Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratak

Umjetnici iz Galerije stanara oživljavaju vlak Simplon Express

Samplon Express
VL
Autor
Mateja Šobak/VLM
11.06.2012.
u 20:00

Konačni produkt putovanja vlakom prikazat će se na godišnjem noćnom festivalu filmova u Parizu i u Zagrebu na Glavnom kolodvoru

Simplon Express, vlak koji je nekoć bio jedna od glavnih veza istoka i zapada prolazeći kroz Francusku, Njemačku, Austriju, bivšu Jugoslaviju, Rumunjsku, Bugarsku i Tursku, u utorak 12. lipnja oživit će grupa francuskih i hrvatskih umjetnika, ali samo na dijelu njegova puta, od Zagreba do Pariza.

Svojevrstan je to povratak vlaka koji je 1989. na putu od Pariza do Zagreba ugostio umjetnike koji su svoj put i zabilježili. Isto to, ali u uvjetima globalizacije, cilj je i Galerije stanara koja organizira Simplon Express/Povratak.

 – Vagoni Simplona nosili su ideje, dijaloge kultura, bili su odraz političkih volja, u njemu su se susretali političari, diplomati, umjetnici, ali i narodi različitih kultura, zemalja. Vlak je nestao u impresivnoj tišini, nitko nije zabilježio njegov pokop – rekla je Ida Biard, autorica projekta.

Stoga će umjetnici putovati 24 sata te će ovu mobilnu izložbu popratiti najsuvremenijim tehnikama snimanja, a konačni njezin produkt bit će prikazan 6. listopada na Nuit Blancheu, godišnjem noćnom festivalu filmova u Parizu te na zgradi Glavnog kolodvora u Zagrebu na Trgu kralja Tomislava.

Ključne riječi

Komentara 1

KS
kum stevica
07:00 12.06.2012.

Ja sam sa njim putovao negdje 1987-88 do Zemuna. U zagrebu je u dolasku kasnijo oko 270 minuta.Nakraju sam otputovao sa nekim putničkim do Vinkovaca ,pa presjedaj u drugi....Toliko o Expresu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije