Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

'Što ako se sutra dogodi veliki razorni potres u Zagrebu? Bavimo se kozmetikom'

- Grad Zagreb to radi stihijski, kad nešto pukne, onda se popravlja, a da bi se spriječile štete, da bi se spriječila izvanredna stanja, moraju se raditi planovi održavanja - smatra Željko Uhlir
23. siječnja 2020. u 10:15 9 komentara 1651 prikaza
Most slobode nakon nedavno završene sanacije
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/19

Nakon tragedije u Genovi, mnogi su se zabrinuli zbog stanja mostova u hrvatskim gradovima. Prema državnom tajniku Željku Uhliru u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja hrvatski gradovi imaju nemaju planove održavanja mostova. 

Na glavnom Trgu održan prosvjed protiv gradonačelnika Bandića DOSTA JE Udruge najavile veliki prosvjed protiv zagrebačkog gradonačenika

Zagreb radi stihijski

Željko Uhlir i pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Krunoslav Tepeš gostovali su u HRT-ovoj emisiji Studio 4.

Državni tajnik upozorio je da se u Zagrebu po tom pitanju radi stihijski, što je odbacio Tepeš koji je potom kazao kako je  činjenica da je Zagreb, kao i ostale jedinice lokalne samouprave koji su upravitelji nerazvrstanih cesta i cestovnih objekata, dužni izraditi šestogodišnje glavne preglede svih cestovnih objekata.

- Htio bih napomenuti ono što je bitno za građane, a to je zaključak istraživanja, da mehanička stabilnost i otpornost svih savskih mostova u Gradu Zagrebu ne predstavljaju nikakvu neposrednu ugrozu za njihove korisnike. A ono što je drugo bitno znači da stanje njihovih elemenata je u korelaciji s njihovim eksploatacijskim vijekom - rekao je Tepeš.

Dario Juričan izveo performans ispred Holdinga PODRŠKA Dario Juričan: 'Da je krimos biti lako, bio bi svatko'

Nakon tragedije u Genovi, Ministarstvo je zatražio planove i programe od 25 hrvatskih gradova. 

- Moram priznati da nismo dobili niti jedan. Dakle, naši gradovi, pa tako i Zagreb, nemaju planove održavanja mostova - rekao je Uhlir i dodao da su ekspertize pokazale da su neki radovi na konstrukcijama potrebni hitno i neodložno.

- Međutim, i od tada, to je bilo 2016. godine, 2014. godine, nisu napravljeni planovi održavanja. To je problem - rekao je Uhlir.

Potrebna sanacija mostova

Predstavnik grada Zagreba pomoćnik pročelnika Krunoslav Tepeš kazao je da inicijalni korak i stručna podloga za definiciju planova i programa upravo šestogodišnji pregled mostova koji je naručen i dobiven.

Završni radovi na rotoru NASTAVAK RADOVA NA TRAMVAJU Zagrepčani konačno dočekali: Remetinečki rotor pušta se za promet u nedjelju

- Na njemu su rangirani prioriteti, sukladno tome Grad Zagreb je poduzeo sljedeće korake. Sljedeći korak je da se naprave projekti sanacije s potrebnim istražnim radovima. Za sve savske mostove u Zagrebu naručeni su projekti. Oni su ili u fazi izrade, ili u fazi revizije. Nakon toga slijedi onaj drugi korak, to je raspisivanje radova, izbor gospodarskog subjekta i realizacija - rekao je Tepeš.

Most slobode nakon nedavno završene sanacije
1 / 19
Most slobode nakon nedavno završene sanacije

Međutim, Uhlir je istaknuo da su zakoni jasni i potrebno imati planove i programe održavanja redovito svake četiri godine.

- Ako je 2016. nešto uočeno - sad smo u 2020., još uvijek nemamo - znači da, ne samo Grad Zagreb, nego i drugi gradovi, ne rade svoju dužnost - rekao je Uhlir i dodao: - Mi ćemo to tjerati dok ne istjeramo da gradovi konačno predaju planove održavanja

S njim se nije složio Tepeš.

- U fazi dobivanja šestogodišnjeg pregleda do danas napravljen je niz aktivnosti na cestovnim objektima - rekao je Tepeš i naveo sanaciju sva tri stupa na Podsusedskom mostu, sanaciju prve faze Mosta slobode, sanaciju drugog nivoa petlje na Držićevoj, nadvožnjak preko Savske ceste... Ono što je bitno naglasiti, kapitalna investicija u sanaciji Mosta mladosti, postupak nabave je u tijeku, očekujemo skorašnje dobivanje gospodarskog subjekta, vrijednost je 80 milijuna kuna - rekao je Tepeš koji je naglasio da je u programu investicijskog održavanja za ovu godinu za sanaciju cestovnih objekata osigurano 150 milijuna kuna.

Radovi na rekonstrukciji remetinečkog rotora Bolji od semafora Grad je zarazila 'rotormanija'. Stručnjaci: Samo neka se širi, kružni tok bolji je od semafora

Državni tajnik istaknuo je pak kako se u ekspertizi iz 2016. koriste riječi "odmah, hitno i neodgodivo". Kako je kazao, Zagreb ima puno investicija i radova, no nema plana i to je problem. 

- Grad Zagreb to radi stihijski, kad nešto pukne, onda se popravlja, a da bi se spriječile štete, da bi se spriječila izvanredna stanja, moraju se raditi planovi održavanja. Što ako se sutra dogodi veliki razorni potres u Zagrebu, zašto nisu rekonstruirani temeljni nosači u luku Mosta slobode? Bavimo se kozmetikom, a ne ozbiljnim stvarima koje su detektirane - rekao je Uhlir, piše HRT.

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Deleted user:

    Pavle Kalinić, velestručnjak za kataklizmu općeg smjera (vulkani, potresi, tsunamiji, požari, poplave i dr.) golim će rukama ko od šale spašavati Grad Zagreb i sve njegove gradjene, zene i djecu. On i njegov jaran Betman Milan Bandic. Nece jedino moc ... prikaži još!c letit jer su se tolko nakrali da ce ih puni dzepovi mahnitog lopovluka drzati cvrsto na zemljici... :-)

  • herojulice:

    Ma baš nas briga imamo Pavla i tenkić koji će sve to riješiti s "gospodinom" budućim bivšim gradonačelnikom u odlasku.

  • torente:

    Nema teoretske šanse da bude potres dok su Bandić i Kalinić na straži. I vulkani se boje njih dvoje.