Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogled s prozora

Ovu je kuću dao sagraditi Petar Zrinski i otada u njoj žive plemići

17.03.2016., Zagreb - Markovicev trg 3, kuca u kojoj je zivio grof Petar Zrinski. Sadasnja vlasnica je Mia Hrzic. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
11.04.2016.
u 09:00

Na ovom mjestu kuća postoji još od 1300-ih, sagrađena je za Anžuvinaca, a Zrinski je dao dignuti novu – govori Mia Hržić Krpan, koja živi u kući

Hodnicima kuće na Gornjem gradu, kažu, još se povremeno prošeta njegov duh.

Lako je to povjerovati onima koji kroče u zdanje na Markovićevu trgu 3. Bogata prošlost gotovo se može osjetiti samim pogledom na stare lustere i križno nadsvođene stropove. Živio je ondje Petar grof Zrinski. O tome svjedoči i natpis na fasadi. Kuća sagrađena u 17. stoljeću danas je dom Mije pl. Hržić Krpan. Hoda ova plemkinja istim vrtom kojim je hodao i Zrinski, a iako je unutrašnjost drukčija od vremena kad je kuća sagrađena, s nekadašnjim hrvatskim banom dijeli i pogled.

Zimska rezidencija

– Vjerojatno je Zrinski ovdje provodio zime, a ljeta na imanjima izvan Zagreba. To je bila praksa visoke klase. Na ovom mjestu kuća postoji još od 1300-ih, sagrađena je za Anžuvinaca, a Zrinski je dao dignuti novu – govori Mia Hržić Krpan, čije obje obitelji, s očeve te majčine strane, nose plemićke titule. Prisjeća se i vremena prije II. svjetskog rata, kada su imali šofera, sluškinje, vrtlara...

– U to je doba ova kuća bila središte društvenog života na Gornjem gradu. Zabave su se odvijale u sedam soba, a u kući smo među prvima imali i “telefoncimer” – kaže Mia Hržić Krpan.

Njezini roditelji, Marijana Korejzl i Vladimir Hržić, na svoju su kćer prenijeli predmete koji bi se mogli izložiti u muzeju, no danas krase unutrašnjost kuće.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Tu je i "toalet tiš"

– Nijedan nije “mlađi” od 150 godina – šaljivo će dok pokazuje na staru lepezu koja stoji na zidu, a na njoj su iscrtani osnivači prvog kazališta koje je bilo smješteno na mjestu današnje Gradske skupštine. – Donio ju je moj stric Drago Hržić, poznati bariton. Ovakvih “fehera” ima svega dvadesetak – ističe Mia pl. Hržić Krpan.

Na zidu stoji i grb obitelji, odmah pored vitrine sa starinskim porculanom, crno-bijele fotografije, slike predaka, stol za uređivanje koji naziva “toalet tiš”...

Ondje je i ormarić s visokim nogama ukrašen pozlaćenim ručkama, koji joj je osobno iz Afrike donio Ivan Kukuljević Sakcinski, njezin rođak s majčine strane. Ovaj književnik i političar tek je jedan od znamenitih osoba koje su prošle kroz današnji dom Mije pl. Hržić Krpan, u kojemu živi sa starijim sinom Igorom i njegovom obitelji. Unuci Trini i Vito tako su peta generacija koja odrasta u kući koja je u obitelj došla nakon što ju je naslijedila njezina baka Eugenija Menyanszky.

Za vjerovati je također da je kod Zrinskog 1660-ih u goste dolazio i Fran Krsto Frankapan, brat njegove supruge Katarine Zrinski, kao i da se baš ondje “kovali” planovi za Zrinsko-frankapansku urotu.

Komentara 2

ŠO
Šokac1
11:53 11.04.2016.

To su tragovi hrvatske europske povijesti i kulture; to je neraskidiva veza višestoljetnoga hrvatskog plemstva s katoličkom Europom. Takvih primjera ima svuda po Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije