Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Kako sam bez vike Titovu prekrojila u tri nove ulice

Ljiljana Popovački Račić već 20 godina živi u Jablanovcu, mjestu pokraj Zaprešića, a radi u Osnovnoj školi u Bistri kao profesorica likovnog
01. ožujka 2018. u 17:04 73 komentara 3814 prikaza
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ono za što su Zagrebu trebali mjeseci ispunjeni prepucavanjima, prosvjedima, javim istupanjima, političkim pregovaranjima, ucjenama te pozivanjem na ankete i referendume, u Zaprešiću je bilo gotovo – za točno tjedan dana.

kumrovec EDUARD PETRANOVIĆ Započnimo reforme i pospremimo zločinca u ropotarnicu povijesti

Bez previše buke i vike taj je grad ostao bez maršala Tita, odnosno ulice koja nosi njegovo ime. Nezavisna gradska vijećnica Ljiljana Popovački Račić 19. veljače je, naime, predala molbu Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova. Tri su člana bila za i po jedan protiv i suzdržan te je prijedlog prošao, a za njega je dobiveno i pozitivno mišljenje vijeća Gradske četvrti Zaprešić – centar na čijem se području ulica nalazi. U ponedjeljak 26. veljače prijedlog je uvršten kao točka dnevnog reda na sjednici Gradskog vijeća koje je prihvatilo inicijativu. Prijedlog su s 13 glasova prihvatili vijećnici stranaka HDZ, HSU, BM 365, Glas Zaprešića i Projekt Domovina te nezavisni vijećnici, po jedan vijećnik stranaka Most i Živi zid bili su suzdržani, a šest glasova protiv stiglo je od SDP-ovih vijećnika. I tako je Zaprešić ostao bez maršala, no da to ne treba čuditi, smatra pokretačica inicijative Ljiljana Popovački Račić.

To zahtijeva i Europska unija

– Ne vidim razlog zašto bi itko bio iznenađen zbog poteza koji je Zaprešić napravio. Zar bismo trebali studiozno proučavati nešto što je trebalo napraviti već odavno? Uopće ne ulazeći u temu tko je bio Josip Broz Tito, činjenica je da je bila riječ o totalitarnom režimu i nema nikakvog razloga da u demokratskoj državi imamo Ulicu maršala Tita – objašnjava Ljiljana Popovački Račić, koja se u svom službenom objašnjenju pozvala na 1. stavak 1. članka Ustava Republike Hrvatske koji definira Hrvatsku kao demokratsku državu.

– Smatram nedopustivim da javne površine nose ime koje simbolizira jugoslavenstvo i totalitarizam kao ideologiju koja je negacija demokracije. Na to nas, kao kulturan europski narod, obvezuje i Rezolucija Vijeća Europe 1481, o potrebi međunarodne osude totalitarnih komunističkih režima iz 2006. – piše u objašnjenju vijećnice koja se zapravo čudi kako netko već prije nije realizirao ovakvu inicijativu. Ona u Gradskom vijeću sjedi devet godina, no tek zadnja tri tjedna kao nezavisna vijećnica. Prije toga bila je članica HDZ-a iz kojeg je nedavno istupila zbog neslaganja o pitanju uvođenja parkirališta u Zaprešić. Popovački Račić već gotovo 20 godina živi u Jablanovcu, mjestu pokraj Zaprešića, a radi u Osnovnoj školi u Bistri kao profesorica likovne kulture.

– Moja odluka da pokrenem ovu inicijativu nije bila potaknuta događajima u Zagrebu, ali zanimljivo je da sam išla u Školu primijenjene umjetnosti i dizajna koja se nalazi baš na bivšem Trgu maršala Tita u Zagrebu i jako mi je drago da se više ne zove tako – govori ova majka 16-godišnjakinje i 23-godišnjakinje dodajući da su joj upravo one, ali i ostali mladi koje ne bi trebalo opterećivati prošlošću, bile glavni motiv za djelovanje.

Iz jedne ulice – čak tri

– Većina komentara je pozitivna. Nitko se nije žalio na odluku, sada još samo čekamo proceduru kojom će novi nazivi ulica stupiti na snagu – kaže Popovački Račić te objašnjava kako su umjesto Ulice maršala Tita, koja je do sada bila najveća i najvažnija u gradu, nastale čak tri nove. Dio od Trga žrtava fašizma do pumpe zvat će se Ulica kardinala Alojzija Stepinca, a zatim će se do ulaza u Zaprešić protezati Avenija hrvatskih branitelja. Još je preostao jedan neimenovani odvojak kojem će ime izabrati braniteljske udruge.

– Dva prihvaćena imena predložila sam ja, a “u igri” su bili i Avenija grada Zaprešića te Avenija bana Jelačića. Odabranim sam imenima zadovoljna jer smatram da su branitelji temelj Hrvatske, i moj je suprug bio branitelj, a o imenovanju ulice po kardinalu Stepincu savjetovala sam se i s Kaptolom – kaže Popovački Račić koja zaključuje da bi ulice ljude trebale spajati, a ne dijeliti.

VEČERNJI TV Hasanbegović: Dokument Vijeća neka je vrsta trulog kompromisa Obrat u 5 do 12 Običaj Milana Bandića: Sam zapali pa onda i ugasi vatru Gornje Vrapče Gornje Vrapče Pokraj spomenika NOB-a osvanuo natpis 'Trg Zlatka Hasanbegovića – domaći človek'
Tri, dva, jedan – kuhaj!
Komentari ne staju! Gledatelji ovo zamjeraju pobjednici showa: 'Tužno. Trebala je to učiniti, nije fer'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Neretva:

    Nemojte tako,pa za vrijeme koljača i tiranina Tite partizanima je bilo lijepo a sada im vrijeđate njihov ponos,pa gdje će vam duša.ha,ha,ha...

  • Deleted user:

    Konacno. Samo sto se ovo trebalo dogoditi posvuda u RH prije dobrih 20ak godina.

  • SoloHan:

    što si mi sad pobriso komentar nisam vrijeđao Jugoslavene