Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA Radnici Zrinjevca i Zagrebački bokci počeli čupati ambroziju

Svaki osmi Zagrepčanin pati od alergije na pelud

ambrozija-txt.jpg
import
04.06.2007.
u 23:34

Akcija uklanjanja i uništavanja ambrozije na području Zagreba jučer je službeno počela na starom okretištu tramvaju na Jarunu, pokraj novog naselja Vrbani 3. Udružene snage Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, Zrinjevca i Zagrebačkih bokaca četvrtu godinu zaredom bore se protiv jednog od najjačih poznatih alergena koji je nemoguće iskorijeniti bez sustavne akcije. A u nju bi se trebala uključiti cijela država kako bi akcija uspješno završila.

Kompas - bioprognoza
Zagrebačka županija nalazi se u zoni najveće koncentracije peluda ambrozije u Europi, što je velik javnozdravstveni problem.

- Svaki osmi građanin Zagreba pati od alergije na pelud ambrozije. U vrijeme njezina cvata na liječenje se javlja otprilike 250 tisuća oboljelih od različitih oblika alergija, a tijekom cijele godine od posljedica alergije na pelud pati oko 150 tisuća naših sugrađana  upozorava načelnik Odjela za zdravstvo Slavko Antolić.

Ljudi su razdražljivi, peku ih oči i nervozni su, kaže Antolić. Zavod za javno zdravstvo redovito mjeri koncentraciju peluda u zraku pa bi bolesnici redovito trebali paziti na biometeorološku prognozu i pratiti svakodnevne savjete o tome kako se valja ponašati.

Lakše poslije kiše
- Najveća je koncentracija peluda u ranojutarnjim satima i prijepodne, a smanjuje se poslije kiše. Zbog toga bolesnici ne bi trebali ujutro provjetravati stanove, a većinu poslova najbolje bi bilo obavljati nakon kiše  savjetuje načelnik Antolić.
Grad i Zrinjevac lani su očistili oko 250 hektara površina, a Zagrebački bokci čak 3500 hektara.

- Dosta je površina sada zabetonirano pa se na taj način riješio dio problema, no pelud leti i do 300 kilometara daleko  kaže predsjednik udruge Zagrebački bokci Josip Nevenko Krznarić. Najkritičnije su zone u gradu Sesvete, Trešnjevka jug, Jarun te Novi Zagreb istok.

Privatne i fizičke osobe dužne su uklanjati ambroziju sa svoga zemljišta jer ih u suprotnom čekaju kazne, za fizičke osobe 200 kuna, a za pravne tisuću.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije