Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Počinje zaprašivanje komaraca u Zagrebu! Pogledajte kada vaš kvart dolazi na red

Suzbijanje će se provoditi “hladnim ULV zamagljivanjem”, a stručnjaci će na terene izaći u ranim jutarnjim satima
12. lipnja 2019. u 11:05 19 komentara 37176 prikaza
Deratizacija komaraca na Jarunu
Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Temperature rastu, a s njima i politička volja da se radi što manje. Kameni temeljci, obilasci radova i raznorazna zasjedanja ostavit će se za jesen, ali pijenja krvi Zagrepčanima ipak će biti. Ovog puta, doduše, ne u prenesenom značenju, već doslovno jer upravo je lipanj mjesec kad se komarci iz ličinke razvijaju u prave odrasle primjerke. Zujanje se već čuje po cijelom gradu, posebice u područjima oko Save, a tvrtke koje su zadužene za zaprašivanje u akciju kreću – danas.

Zagreb: U centru Kaptol otvorena je izložba otrovnih zmija "Čudesan svijet zmija" OPREZ Najezda zmija u Zagrebu: Ulaze u automobile, a viđene su i u centru grada

Odradili su Jarun

Dijelovi grada poput Jaruna su, doduše, već tretirani ovog tjedna, dok će se suzbijanje dosadnih letećih kukaca intenzivirati upravo u danima koji slijede. I to u, kažu nam iz tvrtke Adria grupa, u ranim jutarnjim satima, “insekticidima koje su odobrili Svjetska zdravstvena organizacija i Ministarstvo zdravstva RH za primjenu u naseljenim područjima”.

– Planira se provesti suzbijanje odraslih jedinki na područjima na kojima je izmjerena povećana brojnost komaraca prema nalazima uzorkovanja te je zabilježen povećani broj pritužbi građana na pojavu komaraca – objasnila je Ankica Radin-Mačukat iz Adria grupe pa dodala kako će se suzbijanje provoditi “hladnim ULV zamagljivanjem”.

Komarci | Autor : Getty Images Foto: Getty Images

Razložila nam je i plan zaprašivanja Adria grupe, čiji djelatnici prvo sutra dolaze u Dugave, Špansko i Malešnicu, a preksutra u Sloboštinu. U Sopotu su 17. lipnja, dan kasnije u Utrini, a posao će završiti 19. i 20. lipnja, kad dolaze u Zapruđe i Središće, odnosno na Bundek. Osim te tvrtke, ove su godine za suzbijanje letećih krvopija zadužene još četiri tvrtke; ID90, Eko deratizacija, ID EKO i Sanitacija, koji također redom odgovaraju da sa suzbijanjem počinju ovaj tjedan, a pritom pozivaju i Zagrepčane da u vrijeme zamagljivanja ne izlaze na ulice. U tvrtki ID90 kažu da su Jarun već odradili, a od danas “napadaju” ostala područja, četvrti Podsused-Vrapče, Stenjevec i Trešnjevka-jug.

Ulica Karažnik ulica karažnik 'Osjećam se nesigurno. Prolazim ulicom, a auti prolaze pješačkim dijelom kao da ga nema'

Svatko ima svoju četvrt

Pridružuju im se i kolege iz Eko deratizacije, koji se “bacaju” na Folnegovićevo naselje, Borovje, Cvjetno naselje – Prisavlje, Trnsko, Travno, Siget i četvrti Maksimir, Gornji grad, Podsljeme i Brezovicu, a ovog tjedna sa suzbijanjem počinju i u Sanitaciji, koja će riješiti Kajzericu, Gajevo – Staglišće, Horvate – Gredice, Prečko, Savski Gaj i Trokut te četvrti Črnomerec, Trešnjevka-sjever i Sesvete. ID EKO oslobodit će od komaraca Trnje, Savicu, Retkovec, Resnik, Ivanju Reku, Jelkovec i četvrti Donji grad, Peščenicu – Žitnjak, Donju i Gornju Dubravu, a kako napominju iz svih navedenih tvrtki, Zagrepčani im se mogu i dodatno javiti primijete li na određenom području opet veći broj komaraca, pa će se zaprašivanje ponoviti. Brojevi telefona dostupni su na internetskoj stranici Grada.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • volina:

  Kako ćete ih prašiti? Sprijeda, straga, jahati......?

 • Avatar suludisumar
  suludisumar:

  Hm, svake godine isto. Ako se zujanje kako piše novinarka čuje, a bogme se već dugo čuje, znači da su drugovi deratizatori, dezinfektičari, dezinsektičari, - zakasnili. Ličinke se špricaju u vodi, a ovo sa dimljenjem građana po cestama, uz sveopći ... prikaži još! smijeh komaraca, samo je dimna zavjesa za dizanje lovice iz gradskog proračuna.

 • zagabria1:

  lani je u Dubravi bilo jako loše odrađeno, komaraca ko pljeve. Otpustite ove što su lani zaprašivali Dubravu