Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.09.2018. u 11:25

'Kozmički ciklus vode' na Krešimircu nekad je bio gradska oaza, a danas je pseći toalet

Nekada je gotovo svaki kvart u svome središtu imao fontanu. Nevažno je li riječ o tzv. gljivama, kaskadnim, vodoskocima, zdencima, ribnjacima ili česmama. Oko vode, kao izuzetno važnoga elementa javnoga prostora, susjedi su se oduvijek okupljali, djeca igrala, a sve te fontane ili fontanice na neki su način unosile život u kvart u kojem su se nalazile.

Iako ne postoje službeni podaci o broju fontana u gradu, trenutačno ih je funkcionalno otprilike pedeset, dok je njih desetak potpuno zapušteno, unatoč činjenici da su neke od njih i zaštićena kulturno-povijesna baština. Posljednji pomalo bolan primjer koji je osvanuo na društvenim mrežama jest fontana na Trgu kralja Petra Krešimira IV., odnosno famozni “Kozmički ciklus vode” Josipa Seissela iz 1935. godine.

Fontana je obnovljena prije dvije godine, kada je zajedno sa svojim okruženjem, odnosno Krešimircem, poprimila izgled dostojan jednoga od najznačajnijih urbanističkih rješenja glavnoga grada. Obnovile su se kamene staze, hortikultura je revitalizirana s raznovrsnim biljnim trajnicama, postavljene su nove klupe i koševi za smeće. Prostor je izgledao kao da je preslikan iz svjetskih krajobraznih kataloga, a da se našao na kakvom natjecanju, zasjenio bi i brojne japanske vrtove.

Međutim, to meditativno zeleno pribježište mnogim građanima u kvartu danas služi kao pseći toalet. Ni z od zelenila, fontana koja nije u funkciji, razvaljena vrata na ulasku u Seisselov mali vodeni kompleks samo su neki prizori koji dočekaju posjetitelje. Dok se nemar prema “Kozmičkom ciklusu vode” kao prema vrijednom umjetničkom spomeniku može shvatiti kao odraz kulture, nemar prema desecima drugih fontana, za vrijeme najavljivanja planova koji će Zagreb pretvoriti u Rim, može se shvatiti kao upitno postavljanje prioriteta.

Jer, prije nego što grad dobije svoju novu Fontanu di Trevi ne smije se zaboraviti na neke koje su već nacionalno važna umjetnost.

>> Pogledajte što građani Zagreba kažu o obnovi zagrebačkog rotora

Ključne riječi

Komentara 6

VE
verica2
13:51 27.09.2018.

Upravo to - pseći toalet! Na žalost ne samo Krešimirac, već svaki park, travnjak, dječje i školsko igralište pa cak i atletske staze!

VI
Vito
11:37 27.09.2018.

Obnovile su se kamene staze --- Dok se nemar...može shvatiti ::: Zaaašto??? __ Nije li pismenije i oku ugodnije napisati: Obnovljene su kamene staze --- Dok nemar možemo shvatiti __ Kamene staze sebe 100 5 nisu same obnovile --- Niti nemar sam sebe ne može shvatiti, jer je nemaran, kamoli da ga mi, čitatelji možemo shvatiti kad dolazi od, pretpostavljam školovanih i fakultetski (da ne pretjerujem riječju akademski) obrazovanih novinara.

VI
Vito
11:44 27.09.2018.

Pogledajte sliku uz članak __ VIdite tamnu crtu po sredini svijetlog zida bazena __ To u originalu, prije "oslobođenja" Hrvatske od yugoslavije, nije bilo __ Voda u bazenu je bila do kameng ruba i mjesto "zlatnih" ribica. __ "Oni" koji su tu zaštićenu cjelinu "obnavljali" očito nisu iz Zagreba, kamoli da su ikad vidjeli kako djeluje hidrodinamika i čemu služe vodovodi. __ "Štednjom" su samo uništitli originalni lijepi mali parkić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije