Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

U Zagrebu obilježen dan javnih podataka

Prve godine događaj je obilježen i u Zagrebu dvodnevnim programom u organizaciji GONG-a, Rational Internationa-a i udruge Code for Croatia.
22. veljače 2014. u 19:09 5 komentara 1008 prikaza
Međunarodni dan javnih podataka
Foto: Jakov Novak

U povodu međunarodnog dana javnih podataka koji se obilježava danas, diljem svijeta su organizirane radionice i predavanja na temu dostupnosti podataka putem tehnologije pod nazivom CodeAcross. Prve godine događaj je obilježen i u Zagrebu dvodnevnim programom u organizaciji GONG-a, Rational Internationa-a i udruge Code for Croatia.

-Cilj programa je približiti građanima ideju da podaci lokalnih i nacionalnih uprava, vlade i javnih ustanova moraju biti dostupni javnosti na uvid da može pratiti što oni rade, da možemo reagirati na to i da na temelju njih možemo djelovati unutar zajednice.- objašnjava cilj programa Bojan Opačak, jedan od organizatora. Prvi dio programa, koji se odvijao jučer u prostorijama Chilloutke, Ilica 15, bio je namjenjen panel diskusiji o otvorenosti podataka u Hrvatskoj na kojoj su, osim članova udruga, sudjelovali i Mihael Bronić iz Instituta za javne financije, Igor Vidački iz Ureda za udruge Vlade RH, te Tomislav Vračić iz Ministarstva uprave.

-O samoj tehnologiji otvorenih podataka mi ovdje još učimo, ali ono što je jasno jest da tamo gdje su u primjeni ima jako velike koristi, ne samo za tijela javne vlasti koje time sebi olakšavaju posao, nego i za građane koji imaju brži pristup točnim informacijama i na temelju toga mogu poboljšati vlastite živote i djelovati u procesima političke participacije i donošenja odluka. Najbanalniji primjer toga su ekrani na tramvajskim stanicama na kojima piše za koliko dolazi sljedeće vozilo -objašnjava Jelena Berković iz GONG-a.

Danas je program nastavljen hackatonom, odnosno okupljanjem programera, dizajnera i aktivista kako bi ad hoc razvili aplikacije za različite registre podataka, izrade vizualizacija za gradski proračun ili za identificiranje gradske imovine. Aplikacije će biti objavljene na internetu.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Croasan:

    Dajte onda povodom dana (međunarodnog) javnih podataka obznanite dali je broj od 50.829 raznih udruga u Hrvatskoj ostao do danas isti ili se možda povećao .

  • poslovni:

    Trla baba lan...

  • burza:

    Dan ovog dan onog izmisljaju razne dane i razne bezvezne udruge samo da izvlace novac od drzave i da kao nesto rade a nama sve gore i gore