Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJEST GRADA

Sedmostoljetna tradicija ljekarničke skrbi u Zagrebu

Gradska ljekarna
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
1/17
31.12.2018.
u 00:41

Bogatu kulturnu baštinu zagrebačkog Gornjeg grada osim jedinstvenih primjera arhitekturnih rješenja i brojnih umjetničkih djela skrivenih u povijesno sačuvanim interijerima upotpunjuje i slavna sedmostoljetna tradicija ljekarništva.

U svakom kutku Zagreba se može naći djelić bogate povijesti, pregršt skrivenih dragulja i zanimljivosti koje u svakodnevnom užurbanom ritmu ne zamjećujemo već zamišljeni svugdje jurimo. Sigurno ste puno puta prošli kroz prolaz Kamenitih vrata ne zamijetivši bijelu zgradu s „nekakvom crnom pticom“ iznad ulaznih vrata u kojoj se nalazi gornjogradska ljekarna u Kamenitoj ulici 9 koja postoji i neprekidno radi od 1355. godine. Povijesni izvori navode da je upravo u 14. stoljeću slobodni i kraljevski Gradec doživio osim trgovačkog i „zdravstveni“ procvat. Liječnici, kirurzi i ljekarnici s područja grada počinju aktivno razvijati i provoditi mjere zdravstvene skrbi i zaštite zdravlja tadašnjih stanovnika Zagreba. Tridesetak godina nakon osnivanja gornjogradske ljekarne spominje se i hospital Blažene Djevice Marije smješten na zapadnoj strani Markovog trga; na mjestu današnje zgrade Banskih dvora.

U statutu grada Zagreba iz 1425. godine, po prvi put se spominje službeni naziv ove ljekarne „ Apotheca Civitatensis ad Aquillam Nigram „ Gradska ljekarna K crnom orlu), a grb ljekarne sadrži i današnji grb grada Zagreba.

Foto: PR

U laboratoriju „Gradske ljekarne K crnom orlu“ su se izrađivali magistralni i galenski pripravci lijekova, specijaliteti u duhu tog vremena, čiju je recepturu ljekarnik držao najstrožom profesionalnom tajnom.

Kućni specijaliteti čuvene ljekarne „ K crnom orlu „ prodavali su se u ljekarni ili isporučivali poštom te bili prezentirani na raznim sajmovima.

Među najpoznatije patentirane specijalitete ubraja se Reumatis - lijek protiv kostobolje, reume i gihta, Dermoval za liječenje kožnih bolesti, Modrilo za liječenje domaćih životinja, želučane Markove kapljice protiv raznih crijevnih tegoba, želučani čaj Dr. Havličeka, Iron protiv slabokrvnosti i za jačanje otpornosti, Lactosot koji treba uzimati kod upale dišnih putova, kašlja i tuberkuloze, Sanitas protiv kurjih očiju, Migraen ulje protiv glavobolje, Siquid sredstvo protiv znojenja nogu te Azella protiv ozeblina.

Foto: PR

Da li znate da je praunuk slavnog pjesnika Dantea živio u Zagrebu i radio baš u toj ljekarni, čemu svjedoči i spomen ploča na bočnom zidu kraj ljekarne?

Osim gornjogradske ljekarne „K crnom orlu“, koja je prepoznata kao znamenita zagrebačka kulturna i turistička atrakcija, u sastavu Gradske ljekarne Zagreb nalaze se i „stare“ ljekarne smještene u centru i široj jezgri grada koje su svojim autentičnim unutrašnjim uređenjem i jedinstvenim povijesnim zapisima svjedoci zagrebačke povijesti. Tako su i ljekarne na Zrinjevcu, u Ozaljskoj 132, te čak tri ljekarne u Ilici na brojevima 43, 79 i 301 svjedoci prošlih vremena i bogate zagrebačke povijesti.

S ciljem zaštite i očuvanja ljekarničke baštine kao dijela kulturne baštine grada Zagreba Gradska ljekarna Zagreb je u suradnji s Gradskim zavodom za zaštitu spomenika kulture i prirode te Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti pokrenula aktivnost registracije pokretnih kulturnih dobara unutar ljekarni pri Ministarstvu kulture. Uz Inventar najstarije ljekarne i inventari ljekarni Zrinjevac, Ilica 301 i Ilica 79 su registrirani kao pokretno kulturno dobro pri Ministarstvu kulture, dok je stari ljekarnički namještaj iz novouređene ljekarne u Podsusedu restauriran i uklopljen kao inventar ljekarne u Ilici 150 te tako građane i turiste vraća stotinjak godina unazad, a stare ljekarničke posude i oprema služe kao jedinstvena dekoracija.

Foto: PR

I dok neke ljekarne prolaze detaljno uređenje interijera i modernizaciju, Retkovec je dobio i prvu drive-in ljekarnu kako bi se prilagodili užurbanom načinu života te olakšao kontakt ljekarnika sa slabo pokretnim osobama.

Danas je Gradska ljekarna Zagreb moderna zdravstvena ustanova koja se sastoji od 40 ljekarničkih jedinica, a posebno ističemo važnost 5 ljekarničkih jedinica u kojima je rad je organiziran 24 sata dnevno što našim sugrađanima omogućuje pružanje usluge ljekarničke skrbi i tijekom blagdana i praznika.

Ustanova u svom sastavu ima i vlastiti Galenski laboratorij za izradu galenskih, magistralnih i ostalih pripravaka te Analitički laboratorij za provjeru kakvoće galenskih pripravaka i identifikaciju ljekovitih tvari.

Sadržaj omogućila Gradska ljekarna Zagreb

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije