Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žumberak

“Vražji grom” udario u štagalj i zapalio dom za svadbe i karmine

Gluščić breg (1)
Foto: Željko Hladika/PIXSELL
1/3
28.07.2010.
u 10:37

U vatri su izgorjeli kosilica, muljača, motorna pila, ali i deset tona sijena koje je P. Ivanušević spremio dan prije.

Božji grom je to udario – kaže Petar Ivanušević gledajući u izgorjeli krov štaglja.

– Nije, bio je to vražji grom – komentira njegova snaha Zdenka.

Gasili požar pet sati

Sa strane stoji susjeda Stanka Gluščić i suznih očiju promatra izgorjeli kostur nekadašnjeg štaglja, koji je bio društveno središte Gluščić brega na Samoborskom gorju.

Tu su se organizirale svadbe, krizme, rođendani i karmine... Nitko od stanovnika pet kuća, koliko ih ima na Gluščić bregu, neće tako brzo zaboraviti tu kobnu prošlu subotu.

– Oko 8.30 sati udario je grom. Strašno kako je lupio. Vidio se prvo dim, a onda je buknulo. Da smo imali šlauf bilo bi drukčije, ne bi mi izgorjelo 10 tona sijena koje smo, eto ti nesreće, baš u petak stavili u taj štagalj – priča Petar Ivanušević.

Ubacuju mu se u riječ supruga Jagica i susjeda Stanka te nam pričaju kako je plamen išao i deset metara u zrak.

– Nikad se nisam toliko straha naužila. I prije je znalo jako grmjeti i bljeskati, ali nikad ovako – kaže supruga Jagica.

Prvi su im u pomoć došli dobrovoljni vatrogasci iz Jarušja. No, nisu uspjeli savladati pomahnitalu vatru.

– Nakon 40 minuta došli su i vatrogasci iz Bregane, Grdanjaca i Samobora. Bili su u blizini, na Bašić bregu, jer je i tamo udario grom, ali kod njih nije bio veliki požar – kaže snaha Zdenka.

Vatrogasci su požar gasili od 9 do 14 sati. Na krovu je bilo 7500 crjepova i ispod lim te je baš to, smatra Petar Ivanušević, spriječilo da se vatra proširi i na njegovu kuću, a u konačnici i na cijelo selo. Svi susjedi priskočili su u pomoć kako bi se vatra savladala.

Krava ostala bez hrane

No, u požaru su Petru Ivanuševiću, uz sijeno za kravu, izgorjele i kosilica, muljača za grožđe te motorna pila.

– Sva sreća da mi je traktor bio vani – klima glavom. – A taman sam u petak pokosio svoju i tuđu livadu. I mislil sam si, sad bu kravica imala dost za jesti. No, sad joj nemamo kaj dati – zabrinuto priča Petar Ivanušević.

Problem je i obnova štaglja, jer kako kaže obitelj Ivanušević, “kad bi imali s čim, bi ga složili”. Ali, nemaju. Ipak, planiraju barem dekom prekriti krov i onda malo-pomalo slagati krovište. S vremenom će, nadaju se, štagalj opet postati centar druženja Gluščić brega.

Ključne riječi

Komentara 1

US
U srcu
10:53 28.07.2010.

kako živimo i radimo bog nam dobro i daje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije