Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ADVENTSKA ČAROLIJA

Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda

Skupili smo chefove Fuliranja
Foto: Matija Habljak/Pixsell
1/6
11.12.2019.
u 09:18

Znate li što je gourminglanje? Ako ovih blagdana želite fino klopati i uživati u vrhunskoj glazbi i magičnoj atmosferi svakako ne propustite osmo zagrebačko Fuliranje i doznajte koje su delicije za prste polizati najbolji hrvatski chefovi pripremili za vas

Čarolija zagrebačkog Adventa već je prvog vikenda privukla tisuće posjetitelja, parkirna mjesta u zagrebačkim kvartovima već su u ranim poslijepodnevnim satima bila masovno poluprazna jer su svi htjeli doći čim bliže središtu grada, kako bi u subotu doživjeli paljenje adventskih lampica na zagrebačkom Zrinjevcu. Time je zagrebački Advent bio svečano otvoren. Nekoliko dana prije, točnije u četvrtak 28. studenog, ugostitelji su na zagrebačkom Strossmayerovu trgu finiširali posljednje detalje na svojim kućicama, koje su ove godine dio osmog Fuliranja, magične adventske lokacije, koja uz vrhunsku gastro ponudu eminentnih hrvatskih restorana, nudi i izvrstan glazbeni program. Već u prijepodnevnim satima zagrebački Stross je izgledao poput prave male užurbane košnice, polirali su se posljednji detalji, radio se posljednji checking rasporeda na kućicama, stavljale su se table s jelovnicima i cijenama, ukrašavale su se kućice božićnim detaljima… Gastro chefovi, majstori od adventskih delicija, već su u podne bili zapeti kao puške i spremni za početak s radom na jednoj od najpopularnijih zagrebačkih adventskih lokacija na kojoj ćete se nauživati gourminglajući. Ako niste znali, to znači da ćete vrhunski klopati i odlično se zabaviti na maštovito uređenoj lokaciji koja atmosferom podsjeća na cool mjesto za odmor na nekom od europskih skijališta jer se klopa pokraj upaljene vatre, a skije kao i cjepanice ovogodišnji su lajtmotiv Fuliranja.

Skupili smo chefove Fuliranja
1/6

Dok su nestrpljivo čekali prve goste na kućicama, chefovi su sa svojim ekipama provjeravali je li svaka namirnica na svom mjestu, i pripremljena kako treba, mjerkali su kućice iz svih mogućih kuteva da vide može li se čitati menu s većih udaljenosti, a pritom dobre zafrkancije nije nedostajalo.

Ove je godine street food ponuda na Fuliranju bogatija je nego ikad, a po prvi put na toj adventskoj lokaciji pojavila se BioMania, kućica koja nudi pregršt inovativnih organskih veganskih delicija. Čudo od graha s čak 20 sastojaka i wanna be kobasom od seitana jedan je njihovih najslasnijih recepata, za koje je zaslužna talentirana mlada chefica, poznavateljica ajurvedskih principa pripreme hrane, Madhavi Cvitković.

I omiljeni televizijski chef Mate Janković ove je godine odlučio priključiti se Fuliranju s Institutom za kobasice by Mate Janković, koji je u svom gastrolaboratoriju radio na razvijanju twistanih kobasa.

Foto: Matija Habljak/Pixsell/ Tomislav Miletic/PIXSELL

- Vrlo kreativno sam krenuo u ovu adventsku priču i to ne biste vjerovali s kobasicama. To je austrijska tradicija i mi ih radimo najbolje što možemo jer je ponuda na Fuliranju vrlo ozbiljna. Tu je konoba Opat s Kornata koja ima vrhunske specijalitete, tako da ćemo možda konačno malo zaboraviti na najveći gastro hit proteklih advenata, a to su germknedle. Imamo mi puno više od toga za ponuditi- smatra Janković. S ostalim chefovima i food entuzijastima Janković je dio Fuliranja, koji ove godine nudi više od sto jela, 16 live nastupa i više od 35 DJ-a tijekom više od mjesec dana trajanja. Dok šetate zagrebačkim Strossom s tridesetak ugostiteljskih kućica šire se neodoljivi mirisi gastro delicija od kojih mnogima rastu zazubice. Ima tu svega, za zaljubljenike u morsku spizu tu su kućice Fermaj Tovar, B.A.B Piantina, Vodnjanka, konoba Opat i Black Pepper. Istarsko-dalmatinski okusi - ombolo, težačka juha od sipe i boba, truffioli i hobe po noninom samo su neka od jela, koja će vas namamiti da ih isprobate. Market by T&T, svoju je sarmu udomio u tacosu, na Black hot dog s kroketom od krvavice ponosan je Marko Palfi iz The Garden Bar&Kitchen, a Mario Mihelj iz El Tora ostaje vjeran latinoameričkim sočnostima. Ako ste ipak ljubitelj tradicionalne ponude kobasica, ne brinite, neće ostati gladni. Christmas Fetish stiže s grešno ukusnim Santa kobasicama, Wurst Bar donosi germansku ponudu, a Berlin ističe svog favorita: čudesnu kobasicu okupanu u raguu. Komadići kobasica skrivaju se i u Wurst Poke Bowlu, kojeg brižno spravlja Pokerai by Chili, a Lumperaj se može pohvaliti slavonskim kobasičastim okusima. Svi obožavatelji burgera znaju da je Submarine burger jedan od najcjenjenijih na gastro sceni, burger krvavicu na Fuliranju predstavlja Mason Burgers&Staff, dok Čiketina donosi razne varijacije piletine.

Foto: Matija Habljak/Pixsell/ Tomislav Miletic/PIXSELL

Azijske delicije stižu nam u raznim varijacijama: SOI by Vid Nikolić predstavlja duh Sečuana - Dan Dan noodles, japanske kuglice s hobotnicom, Takoyaki, dolaze u režiji restorana Hanami, dok Munchy prži slano slatke egzotične wrapove. Ove je godine Fuliranje odlučilo pokazati da čuvaju okoliš, pa se jela poslužuju u biorazgradivim materijalima kako bi se smanjila upotreba jednokratne plastike, a smeće se pažljivo sortira. Stoga, ako ne znate gdje biste se ovih blagdana mogli ugodno minglati, naša preporuka je svakako Fuliranje. Ne zaboravite ponijeti svoje Mastercard® i Maestro® kartice jer za svako plaćanje ovim karticama ostvarujete 10 % popusta na posebno obilježenim kućicama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?