Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

U Zagrebu obilježen dan javnih podataka

Prve godine događaj je obilježen i u Zagrebu dvodnevnim programom u organizaciji GONG-a, Rational Internationa-a i udruge Code for Croatia.
22. veljače 2014. u 19:09 5 komentara 1028 prikaza
Međunarodni dan javnih podataka
Foto: Jakov Novak

U povodu međunarodnog dana javnih podataka koji se obilježava danas, diljem svijeta su organizirane radionice i predavanja na temu dostupnosti podataka putem tehnologije pod nazivom CodeAcross. Prve godine događaj je obilježen i u Zagrebu dvodnevnim programom u organizaciji GONG-a, Rational Internationa-a i udruge Code for Croatia.

-Cilj programa je približiti građanima ideju da podaci lokalnih i nacionalnih uprava, vlade i javnih ustanova moraju biti dostupni javnosti na uvid da može pratiti što oni rade, da možemo reagirati na to i da na temelju njih možemo djelovati unutar zajednice.- objašnjava cilj programa Bojan Opačak, jedan od organizatora. Prvi dio programa, koji se odvijao jučer u prostorijama Chilloutke, Ilica 15, bio je namjenjen panel diskusiji o otvorenosti podataka u Hrvatskoj na kojoj su, osim članova udruga, sudjelovali i Mihael Bronić iz Instituta za javne financije, Igor Vidački iz Ureda za udruge Vlade RH, te Tomislav Vračić iz Ministarstva uprave.

-O samoj tehnologiji otvorenih podataka mi ovdje još učimo, ali ono što je jasno jest da tamo gdje su u primjeni ima jako velike koristi, ne samo za tijela javne vlasti koje time sebi olakšavaju posao, nego i za građane koji imaju brži pristup točnim informacijama i na temelju toga mogu poboljšati vlastite živote i djelovati u procesima političke participacije i donošenja odluka. Najbanalniji primjer toga su ekrani na tramvajskim stanicama na kojima piše za koliko dolazi sljedeće vozilo -objašnjava Jelena Berković iz GONG-a.

Danas je program nastavljen hackatonom, odnosno okupljanjem programera, dizajnera i aktivista kako bi ad hoc razvili aplikacije za različite registre podataka, izrade vizualizacija za gradski proračun ili za identificiranje gradske imovine. Aplikacije će biti objavljene na internetu.

EKSKLUZIVNO
Večernji objavljuje: Ovo su najopasniji trenuci na cestama snimljeni HAC-ovim kamerama
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
  • Croasan:

    Dajte onda povodom dana (međunarodnog) javnih podataka obznanite dali je broj od 50.829 raznih udruga u Hrvatskoj ostao do danas isti ili se možda povećao .

  • burza:

    Dan ovog dan onog izmisljaju razne dane i razne bezvezne udruge samo da izvlace novac od drzave i da kao nesto rade a nama sve gore i gore