Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
program Tetra Rugantino

U traganju za izgubljenom poezijom pjesnike večeras bira Miljenko Jergović

25.04.2021.
u 16:26

Izbornik pjesnika za večeras i 9. svibnja je Miljenko Jergović, a pjesme Anđelka Vuletića, Petra gudelja, Milana Milišića, Josipa Severa, Duška Trifunovića i Raše Livade čitat će glumci

Pjesme za drugu večer poetsko-glazbenog ciklusa “U traganju za izgubljenom poezijom” koja će se održati 25. travnja u Teatru Rugantino, odabrao je  –  Miljenko Jergović. Nakon Večeri pjesnikinja 11. travnja prema izboru Ivice Prtenjače, očekuje nas poezija Anđelka Vuletića, Petra Gudelja i Milana Milišića u glumačkim izvedbama Gordane Gadžić, Dubravke Ostojić, Žarka Savića, Luke Dragića, Filipa Vidovića i Silvija Vovka.            

Najavu poetsko-glazbene večeri 25. travnja započet ćemo obrazloženjem Miljenka Jergovića za obje večeri u njegovom izboru, pa moramo odmah otkriti i pjesnike koji će se čitati u Teatru Rugantino 9. svibnja, a to su Josip Sever, Duško Trifunović i Raša Livada

-Ovih šest pjesnika, po tri za dvije proljetne večeri u vrijeme epidemije, jedna su u nizu mojih privatnih antologija. Svih šest pripadaju svijetu materinjeg jezika, koji je što po rođenju, a što po nevolji čitanja, za cijeli život zadesio, i koji se, taj moj materinji jezik, prostire nešto šire od hrvatskoga. Svakoj od ovih pjesama zajedničko je to što bih, da imam priliku, sve ljude do kojih držim nagovarao da ih pročitaju, ili da me barem poslušaju dok ih naglas čitam, uvjeren da je ove pjesme važno znati da bi se govorilo i razumijevalo našim materinjim jezicima.

Izbor je, znatnim dijelom, određen čitateljevim doživljajem svijeta, kao i granicama njegova čitateljskog pjesničkog talenta. Ali određen je i okolnostima svakodnevice, životnom poviješću, biografijom. Za razliku od nacionalnih ili tematskih antologija, privatne antologije podložne su dnevnim mijenama. Privatna antologija je, htio on to ili ne, antologičarev autoportret. Nijedan ovaj stih nisam napisao, nijedna riječ tu nije moja, ali me ove pjesme određuju i opisuju tačnije od svega što sam rekao ili napisao - napisao je između ostalog o izboru pjesnika Miljenko Jergović. 

Glazbu za 25. travnja odabrala je Gordana Gadžić, večer će snimati Davor Vincelj, a ton majstor je Davor Smotalić. Snimka će se moći pogledati na Facebooku i YouTubeu Teatra Rugantino nakon nekoliko dana, kad će biti objavljena i snimka Večeri pjesnikinja, kojoj su u međuvremenu otklonjene tehničke poteškoće. 
 

Komentara 1

AP
ante_pustinjak
13:03 26.04.2021.

ovo mi je prvi glas da se ovaj kuži i u poeziju. davnih dana je pokušavao nešto i sam pa kad je vidio da nije za toga, valjda je odustao!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije