Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ilegalne radnje

USKOK pokrenuo istragu u Zagrebu zbog izmjena GUP-a

davor Jelavić
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
18.11.2013.
u 10:35

Osam osoba našlo se pod povećalom istražitelja, a među njima je i Davor Jelavić

USKOK je naložio provođenje istrage protiv osmero hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje u zloporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene isprave te poticanje na zloporabu položaja i ovlasti. 

Riječ je o ilegalnim izmjenama Generalnog urbanističkog plana, a pod povećalom istražitelja, neslužbeno se doznaje, našao se i Davor Jelavić, bivši pročelnik Ureda za prostorno uređenje Grada Zagreba te još sedam osoba. Među njima su i Greta Augustinović-Pavičić, bivša tajnica Gradske skupštine, Vidoje Bulum, nekadašnji tajnik Gradskog poglavarstva, Jadranka Veselić Bruvo, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Ivica Fanjek, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba.

Prvi je osumnjičeni tadašnji Jelavićev zamjenik kojeg se tereti da je od  2. lipnja 2006. do 8. svibnja 2009. vodio službene zabilješke kojima su se evidentirale i potvrđivale navodne tehničke pogreške uočene u odlukama o donošenju prostorno-planske dokumentacije za Grad Zagreb i Sesvete.

Službene zabilješke potpisivali su i pečatom ovjeravali Jelavić, pročelnica Ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, pročelnik Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba te i tajnik Gradskog poglavarstva. USKOK ih tereti da su dokumente potpisivali znajući da nije riječ o pogreškama nego o sadržajnim izmjenama i dopunama prostorno-planske dokumentacije, a što je zahtijevalo provođenje zakonom propisanog postupka donošenja navedenih izmjena i dopuna od Gradske skupštine Grada Zagreba.

Potom su prijedlozi ispravaka dostavljani tajnici Gradske skupštine Grada Zagreba, koja je, iako svjesna da nisu ispunjeni uvjeti za ispravak odluka i da se time izbjegava provođenje zakonom propisane procedure, davala i potpisivala ispravke odluka o donošenju prostorno-planske dokumentacije, neistinito potvrđujući da je riječ o uočenim pogreškama u navedenoj dokumentaciji te ih je zatim objavljivala u Službenom glasniku Grada Zagreba omogućivši time njihovo stupanje na pravnu snagu. Na opisani način osumnjičenici su u najmanje 43 slučaja nezakonito i neovlašteno izmijenili i dopunili prostorno-plansku dokumentaciju.

Nakon toga osumnjičenici su, koristeći navedenu neistinitu dokumentaciju, u dogovoru sa sedmoosumnjičenikom i osmoosumnjičenicom, njima pogodovali na način da su im povećavali vrijednost zemljišta, čime su im pribavili znatnu nepripadnu materijalnu korist.

Komentara 12

A1
Ardo 1944
14:06 18.11.2013.

A ja sam se "čudio" kad sam vidio kako preko noći zelena boja ,koja označava poljoprivredno zemljište postaje žuta,koja označava građevinsko zemljište u pravilu u vlasništvu "neobićnih "građana. Ovo je kriminal ,kojem bi u ocjeni 1 do 10 dao ocjenunu 8 .Za sve to vjerujem da naš vrli gradonačelnik nije imao pojma ?

NE
neki
20:11 18.11.2013.

Ajmo malo vidjeti o kojoj se lovi tu radi. Recimo da je jedna od tih "ispravaka" bilo da se doda još jedan kat na zgradi - koliko je investitor tu zaradio dodatno?, ili da na parceli može izgraditi na 90%% parcele, umjesto na 50 %, itd... pa tako 43 puta...

BT
blue time
13:48 18.11.2013.

Ha ha,a Banditji ove ni čuo ni vidio i pojma nema... Iako on sve nadzire, usmjerava i odobrava... i u svakoj prilici ističe da on najviše dela...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije