Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Provedite zimske praznike u Muzeju grada Zagreba

Medvedgrad – izrada makete
03. siječnja 2019. u 12:26 221 prikaza
Provedite zimske praznike u Muzeju grada Zagreba

Stalni postav Muzeja grada Zagreba čuva se dio povijesnih predmeta s Medvedgrada, pronađenih tokom arheoloških iskopavanja 1970-ih godina. Stoga pozivamo djecu osnovnoškolskog uzrasta da nam se tokom zimskih praznika pridruže u istraživanju Medvedgrada, zagrebačke utvrde na Medvednici, i saznaju priče o njegovim gospodarima, upraviteljima, sukobima sa srednjovjekovnim kraljevima, banovima i građanima Gradeca.

Medvedgrad, utvrda na Medvednici građena je u 13. stoljeću radi obrane. Iako nikada nije korišten radi obrane od vanjskih neprijatelja, Medvedgrad je često bio mjesto sukoba između zagrebačkih biskupa i Kaptola, između velikaša i građana na Gradecu. Često je utvrda mijenjala gospodare, npr. njome su upravljali Celjski, Albeni, Zrinski, a kao posljednji gospodari koji su i živjeli unutar zidina Medvedgrada bila je obitelj Gregorijanec. 1590.g. zagrebačko područje pogodio je razoran potres u kojem su zidine Medvedgrada prilično stradale i mjesto postaje ruševina.

Pomoću kartona, papira, škara, ljepila i akrilnih boja polaznici će na radionici izraditi maketu Medvedgrada. Usput će naučiti što je to mjerilo, kako odrediti visinu i duljinu pojedinih objekata te kako se snalaziti na prostoru Medvedgrada. Maketa će se raditi prema maketi iz stalnog postava Muzeja grada Zagreba koja prikazuje Medvedgrad u srednjem vijeku. Cilj radionice je približiti sudionicima spomenik kulture na obroncima Medvednice, njegovu burnu prošlost, a i motivirati sudionike na posjećivanje kulturnih lokaliteta u Zagrebu te osvješćivanje o njegovom očuvanju.

Radionica je namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta.

Odvijat će se u periodu od srijede, 9. do subote, 12. siječnja , od 10 do 12 sati.

Cijena radionica je 20 kuna (cijena ulaznice u Muzej za učenike koju mogu iskoristiti i za razgledavanje) i održat će se u prostorima Muzeja pod vodstvom muzejske pedagoginje Marije Sabolić.

Radni materijal: karton, papir, škare, ljepilo, akrilne boje, kolaž papir, klamerica, kistovi

Predviđeni period trajanja radionica: 4 susreta za jednu radionicu

Predviđeni broj sudionika: 5 - 10 polaznika

Predviđena dob sudionika: 7 - 14 godina

Za radionice je potrebno obavezno se unaprijed najaviti zbog ograničenog broja mjesta muzejskoj pedagoginji Mariji Sabolić pomoću e-pošte na adresu: msabolic@mgz.hr ili putem telefona 01/ 4851 361.

Voditeljica Pedagoško-andragoškog odjela: Vesna Leiner, muzejska pedagoginja savjetnica

Zagreb: Premijer Plenković o gospodarskim mjerama Vlade zbog koronavirusa
PREVENCIJA
Vlada održala telefonsku sjednicu: Zatvaraju se ovi granični prijelazi
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica