Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog sanacije

Stanare Novog Zagreba južina spasila od hladnoće u stanovima

hladni radijatori
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/3
18.10.2011.
u 11:36

Sanacija vrelovoda najviše je pogodila umirovljenike koji najviše borave u svojim stanovima. Bez tople vode i grijanja gotovo je 30 tisuća kućanstava Novog Zagreba.

Povoljne meteorološke prilike išle su na ruku sanaciji puknutog i dotrajalog magistralnog vrelovoda u Novom Zagrebu zbog kojega je danas 30 tisuća kućanstava bez grijanja i tople vode.
– Nakon što smo utvrdili da će srijeda biti najpovoljniji dan za obustavu isporuke toplinske energije zbog najavljenih poprilično visokih dnevnih temperatura za ovo doba godine, prionuli smo na sanaciju vrelovoda te iskapčanje kućanstava – objasnio je Robert Krklec, direktor HEP – Toplinarstva.

Radovi na križanju Ulice grada Chicaga i Miševečke, gdje je locirano puknuće magistralnog vrelovoda nastalo zbog dotrajalosti i utjecaja agresivnih sredstava kojima se tretiraju prometnice, počeli su još u noći s utorka na srijedu, dok se danas u popodnevnim satima očekuje njihovo privođenje kraju.

No, građani Novog Zagreba već su u 6 sati jutros ostali bez grijanja i tople vode, zbog čega je i bankarica Andreja Leović (28) s prvim znacima zore potražila pokrivač više u stanu na Sigetu. 

Stradala frizura
– Ustala sam oko 5 sati, inače sam zimogrozna i slojevito se odijevam, tako da mi hladni radijatori nikako ne odgovaraju – opisala je početak radnog dana, napominjući da se nije mogla ni istuširati.

Frizura mi je zbog neisporuke tople vode malo “stradala”, no uvijek u ovakvim okolnostima pomislim na to kako je umirovljenicima. Ja idem na posao i nema me veći dio dana u stanu, a mnogi od njih ipak su stalno među hladnim zidovima – opisala je bankarica Leović svoje iskustvo s jutarnjom obustavom toplinske energije.

U stanu s kratkim rukavima
Za razliku od nje, Fatimu Ćuprilić (63) zatekli smo u majici kratkih rukava baš kad je završavala pripremu ručka.

– Meni nije hladno, pa danas je baš toplo za ovo doba godine – priznaje Fatima ističući da se mora malo pretrpjeti, a ne samo kukati. Ako je pukao vrelovod, pa moraju ga popraviti – naglašava ova stanovnica Novog Zagreba nadajući se da HEP – Toplinarstvo više neće imati sličnih "pozdrava" građanima ususret zimskim mjesecima.

A iz HEP-a ističu da ne mogu predvidjeti moguća puknuća vrelovodnih cijevi, posebno jer je riječ o cjevovodima dugačkim oko 450 km prosječne starosti oko 30 godina. 

– Cijevi su doista dotrajale, ali nije moguće točno reći koji su dijelovi Zagreba najpodložniji puknućima. Imali smo slučajeva da su se puknuća dogodila na vrelovodnim cijevima starim i manje od 20 godina zbog utjecaja soli i oborinskih voda, ali isto tako postoje vrelovodne cijevi stare više od 40 godina na kojima uopće nije bilo kvarova – otkriva Krklec. 

Na grijanje – u kafić
Oko sanacije vrelovoda u Novom Zagrebu nije previše kukao ni Stjepan Erdelja (56) koji je hladni stan zamijenio grijanjem na jesenskom suncu u parku kod Brodarskog instituta.

– Evo me sada ovdje, a poslije idem u kafić – oni imaju grijanje koje nije vezano na vrelovod – priznaje Erdelja dodajući da je današnji dan prožet južinom pa temperature nisu ispod ništice. Sve će to pomoći radnicima da brzo završe posao – zaključuje ovaj stanovnik Sigeta.

A iz HEP-a pak navode da je u posljednjih pet godina sanirano 20 kilometara vrelovodne trase u Zagrebu kako bi se zaustavio gubitak u prijenosu toplinske energije te vode u sustavu, spriječili kvarovi i smanjili troškovi održavanja mreže.

 

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar cobra1704
cobra1704
11:48 18.10.2011.

Jel u ovom našem gradu ili državi može išta se napraviti na vrijeme a ne da zbog nećije indoletnosti stradavaju građani????

AN
AnaB1982
14:32 18.10.2011.

Novi Zagreb je velik, ako niste znali. Bilo bi odlično kad bi znali koji to kvartovi neće imati toplu vodu? Valjda nije isto Trokut ili Utrine, kaj ne?

OB
-obrisani-
11:44 18.10.2011.

Sve s one strane Save treba UGASITI. Sve je to izgradjeno u onom mraku... A prognoza je za dugu i hladnu zimu. WINTER IS COMMING!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije