Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobitnici Nagrade 'Luka Ritz'

Oni su ponos Hrvatske: Matija želi posao, Niko karijeru u nogometu

Dobitnici nagrade Luka Ritz
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
19.11.2019.
u 06:00

Jedan snima filmove i sastavlja računala, drugi govori tri strana jezika i svira u bendu, a projektima koji potiču toleranciju obojica su zaslužila Nagradu “Luka Ritz”

Žive u Zagrebu, veoma su svestrani i žele da se nasilje iskorijeni iz društva. Oni su Niko Radujković i Matija Ostoić, ovogodišnji dobitnici Nagrade “Luka Ritz”, koju su zaslužili zalaganjem za promicanje tolerancije. I ranije su osvajali priznanja, što zbog odličnih ocjena i uzornog ponašanja, što zbog dobrih projekata, a kažu da se ne planiraju na tome zaustaviti.

Završio za CNC operatera

– Ponosan sam na Nagradu “Luka Ritz”, bio sam preplavljen emocijama kada sam čuo da sam je dobio. To je već drugo priznanje za video izrađen u projektu “Budi muško, mijenjaj pravila”, a prvo sam dobio od Foruma za slobodu odgoja – kaže 17-godišnji Matija, koji je u lipnju završio obrazovanje za CNC operatera u Industrijsko-strojarskoj srednjoj školi. Ima u planu i novi projekt, ali prvo se, ističe, želi zaposliti u struci. Zaljubljenik je u tehnologiju, hobi su mu rastavljanje i slaganje računala, a zaslužan je i za video nazvan “Pet pravila za sigurniji internet” koji je objavljen na stranici nacionalnog centra za prevenciju nasilja na mreži.

I Nikin film “Učionica naše čitaonice” nagradio je Forum za slobodu odgoja, a on je također član Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu. Ima 15 godina i u rujnu je upisao Prirodoslovnu srednju školu Vladimira Preloga, a po njezinu završetku, kaže, želi se posvetiti svojoj najvećoj ljubavi, nogometu.

Pravo je rezervna opcija

– Pravni fakultet mi je rezervna opcija. Nastavit ću i dalje putem kojim sam krenuo dok sam bio učenik Osnovne škole “Dr. Ivan Merz”, a to je zastupati one koji se ne mogu sami – kaže Niko koji je Hrvatsku zadivio i pomaganjem Joudu Aboudu, dječaku iz Sirije s kojim se upoznao u drugome razredu. Jedini je tada znao engleski pa je pomogao Joudovoj integraciji, a i danas su, ističe, veliki prijatelji. Niko također govori njemački i talijanski te svira gitaru u bendu “Fantomi slobode”.

Osim tolerancije, najvažnije su im vrijednosti u životu zdravlje i obitelj. Niko ima mlađeg brata, a Matija sestru i brata, a velika im je želja, ističu, potaknuti ih da krenu njihovim stopama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije