Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama na Sljemenu

Više od 200 skijaša spašavali sa žičare koja se “zaglavila”

žičara
PIXSELL
09.03.2011.
u 22:00

Iako su pozvali HGSS, sa Sljemena kažu da su se odlučili ljude evakuirati malo-pomalo “u rikverc” spuštajući prema početnoj postaji svaki stolac

Na minus osam Celzijevih stupnjeva u utorak navečer u 21.40 sati nešto više od 200 skijaša ostalo je visjeti na sljemenskoj trosedežnici! Njihova je evakuacija trajala oko 45 minuta, HGSS je dignuo više od 40 svojih ekipa, a preplašeni skijaši na kraju su spašavani, što bi se reklo, pješice. Naime, na ruke je malo pomalo “u rikverc” prema početnoj postaji na dnu brijega spuštan svaki stolac...

Nije se moglo spriječiti?

Tako je dramu na Sljemenu opisao Drago Žiljak, rukovoditelj skijališta. Odluka o opisanom spašavanju donesena je, kaže Žiljak, nakon što su – snimili situaciju na terenu.

– Bilo je dramatično, ali je najvažnije da nema ozlijeđenih. Puknuo je jedan od zupčanik u reduktoru koji pokreće žičaru. Tog je časa žičara stala, ništa gorega se od toga nije dogodilo. To je dio žičare koji se ne kontrolira dnevno, već spada u petogodišnji dio održavanja. Kvar se, prema dosadašnjim saznanjima, nije mogao predvidjeti i naprosto ga se nije moglo spriječiti – objašnjava Žiljak, dodajući da su odradili tehnički pregled i dobili dozvolu za uporabu. Međutim, jedan od svakodnevnih sljemenskih rekreativaca uvjerava kako je puknuo generator na glavnom pogonu žičare i to zbog nebrige.

– Bilo je ili premalo ili previše ulja u reduktoru. To se treba održavati svakodnevno i stvar je nebrige prema žici za koju se, kad je prije nekoliko godina postavljana, govorilo da je najsigurnija. Kada je Svjetski kup, onda dođu FIS-ovi delegati i pregledaju, a poslije... sumnjam da se pregledava svaki dan. Oni to pale, gase svaki dan i nikomu ništa – kaže ogorčeni skijaš.

Stanje se utvrđuje

On misli i da je za dlaku izbjegnuta tragedija, ali i kako je ovaj incident kraj sezone na Sljemenu. Je li ovo “ključ u bravu” sezone ne zna ni Andrea Šimag, glasnogovornica Upravljanja sportskim objektima.

O tome će, kaže, poslati obavijest. Prvo treba utvrditi stanje... A točan uzrok kvara, stanje žičare i mogućnost njezina popravka bit će jasniji nakon izvješća stručnjaka s Fakulteta strojarstva i brodogradnje te Energoremonta koji je zadužen za održavanje. Dotad je Crveni spust zatvoren, nema noćnog skijanja, a za skijaše su otvoreni Zeleni spust i Bijela (Činovnička) livada te Bijela i Zelena vučnica.

“Žičara trosjed do daljnjega neće raditi”, može se čuti i na telefonskoj sekretarici kad se okrene broj na Sljemenu...

Komentara 20

GU
Gustavo
23:51 09.03.2011.

Ma tih 200 će sutra prosvjede predvodit, jedan dan skijaju drugi dan prosvjeduju.

KO
kolarjeva3
06:54 10.03.2011.

A je++ ga ne mogu vjerovat - opet Slovenija !

Avatar puky
puky
22:31 09.03.2011.

200 u jednom \"điru\" ? ... danas na skijanju siti, nasmijani, ugrijani toplim napicima, dobro obučeni, ray banke - sutra na prosvjedu gladni, žedni, bosi, goli, obespravljeni i opljačkani ... ljudi moji pa što je to ? ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije