Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Whisky Leaks

Samo za Hrvatsku punjeni škotski Kilchoman doista je prava senzacija

Julio Frangen
10.05.2021.
u 22:30

Kako je bilo i najavljeno na Whisky Leaksu u vrtu Rougemarina predstavljen je Kilchoman Ruby Port Single Cask punjen u 21 bocu namijenjenu samo hrvatskom tržištu

I da se nije radilo samo o 'hrvatskom' Kilchomanu isplatilo se prošle subote doći do restorana Rougemarin u Folnegovićevoj u Zagrebu. Jer i zbog pandemije sve su rjeđe prilike da se uživa u izvrsnim single maltovima i ostalim whiskyjima škotskih i inih destilerija. Zagrebačka tvrtka Fine stvari uspjela je treći puta po redu napraviti intrigantan događaj na lijepom prostoru vrta Rougemarina sa solidnim brojem posjetitelja koji su garancija da će scena ljubitelja ovakve kapljice ostati živahna. Kao što je ovaj događaj i garancijom da će nakon što ova pandemija prođe ponuda biti još i bolja.

Foto: Julio Frangen

A i ovako je bilo dovoljno zanimljivo za provesti konačno jedno lijepo popodne. Dakle, već samo Kilchoma Ruby Port Single Cask čijih je 21 boca punjena samo za hrvatsko tržište bio je dovoljan razlog za dolazak. I riječ je doista o iznimnom whiskyju koji snažan, doslovno sa svojih 55,6 posto alkohola, ali kompleksan, bogate aromatike gdje je poželjno ostaviti ga u čaši barem neki 20-tak minuta da bi se riješio sekundarnih mirisa a ponudio one fine voćne, sladne pa čokoladne arome što će sve na trenutke povući prema portu u čijim je bačvama ovaj whisky ležao.

Foto: Julio Frangen

Njegova snaga nudi i mogućnost da se poigrate s kojom kapi vode, sve ovisi o vama, imate li vremena možda bi bilo najbolje ostaviti ga kakvim jest. Kilchoman je jedna novija ali već vrlo renomirana destilerija koja svoj whisky pravi od sastojaka s vlastite farme, a ovaj je Single Cask u bačvi odležao šest godina. Ne sumnjamo da će tih 20 boca, jer jedna je otvorena za kušanje na Whisky Leaksu nestati u vrlo kratkom roku i zbog cijene od 950 kuna što je za ovakav whisky i više nego pošteno. Na štandu Finig vina predstavljen je i japanski Tsunuki The First, prvi single malt druga destilerija etikete Mars Whisky.

Foto: Julio Frangen

Riječ je također o moćnom whiskyju, a kako je japanski whisky već poodavno stekao visok svjetski renome, tako će i Tsunuki povući ozbiljan interes. Ako ste mislili kako industrija 'ne može' mogli ste se vrlo ugodno iznenaditi na prostoru Coca Cole, odnosno Jack Daniel'sa gdje je bio izložen kultni Sinatra. Već pri prvom kušanju Gentleman Jacka mogli ste prepoznati whisky koji bez problema možete ponuditi svakome svojem gostu a imati ga i za sebe na polici kao svakodnevni whisky. Gladak i aromatičan, daleko od uobičajene narudžbe 'jackie + cola'.

No, pravo je malo otkriće bio whisky etikete iz grupe Erdington, Macallan Single Malt Double Cask 12 godina, doista odličan, aromatičan i pitak whisky koji zaslužuje da ga se bolje upozna. Ardbegov Wee Beestie bio je zvijezda štanda MIVA Galerija vina zajedno s poznatima Glenmorangieima i od ranije poznatim Arbegovima.

Riječ je o najnovijem whiskyju te distilerije koji je pet godina odležavao u bourbon i sherry bačvama, dimljen je i to vrlo pa treba pričekati da se ostale arome probiju i daju biljne i medne arome. Podsjetili smo se i dobrih BenRiacha, Douglas Laing, još nekoliko dobrih japanskih etiketa, ili oregonskog Westwarda, uz koktele Mule ili Penicilin koji ide s dimljenim whiskyjem, zaključili da se u Zagrebu i dalje može popiti vrhunski whisky.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije