Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARI SVJETLA

Ulice i trgove lampicama kitimo u tri smjene, a u timu imamo i alpiniste

14.11.2019.
u 16:39

Tvrtka koja je ovih dana u petoj brzini zapošljava 10-ak ljudi, a angažiraju i 40-ak suradnika

Oni se “ne gase” ni u jedno doba godine. No što su božićni blagdani bliže, ovi stručnjaci za svjetlosne dekoracije ubace u petu brzinu iz koje se “isključuju” tek u siječnju. Grinča u njihovu timu nema, unatoč tome što rade i u tri smjene kako bi stigli obići cijelu Hrvatsku i osvijetliti na desetke gradskih trgova i ulica, hotela, trgovačkih centara, restorana, klubova.

Najpoznatiji šetačima tako su upravo projekti i radovi Gospodara svjetla, koji su, bili jednostavni ili zahtjevni, njima izvedivi.

Svaka mora funkcionirati

Da bi lampice, svjetleće linije, cijevi, zavjese, sige i drugi elementi bili uvijek drugačiji od onoga što su dosad radili i barem mrvicu nadograđeni od prethodne verzije, brinu se dizajneri, a većina svjetlosnih motiva toliko je velika da im je korištenje dizalice uobičajena pojava.

– U timu imamo i alpiniste, koji postavljaju lampice na visokim zgradama. Tko god nas angažira, nastojimo njihove želje pretvoriti u stvarnost. Usto, i mi dajemo prijedloge pa kombinacija naših ideja i tuđih želja daje bolji rezultat. Što je teže izvedivo, nama je zanimljivije. Radimo isključivo s profesionalnom opremom francuske tvrtke Blachere Illumination koja se s više od 40 godina radnog iskustva i čak 20 podružnica diljem svijeta pozicionirala na mjesto lidera u proizvodnji LED svjetlosnih ukrasa – govori Željko Fresl, osnivač Gospodara svjetla, koji je ovim poslom u posljednjih dvadeset godina, koliko se njime bavi, “zarazio” i suprugu Anu te djecu, šestogodišnjeg Lovru i jedanaestogodišnju Doru.

– Sve smo stvorili zahvaljujući velikom pozitivnom timu s kojim radimo, imamo 10-ak stalnih zaposlenika i 40-ak vanjskih suradnika – govori Fresl.

Ni kad postave sve planirane dekoracije, njihov posao nije gotov. Tada počinje kontrola nekoliko stotina tisuća lampica, i sve do jedne moraju savršeno funkcionirati mjesec dana, koliko traje božićna čarolija.

– Ako koja lampica ne svijetli, već idući dan dolazimo na mjesto kako bismo je zamijenili – ističe Željko Fresl.

Planiranje uz kuhano vino

Jedna od široj javnosti najprepoznatljivijih dekoracija svjetleći je bor i veliki okvir za sliku koji su dvije godine zaredom bili postavljeni na platou Gradec u sklopu Adventa u Klovićevim dvorima. Jedan je to od najfotografiranijih kutaka zagrebačkog Adventa s pogledom na katedralu, pa su slike s djelom tima iz Samobora obišle svijet. Veliko zeleno drvo i kompletnu dekoraciju radili su lani i na Adventu na Strossu. Što pripremaju ove godine, još čuvaju kao najstrožu tajnu.

– Bit će, naravno, drugačija dekoracija, koja se upravo izrađuje u Francuskoj i za tjedan dana dolazi u Hrvatsku. Kako će izgledati pogled na katedralu, smišljamo s Vinkom Filipićem, idejnim začetnikom projekta Adventa u Klovićevim dvorima, s kojim smo već obavili niz sastanaka. Vjerojatno ćemo, kao i svake godine, uz kuhano vino na platou, koje je već tradicionalna zdravica za početak Adventa, početi pričati o dekoraciji za iduću godinu – govori Fresl naglašavajući da su oni tek kotačić u velikom mehanizmu koji čini organizaciju Adventa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije