Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HSLS upozorava:

Plinara proglašava dimnjake neispravnima čak i kad su u stanju u kakvom su bili prije potresa

dimnjačari
Foto: Borna Filić/PIXSELL
10.04.2020.
u 10:56

Suvlasnici, nakon kontrole dimnjaka, kontaktiraju Plinaru da im uključi plin, ali Plinara to ne želi jer dimnjačari nisu dali atest.

Djelatnici Gradske plinare Zagreb obilaze zgrade i zatvaraju i plombiraju plinske ventile za cijelu zgradu, bez ispitivanja plinske instalacije, dakle suprotno članku 10. Zakona o zapaljivim tekućinama i plinovima (NN 108/95 i 56/10), koji se spominje u Zapisniku o ispitivanju nemjerenog dijela plinske instalacije, a koji u odjeljku 2 kaže: "Operator je dužan uskratiti isporuku plina potrošaču kod kojeg u propisanim rokovima nije obavljeno ispitivanje nepropusnosti i ispravnosti plinske instalacije ili je pri ispitivanju utvrđena propusnost ili neispravnost.", upozorili su iz HSLS-a. .

Dimnjačari obilaze zgrade, pregledavaju dimnjake, proglašavaju ih neispravnima čak i kad su u stanju u kakvom su bili prije potresa i ne žele za njih dati atest, nego isključivo usmeno uvjetuju suvlasnicima dobivanje atesta o ispravnosti dimnjaka, kupnjom kondenzacijskih bojlera i oblaganjem dimnjaka. Trošak navedenoga iznosi  15.000 do 20.000 kn, ovisno o snazi bojlera i visini dimnjaka. Nema zakona niti propisa koji određuje građanima da moraju zamijeniti postojeće bojlere. Dapače, EK je u travnju 2019. godine odgodila primjenu Uredbe koja to određuje, ističu iz HSLS-a,

Suvlasnici, nakon kontrole dimnjaka, kontaktiraju Plinaru da im uključi plin, ali Plinara to ne želi jer dimnjačari nisu dali atest

Kad bi svi suvlasnici i pristali na tu usmenu ucjenu, nailazili bi na sljedeće probleme:

1. gdje i kako kupiti odgovarajući bojler u uvjetima za vrijeme krize zbog koronavirusa? Potrebna je stručna osoba koja će napraviti izvid u stanu i izračunati snagu koju bojler treba imati
2.   kako obaviti kupnju, kad je većina dućana zatvorena, a kod onih koji rade primjenjuju se mjere socijalnog distanciranja? Nemaju svi vještine kojima mogu naručiti bojler "online"
3.   ima li na zagrebačkom tržištu dovoljno bojlera i polipropilenskih cijevi za oblaganje dimnjaka, za sve koji bi ih "morali" kupiti?
4.   ima li na tržištu dovoljno stručnih osoba/ovlaštenih majstora koji smiju i mogu obaviti taj posao, a s obzirom na potencijalno povećanu potražnju?
5.    otkud većini građana novac za to, pogotovo jer su suočeni s troškovima popravljanja šteta od potresa, smanjenjem plaća, gubitkom posla...?

Dakle, dimnjačari trebaju temeljito provjeriti svaki dimnjak, ustanoviti oštećenja ako ih ima, opisati ih i potpisati izvještaj, tako da stanari točno znaju koje nepravilnosti trebaju otkloniti. Ako dimnjak nije obložen polipropilenskom cijevi, to ne podrazumijeva da je dimnjak neispravan, ističu iz HSLS-a pa navode:

'Potaknuti ovim problemima naših sugrađana te kako bi se prekinuo začarani krug između dimnjačara, Gradske plinare Zagreb i suvlasnika, tražimo hitne i jasne odgovore od Dimnjačarska obrtnička zadruga (DOZ) i Gradske plinare na sljedeća pitanja:

1. smiju li dimnjačarske tvrtke i njihovi djelatnici zahtijevati od građana da svoje bojlere zamijene kondenzacijskim i oblože dimovod polipropilenskom  cijevi, kao isključivi uvjet za dobivanje atesta o ispravnosti dimnjaka, te na kojem zakonu i podzakonskom aktu temelje takav zahtjev?   

2. smiju li građani koji imaju bojlere koji nisu kondenzacijski, a koji su ispravni, koristiti takve bojlere ukoliko je dimovod ispravan?'

Ključne riječi

Komentara 1

KO
Kokoiduhovi
14:21 10.04.2020.

Zapita li se tko u Saboru i Vladi, kako to da kod primjene mnogih zakona i pravilnika, ljudi moraju postavljati tako mnogo potpitanja? Tražiti pojašnjenja i mišljenja?? Kako to da o mnogim zakonima i pravilnicima i stručnjaci i struka, imajuimaju različita mišljenja i tumačenja?? Pa već je i vrapcima jasno da nam je zakonodavstvo užasno glomazno, loše, preklapajuće i nejasno, nedorečeno......A u Saboru "rade" sabornici koji razglabaju o tim zakonima za plaću od 15.000 kuna plus dodaci!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije