Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Svjetleći Isus, bor i vijenci na posudbu u Križ i Bistricu

Ovog Adventa vožnja ZET-om po gradu nije besplatna, ali zato njime bez plaćanja možemo u Mariju Bistricu pogledati posuđene ukrase
12. prosinca 2019. u 15:16 7 komentara 641 prikaza
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Iako je pitanje za USKOK kako, u Zagrebu je Advent riješen. Podijeljene su kućice, grad je nakićen i, kako je sve početkom mjeseca počelo, ostalo je valjda ponekih ukrasa koji se nikamo nisu mogli smjestiti pa ih gradonačelnik Milan Bandić posuđuje općinama s kojima i inače rado surađuje, Mariji Bistrici i Križu.

bozic (1) Blagdansko vrijeme Blistavi božićni ukrasi u središtu Zagreba

S predmetima stručno

Više od dva metra visoki te svjetleći Marija i Josip, kao i Isus od 130 centimetara, a s njima i “svjetleći niz sa 180 LED dioda”, namijenjeni su Zagorju, dok općina u susjednoj Zagrebačkoj županiji dobiva “20 komada svjetlećih nizova za drveće, jedan svjetleći umjetni bor, 12 komada stiliziranih vijenaca, pet kompleta svjetleće mreže i 12 komada dvostrukih zvona”.

Ne trajno jer, kao što smo već spomenuli, riječ je o posudbi pa ukrasi metropolu napuštaju na tri mjeseca, a njihov odlazak prati i poseban protokol.

– Primopredaju ukrasnih predmeta općini izvršava predstavnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, o čemu se sastavlja zapisnik. Općina preuzima ukrase na lokaciji koju odredi predstavnik Grada Zagreba.

Prilikom vraćanja posuđenog provest će se isti postupak kao pri primopredaji – kažu u Gradu, koji općine obvezuje i da “s posuđenim ukrasnim predmetima postupaju stručno i s pažnjom dobrog gospodara te ih po završetku uporabe i isteka roka vratite o svom trošku”.

Ritam grada Zagrepčani se pitaju tko je “ponorio“ kad se u rujnu u gradu vide božićni ukrasi

Također, ako ih oštete ili izgube, za Mariju, Josipa, Isusa i lampice općine moraju platiti odštetu, a ne smiju ih ni posuditi nekome trećem.

– Općine se obvezuju u svim obavijestima koje se tiču uređenja javnih površina u povodu božićnih blagdana u sklopu kojih su korišteni posuđeni ukrasni predmeti navesti da su isti posuđeni od Zagreba – što će sadržavati barem jedan dio adventskih letaka Bistrice i Križa propisali su u Gradskoj upravi, koja je i prijašnjih godina posuđivala svjetleće, a i ostale prigodne blagdanske artikle.

Ne želimo reći da je to uopće jedno s drugim povezano jer je božićno vrijeme, ali načelnik općine Križ Marko Magdić od lanjskog je ljeta u Bandićevoj Stranci rada i solidarnosti, dok je u Mariji Bistrici na vlasti gradonačelnikov partnerski HDZ, odnosno njihov Josip Milički.

Može se ZET-om u Zagorje

Potonjeg se načelnika možda sjećate iz listopada prošle godine, kad je dotadašnja HNS-ovka i saborska zastupnica Marija Puh u Bistrici objavila da prelazi u Bandićevu stranku, a onda s prvim čovjekom metropole pošla na sastanak upravo k Miličkom.

Što kažete? Božić još nije ni blizu, a u Hrvatskoj se već mogu pronaći ukrasi u trgovini

Još je jedna zabavna činjenica da Zagrepčanima ovog Adventa vožnja ZET-om po gradu nije besplatna, ali zato njime bez plaćanja mogu svake nedjelje do 22. prosinca na Advent u Mariju Bistricu. Pogledati ukrase koje smo posudili. 

RTL Direkt
Zoran Šprajc u svom stilu komentirao Bandićev sprovod: 'Kao da je sam pisao scenarij, imao je smisla za zaj***nciju''
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
 • Avatar Drazen Klaric
  Drazen Klaric:

  A da poklonimo i svjetlečeg Gradonačelnika Mariji Bistrici, zajedno sa svijećom koju je nosio na križni put? Nek ide ZET-om, po protokolu za kredit koji je ZET digao za izgradnju žičare i nek se vrati u prvoj gondoli kad žičara ... prikaži još! bude gotova. Onak, da predahnemo malo od "delanja".

 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  cirkus.... a što se tiče Marije Bistrice, bio sam tamo u vrijeme adventa prije 2 godine, imaju žive jaslice i sve kaj im treba, mogu Zagorci i bez bandića.....

 • Kokoiduhovi:

  To nije lijepo od njega; ak je višak, neka pokloni sirotinji. Kak je mogel pokloniti smetlarski kamion Imotskom, zakaj ne bi ukrase siromašnim općinama?