Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Otvorena izložba Krešimira Golubića „Punk uistinu nije mrtav!“

Otvorena izložba Krešimira Golubića „Punk uistinu nije mrtav!“
Foto: Promo
1/13
17.10.2019.
u 14:36

U Knjižnicama grada Zagreba – Knjižnici Marina Držića (15.10.2019.)

Ovogodišnja manifestacija Mjeseca hrvatske knjige posvećena je glazbi, a moto je "U ritmu čitanja". Mjesec hrvatske knjige trajat će od 15. listopada do 15. studenoga, pokrovitelj je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba.

Početak provedbe programa u Mjesecu hrvatske knjige Knjižnica Marina Držića obilježila je otvorenjem izložbe  "Punk uistinu nije mrtav!" umjetnika Krešimira Golubića. Golubić je umjetnik zagrebačke i hrvatske grafiti scene poznat pod imenom Leon GSK. 

Leon GSK rođen je u Zagrebu 1973. godine, a za umjetnost grafita zainteresirao se sredinom 80-ih kad su se prvi takvi radovi pojavili na zagrebačkim fasadama. Prve pokušaje realizirao je 1987., no ozbiljnije se počinje baviti grafitima 1992., nakon posjeta Berlinu.

Radove ostvaruje na ulicama i zidovima Zagreba, Hrvatske i Europe, piše tekstove za razna tiskana izdanja, sudjeluje u emisijama na temu grafita, fotografira i prati tu scenu. Od 2013. počinje raditi stencils tehnikom, kao dijelom post-graffiti pokreta, odnosno street arta.

Foto: Arena Hospitality Group

Leon GSK autor je projekta “Punk’s Not Dead”, što je naziv i ove izložbe, koju je najavio još ljetos, odavši počast punku u prolazu od Radićeve do Gornjeg grada, s portretima glazbenika koji su obilježili svoje vrijeme, od Sida Viciousa iz Sex Pistolsa i Joea Strummera iz The Clasha, do Adama Yaucha iz Beastie Boysa, Iana Curtis iz Joy Divisiona i Petea Shelleya iz Buzzcocksa. Izložba koja predstavlja 12 portreta »apostola punka koji u stencil art tehnici pričaju priču o buntovništvu, odrastanju, stavu i kreativnosti« otvorena je u rujnu u zagrebačkoj galeriji Greta.

Na otvorenju izložbe u Knjižnici Marina Držića prisutne je pozdravila koordinatorica knjižnice Željka Miščin. Potom je autor zahvalio gostima na dolasku na izložbu na kojoj je izložio svoje najomiljenije radove te je tako otvorio Mjesec hrvatske knjige u Knjižnici Marina Držića. Književnik Borivoj Radaković iznio je prisutnima kontekst nastanka punka te slikovito opisao tko su pankeri. Pročitao je stihove pjesme Johna Coopera Clarkea te odlomak iz svojeg romana „Što će biti s nama“.

Foto: Arena Hospitality Group

Borivoj Radaković jedan je od osnivača Festivala alternativne književnosti (FAK) koji je početkom 2000-ih na ovdašnjoj sceni mijenjao odnos prema knjizi i pisanju, autor romana "Sjaj epohe", "Virusi" i "Što će biti s nama" te izvođeni dramski pisac. Dobitnik je brojnih književnih nagrada i priznanja.

Izložba Krešimira Golubića trajat će do 15. studenoga 2019. godine.

Tijekom otvorenja, prostor ispred Knjižnice Marina Držića, u Ulici grada Vukovara 222, nakratko je postao pretijesan za sve okupljene kao i prolaznike koje je izložba i događanje privuklo.

Kako je izgledalo na otvaranju izložbe Krešimira Golubića kao i atmosferu s događanja pogledajte u galeriji fotografija.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije