Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODBIJENICE PO EKSPRESNOM POSTUPKU

Obradili 20.000 primjedbi na GUP, ali sporni projekti ostaju

Milan Bandić
Foto: Filip Kos/Pixsell
1/8
01.10.2019.
u 16:45

Pred skupštinarima će se konačna verzija generalnog urbanističkog plana naći krajem listopada, dok je jučer stigla na adrese vijećnika u četvrtima koji imaju 20 dana da se očituju. A trebat će i suglasnost Ministarstva graditeljstva

Obećali pa ispunili. Ne, doduše, onaj dio u kojem su rekli da će slušati želje Zagrepčana, već ovaj koji je podrazumijevao da će ih, barem što se generalnog urbanističkog plana (GUP) tiče, obraditi u što kraćem razdoblju.

Iz gradske uprave jučer je na adrese vijećnika u gradskim četvrtima došao konačan prijedlog izmjena i dopuna GUP-a, o kojem moraju dati mišljenje u roku od dvadeset dana, a to u prijevodu znači da je obrađeno svih dvadesetak tisuća primjedbi, koje su prije 45 dana stigle na adresu Grada.

O. K., jednu su uvažili

Obrađeno, ali ne i uvaženo jer i samim brzinskim pogledom kroz konačni dokument jasno je da su sve točke koje su u prvotnim izmjenama, prije ponovljene javne rasprave, Zagrepčanima bile sporne, još tu. Osim jedne, budimo pošteni, jer u Gradu su odlučili kako je dobro da bazne stanice, odnosno antene telekomunikacijskih operatera budu ipak 12 metara iznad građevina u krugu od sto metara kao što je to bilo dosad, a podsjetimo, to je odredba koju su prvotno mislili ukinuti.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Što se pak tiče garaža u centru grada, “zagrebačkog Manhattana”, gradnje nacionalnog stadiona bez natječaja ili odlagališta građevinskog otpada kod podsusedske cementare, u najnovijoj inačici izmjena GUP-a promjena – nema.

– Iz Grada su odmah kazali kako imaju više od dvadeset tisuća primjedbi od otprilike 11 tisuća podnositelja. I sve su uspjeli obraditi u 45 dana. Pa to znači da su dnevno čitali i pregledavali po 500 primjedbi, odnosno 700, ako računamo da vikendima to nisu radili. Kako su to mogli sve obraditi toliko detaljno da već sad mogu dati konačan prijedlog izmjena GUP-a? Jednostavno je to prekratak rok – kaže Matej Mišić iz SDP-a pred kojeg će ovaj urbanistički plan, baš kao i pred ostale mu kolege iz Gradske skupštine, stići krajem listopada.

Prije toga, dodaje Mišić, SDP će tražiti raspisivanje referenduma jer stranka smatra da je to jedini način na koji Zagrepčani mogu odlučiti što i kako će se graditi u njihovu gradu.

– Ova javna rasprava bila je tek pro forma, znalo se odmah da će gradonačelnik Milan Bandić ionako gurati ono što je prvotno zamislio – ističe Matej Mišić, a slaže se s njim i Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a, koja i sama kaže da se u konačnoj verziji dokumenta nije ništa promijenilo.

– Primjedbi je bilo i na grafički dio, koji zasad još nisu poslali pa ne znamo što su u tom dijelu napravili. U svakom slučaju zanimljivo će biti vidjeti amandmane, što od Grada, što HDZ-ove, koji je već najavio da će podržati donošenje GUP-a krajem ovog mjeseca. Ima tu prenamjena raznih zelenih površina koje će trebati pratiti – kaže Anka Mrak Taritaš.

Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

Hoće li se opet u donošenje Generalnog urbanističkog plana umiješati Ministarstvo graditeljstva, također je komentirala bivša ministrica u ovom resoru.

– U sam se dokument Ministarstvo ne može miješati, a to se nije ni radilo. Prigovor je bio na proceduru te usklađivanje s prostornim planom. Sad će se gledati ono što u prvoj verziji, po mišljenju Ministarstva, nije bilo dobro te će se davati suglasnost – kaže Mrak Taritaš, a isto nam potvrđuju i u Ministarstvu graditeljstva. Ondje kažu kako nemaju zakonske nadležnosti sudjelovanja u izradi GUP-a niti mogu utjecati na odabir prostornoplanskih rješenja, ali će Grad morati pribaviti suglasnost Ministarstva u pogledu usklađenosti sa zakonom i propisima, a taj će se postupak provesti tek nakon što Zagreb dostavi konačni prijedlog prostornog plana Ministarstvu.

Detaljno ih razmotrili

U Gradu pak kažu da s obradom primjedbi nisu imali većih poteškoća jer su one uglavnom bile “grupirane”.

– Velik dio prigovora bio je zapravo identičan, samo su se mijenjala imena njihovih podnositelja. Tako da smo, u principu, obrađivali otprilike iste primjedbe – govore nam u gradskoj upravi, gdje kažu kako su svu pristiglu poštu detaljno pročitali i razmotrili argumente.

Zašto gotovo nijedan od njih nije i uvažen, nisu komentirali čak ni neslužbeno.

Naš sugovornik tek je spomenuo kako je prijedlog izmjena i dopuna GUP-a odmah na prvu bio dobar te “stremi k razvitku” pa njegovo značajnije mijenjanje nije bilo potrebno. Ono što su mogli, kažu u Gradu, uvažili su, što su pokazali na baznim stanicama, za koje su ustvrdili, “baš kako su predložili građani, da je dobro da budu na što većoj visini”.

Bazne stanice

GUP će i dalje propisivati da antene moraju biti 12 metara iznad građevina u krugu od 100 metara.

Cementara

Izmjene podrazumijevaju smještanje građevinskog otpada kod cementare, a od toga se nije odustalo.

Nacionalni stadion

I dalje u izmjenama GUP-a stoji da će se nacionalni stadion moći graditi bez javnog natječaja.

Najviše primjedbi stiglo je zbog gradnje na Hipodromu i Velesajmu, od čega se i dalje ne odustaje.

Izmjenama se i dalje u središtu grada želi smjestiti garaže, i to do etaže -2.

Pogledajte video: Milan Bandić započeo radove na sljemenskoj žičari

Komentara 5

AF
AfganistanskiHrvat
17:31 01.10.2019.

Antene su u redu ali klima uređaju bez kojih u današnje vrijeme ljudi ne mogu živjeti su zabranjeni i kažnjavaju se. Mile, crveni repati zove.

BA
barbaizamerike
17:10 01.10.2019.

Za vrime Juge KOS tajna sluzba od JNA regrutirala ljude koji su zavrsili Narodnu Obranu

BA
barbaizamerike
16:53 01.10.2019.

Cuo sam da Bandic zna I ko je dobio proviziju is Francuza za zracnu luku upleten je jedan politicar koji zna francuski a I jos netko jako velik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije