Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CodeAcross

U Zagrebu obilježen dan javnih podataka

Međunarodni dan javnih podataka
Jakov Novak
22.02.2014.
u 19:09

Prve godine događaj je obilježen i u Zagrebu dvodnevnim programom u organizaciji GONG-a, Rational Internationa-a i udruge Code for Croatia.

U povodu međunarodnog dana javnih podataka koji se obilježava danas, diljem svijeta su organizirane radionice i predavanja na temu dostupnosti podataka putem tehnologije pod nazivom CodeAcross. Prve godine događaj je obilježen i u Zagrebu dvodnevnim programom u organizaciji GONG-a, Rational Internationa-a i udruge Code for Croatia.

-Cilj programa je približiti građanima ideju da podaci lokalnih i nacionalnih uprava, vlade i javnih ustanova moraju biti dostupni javnosti na uvid da može pratiti što oni rade, da možemo reagirati na to i da na temelju njih možemo djelovati unutar zajednice.- objašnjava cilj programa Bojan Opačak, jedan od organizatora. Prvi dio programa, koji se odvijao jučer u prostorijama Chilloutke, Ilica 15, bio je namjenjen panel diskusiji o otvorenosti podataka u Hrvatskoj na kojoj su, osim članova udruga, sudjelovali i Mihael Bronić iz Instituta za javne financije, Igor Vidački iz Ureda za udruge Vlade RH, te Tomislav Vračić iz Ministarstva uprave.

-O samoj tehnologiji otvorenih podataka mi ovdje još učimo, ali ono što je jasno jest da tamo gdje su u primjeni ima jako velike koristi, ne samo za tijela javne vlasti koje time sebi olakšavaju posao, nego i za građane koji imaju brži pristup točnim informacijama i na temelju toga mogu poboljšati vlastite živote i djelovati u procesima političke participacije i donošenja odluka. Najbanalniji primjer toga su ekrani na tramvajskim stanicama na kojima piše za koliko dolazi sljedeće vozilo -objašnjava Jelena Berković iz GONG-a.

Danas je program nastavljen hackatonom, odnosno okupljanjem programera, dizajnera i aktivista kako bi ad hoc razvili aplikacije za različite registre podataka, izrade vizualizacija za gradski proračun ili za identificiranje gradske imovine. Aplikacije će biti objavljene na internetu.

Komentara 5

CR
Croasan
12:39 23.02.2014.

Dajte onda povodom dana (međunarodnog) javnih podataka obznanite dali je broj od 50.829 raznih udruga u Hrvatskoj ostao do danas isti ili se možda povećao .

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
21:01 22.02.2014.

Trla baba lan...

BU
burza
12:16 04.03.2014.

Dan ovog dan onog izmisljaju razne dane i razne bezvezne udruge samo da izvlace novac od drzave i da kao nesto rade a nama sve gore i gore

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije