Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predivna priča S KAJZERICE

Zagrebačke osnovnoškolke izradile prvu slikovnicu za slabovidne, inspirirao ih njihov kolega Oliver

Zagreb: Učenice OŠ Kajzerica izradile su slikovnicu o glagoljici
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/12
18.01.2023.
u 15:54

Jedinstveni projekt kojim su osmašice iz OŠ Kajzerica pobijedile na natjecanju iz kreativnih industrija inspirirao je kolega iz drugog razreda.

"I Oli glagoljicu voli" naziv je slikovnice što su je izradile četiri učenice osmog razreda Osnovne škole Kajzerica, četrnaestogodišnje Tena Pejić, Nuša Matija Maršić, Leonarda Sršen i Ana Barać, i prototipom pobijedile na četvrtom Milenijskom natjecanju iz kreativnih industrija koje je u studenom održano u Osijeku. Prva je to hrvatska slikovnica za slabovidnu djecu i govori o dječaku Oliju i njegovoj prijateljici Oljici koja ga upoznaje s čarima pisma, a on njoj govori o svemiru i povijesti.

Postao je glavni lik

Namijenjena je đacima nižih razreda osnovne škole koji se tek upoznaju s glagoljicom, koja, kažu, već polako pada u zaborav, a posebna joj je vrijednost to što je prilagođena slabovidnoj djeci. U realizaciji im je pomogla profesorica hrvatskog jezika Stanka Svetličić, koja je i voditeljica izvannastavne aktivnosti "101 lice glagoljice", a osmogodišnji Oliver Blažević, slabovidni učenik drugog razreda OŠ Kajzerica, bio im je glavna inspiracija. Posebice za glavni lik slikovnice, Olija, kako mu je i nadimak.

16.1.2023., Zagreb - Tri ucenice osmog razreda Osnovne skole Kajzerica izradile su slikovnicu o glagoljici namijenjenu slabovidnoj djeci. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

– Željele smo napraviti slikovnicu za djecu s teškoćama u razvoju, ali kako nismo u početku imale ideju kome bi konkretno bila namijenjena, krenule smo istraživati u školi i tako došle do Olivera – govori Leonarda. A kako bi zamisao realizirale bez greške, obratile su se Centru za odgoj i obrazovanje slijepih i slabovidnih osoba "Vinko Bek", gdje su, između ostalog, doznale i da ne postoji puno knjiga za slabovidne osobe.

– Objasnili su nam kakve boje smijemo koristiti, da font slova mora biti najmanje 22, da slike ne smiju imati puno detalja... I koji se materijali koriste za taktilne elemente jer, primjerice, vatu i vunu nismo smjele upotrijebiti – ističe Ana. Pazile su, dodaju, da u slikovnici ne bude blještećih elemenata, da sve slike imaju crni obrub te da budu u kontrastu s podlogom koja je u ovom slučaju žućkasti papir. Za izradu taktilnih elemenata pak koristile su spužvasti papir, a boje u slikovnici neke su od Oliveru najdražih, crvena, plava, žuta i zelena. Na nekoliko se stranica usto nalaze i po tri QR koda koja, kada se skeniraju mobitelom, vode na glasovna pitanja povezana s tekstom, a snimile su ih same autorice.

16.1.2023., Zagreb - Tri ucenice osmog razreda Osnovne skole Kajzerica izradile su slikovnicu o glagoljici namijenjenu slabovidnoj djeci. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Gesla njihova rada bila su "Glagoljica svima" i "Knjiga svima", a na natjecanju su dodatne bodove osigurale promocijom slikovnice na TikToku i Instagramu, gdje su objavljivale svaki segment projekta.

– Cilj nam je, uz promociju, bio i da pokažemo široj publici koliko glagoljica može biti zabavna te da našim učenicima približimo kako na pametan način mogu iskoristiti društvene mreže – govori prof. Svetličić.

Nakon natjecanja, na kojemu su sudjelovale drugi put, nakon što su lani predstavile projekt "Escape room" za knjižnice, slikovnicu su odlučile za Svetog Nikolu pokloniti Oliveru.

– Jako mi se svidjela, posebice jer sam glavni lik, uz prijateljicu Oljicu koja me uči glagoljicu. A zasad na glagoljici znam napisati Oli – kaže.

16.1.2023., Zagreb - Tri ucenice osmog razreda Osnovne skole Kajzerica izradile su slikovnicu o glagoljici namijenjenu slabovidnoj djeci. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Izlaze iz okvira kurikula

Međunarodni dan glagoljice obilježava se 22. veljače, a tim će povodom prototip slikovnice, za koju trenutačno traže financijsko rješenje kako bi je otisnuli, predstaviti i široj publici, roditeljima školskih kolega. Autorice najavljuju i da planiraju izraditi nastavke slikovnice, pri čemu bi jedan uključio i projekt "Escape room", a Olija bi u tom slučaju proglasili pobjednikom, zahvaljujući znanju glagoljice.

– Ponosimo se našim učenicima koji mogu i žele raditi na promidžbi škole i na njihovim interesima koji izlaze iz okvira kurikula. Posebnu pažnju posvećujemo velikom broju projekata iz različitih područja zanimanja poput poduzetništva, ekološkog i medijskog odgoja te životnim vrijednostima, a uz to se bavimo i humanitarnim radom – istaknula je ravnateljica škole Majda Tometić. 


>> VIDEO: Vesela srijeda: Pogledajte kako je radnik na obnovi zagrebačkog muzeja zaplesao na prozoru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije