagreb, a i DORH najavljuje dolazak, ta je tvrtka odlučila sama krenuti u potragu za ilegalnim priključcima i kradljivcima plina. Žele dokazati kako "Gasgate" ne postoji i da kod njih nema mafijaške organizacije kao u Holdingovoj podružnici Vodoopskrbi i odvodnji, gdje je upravo na postavljanju ilegalnih priključaka nestalo najmanje 20 milijuna kuna.

I dalje nema otkaza

Naime, prema podacima kojima raspolaže glasnogovornik GPZ-a Davor Šestan, "istraga" unutar tvrtke provjerit će ispravnost nekoliko tisuća priključaka u metropoli, odnosno 20 posto priključaka postavljenih u posljednjih pet godina. Onih ilegalnih za sada nema. Ipak, u posljednje četiri godine "utvrđeno je 18 slučajeva neovlaštene potrošnje plina i jedan slučaj neovlaštenog priključenja", stoji u dopisu Plinare.

Za tih 19 slučajeva Plinara je do sada naplatila oko 150 tisuća kuna kazne.

Protiv svih vlasnika objekata u kojima je došlo do krađe plina, odnosno bespravnog priključivanja, bit će podnesene i kaznene prijave. Prema Zakonu o energiji, kazne za ilegalno priključivanje, što za vlasnike, što za izvođače, iznose od 500 do čak 100.000 kuna! Najveća pojedinačna kazna koju je Plinara u posljednje četiri godine naplatila bila je 20 tisuća kuna, no otkaza još nije bilo, pa tako ni kazne za tvrtku.

Problem je, priznaju i u Plinari, što nedostaje dokumentacija za priključke postavljene prije 2000. godine.

– Za neke priključke postoji samo dio dokumentacije, ali to ne znači da su ilegalni – kazao je Davor Šestan pravdajući sustav koji do prije 11 godina nije vodio računa komu se i na temelju kojih dozvola priključivala kuća, stan, zgrada.

Teško dokazati

Međutim, odbacuje, kao i direktor Plinare Bruno Lacković, insinuacije da je i prije novog milenija postojao organiziran sustav postavljanja ilegalnih priključaka.

No, je li to uistinu tako, teško će se dokazati jer, kako smo već spomenuli, evidencija plinskih instalacija prije 2000. godine prilično je manjkava.

Komentara 7

GA
gary1
08:35 29.09.2011.

osuđujem svaku krađu i pljačku, ali zar nije pljačka da 1 dužni metar kroz svoje dvorište Plinari plaćate preko 1000 kn, bez iskopa? Molim Vas lijepo. Polaganje plastične cijevi 1\" u kolut dužine 10 M sa ugradnjom ormarića i glavnog zapornog ventila, 10.000 kn. Zar to nije pljačka, a gdje je tu još nutarnja instalacija, gdje vas OVLAŠTENI IZVOĐAČI deru 150 kn po dužnom metru. Tko tu koga hebe.

BG
bijesna glista
08:44 29.09.2011.

Hm Neuređene države su najskuplje. Nema građevinskih dozvola, jeziva je procedura upisa nekretnine u zemljišne knjige, spora administracija. U ovoj zemlji ići legalnim putem, može značiti da možeš i umrijeti prije nego izgradiš nešto i priključiš se na komunalije. Zatoo hrvatići, kakvi jesu snalažljivi, kemijaju na sve moguće načine. Rezultat: Legalno - strašno skupo i sporo. Ilegalno - muljavo, opasno i nekoliko puta plačaš, ali je brzo. Pa izaberi.

SW
swimm
12:54 29.09.2011.

zasto nema otkaza ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije