Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliko stablo

U Novom Jelkovcu posadili sekvoju za velikoga skladatelja

Sekvoja Novi Jelkovec
Foto: ''
1/5
25.04.2014.
u 14:25

Hrvatsko-američko društvo odalo počast britanskom umjetniku koji je svojedobno nastupao i na Muzičkom bijenalu u Zagrebu. Projektom sadnje stabla, autora Saše Šimprage je, istaknuto je, oplemenjen i javni prostor

Da je živ i da boravi u Zagrebu, američki skladatelj i avangardni umjetnik John Cage odvojio bi zasigurno i kojih 4 minute i 33 sekunde i za posjet Knjižnici Jelkovec, vidjeti što mu tamo raste u čast.

A to nešto je sekvoja, čiju su sadnicu ispred knjižnice u najmlađem gradskom kvartu Novi Jelkovec posadili članovi Hrvatsko-američkog društva.

Foto: ''

Sekvoju, čiji primjerci nekih vrsta pripadaju u najveća i najviša stabla na svijetu, zasadili su predsjednik Sabora Društva Dragan Kukavica, članovi Glavnog odbora Hrvatsko-američkog društva Tvrtko Jakovina i Ivančica Markovčić, koordinatorica Knjižnice Jelkovec Iva Klak Mršić i autor projekta Saša Šimpraga.

Projekt Sekvoja Johna Cagea Šimpraga je osmislio kao dio programa Novi kvartovi projekta Ars Publicae; sadnicu je doniralo Hrvatsko-američko društvo, a pomogli su i Knjižnica i Holdingova podružnica Čistoća.

Foto: ''

- Lokacija je odabrana jer javne površine u Novom Jelkovcu nazvane u čast muzikologa i skladatelja, a sadnjom sekvoje u čast Johna Cagea nadograđena je i muzikološka matrica naselja, oplemenjen javni prostor i odana počast velikom umjetniku koji je svojevremeno boravio u Zagrebu kao gost Muzičkog bijenala - priopćenje je Hrvatsko-američkog društva.

John Cage je umro 1992. u 80. godini života. Jedno od najpoznatijih njegovih djela je ono nazvano 4'33. Poslušajte kako zvuči!

>>Multimedijalni koncert LP dua posvećen Johnu Cageu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije