Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Na sljedećoj sjednici Skupštine odlučuje se o smanjenju naknada vijećnicima u četvrtima i mjesnim odborima

Novi iznosi za točno su 40 posto manji nego do sad, a u Gradu objašnjavaju da se radi o racionalizaciji troškova.
18. kolovoza 2021. u 11:23 4 komentara 669 prikaza
Tomašević najavio prve rezove: Broj službenih automobila smanjuje se sa 140 na 40
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Predsjednicima vijeća gradske četvrti umjesto 7.750, sad će naknada biti 4650 kuna bruto, a potpredsjednicima 2565 umjesto dosadašnjih 4275. Vijećnici mjesnog odbora imat će sad 679 kuna bruto, a ne 1162, koliko je bilo dosad. Ukratko, točno 40 posto manje.

Rezanje nema smisla Reakcije se ne prestaju nizati: Naknade treba ukinuti svima, pa i skupštinarima

Kako je najavljivano, tako će se, pristanu li na to ostali skupštinski zastupnici, i ostvariti. Jer je jedna od točaka nadolazeće sjednice Gradske skupštine, zakazane za 26. kolovoz, i ona o smanjenju naknada predsjednicima, potpredsjednicima i članovima vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora, i to za 40 posto.

- Predsjednici, potpredsjednici i članovi vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora imaju pravo na mjesečnu naknadu, i to u iznosu:

1. predsjednik vijeća gradske četvrti 4.650,30 bruto,

2. potpredsjednik vijeća gradske četvrti 2.565,15 bruto,

3. član vijeća gradske četvrti 1.581,11 bruto,

4. predsjednik vijeća mjesnog odbora 2.325,15 bruto,

5. potpredsjednik vijeća mjesnog odbora 1.162,58 bruto,

6. član vijeća mjesnog odbora 697,54 bruto.

Predsjedniku, potpredsjedniku ili članu vijeća koji u tijeku mjeseca nije prisustvovao niti jednoj sjednici vijeća neće se isplatiti naknada iz prethodnog stavka – stoji u prijedlogu izmjene odluke koja uređuje koliku će naknadi dobivati predstavnici mjesne samouprave, uz obrazloženje "racionalizacije troškova s ciljem smanjenja proračunskih rashoda".

Zagreb: Performans i konferencija Radničke fronte ispred Gradskog poglavarstva na temu napate pakringa Radnička fronta održala performans ispred Gradske uprave: 'Mjere štednje su apsurdne'

- Takav prijedlog za sniženje naknada za predsjednike, potpredsjednike i članove vijeća gradskih četvrti i predsjednike, potpredsjednike i članove vijeća mjesnih odbora, predlaže se kako bi se i na taj način smanjili proračunski rashodi, a iste bi bile u većoj mjeri usklađene s naknadama gradskih zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba koje su snižene Odlukom o izmjenama i dopuni Odluke o naknadama gradskim zastupnicima u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i članovima njezinih radnih tijela. Tom izmjenom utvrđena je naknada za rad gradskim zastupnicima na sjednicama Gradske skupštine u iznosu 16.000,00 kuna neto godišnje, a što je maksimalno dozvoljen iznos predviđen Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi – stoji dalje u objašnjenju.

Tomislav Tomašević Osim školskih odbora Tomašević: Smanjivat ćemo naknade u upravnim vijećima gradskih ustanova

 

Podsjetimo, ova najavljivana mjera itekako je odjeknula među lokalnim predstavnicima, pogotovo predsjednicima vijeća gradskih četvrti, koji će umjesto 5000 kuna sad dobivati oko 3000 kuna naknade. To je premalo za količinu posla koji obavljaju, mnogi su tada ustvrdili, premda su neki pristali na stezanje obruča, ako se radi o štednji koja će koristiti svim građanima. Treći su pak, naglasili da bi oni svoj posao obavljali i besplatno ako je to potrebno, no krizizirali su mjeru kao nedostatnu za prave uštede koje su potrebne gradu. Hoće li se u konačnici ostvariti ili ne, ovisi o broju ruku na nadolazećoj sjednici Skupštine.

otkrio gdje je za valentinovo
Grašo progovorio o vezi s Hanom Huljić, ali i puncu Tončiju: 'Svaka spačka može bit' fatalna za njega'
BioBran
PROMO
300% snažniji prirodni imunitet
  • rus4:

    I treba im smanjiti.Tako su samo šutili i dizali ruke Bandiću,a zahtjeve su spremali u ladicu da ne "talasaju" i da ŠEFU ne dižu živac

  • cirep22:

    Zagreb je zatrpan smećem, zato vi mediji to ne snimate, zašto štitite parazita Tomaševića? Što se naknada tiče, to će biti kaos jer nitko više neće biti vijećnik i trošiti svoje vrijeme za kikiriki. Već sad ljudi u mjesnim odborima ... prikaži još!a kad ih zoveš zbog otpada govore, pitajte glavne u gradu. Može Bosanac Tomašević slobodno ukinuti četvrti i mjesne odbore jer nitko nije lud trošiti svoje živce i baviti se gradskom problematikom za ništa.

  • Daisy55:

    Tko i što je najavljivao? Zakonom koji je donesen u Saboru smanjene su naknade vjećnicima u Skupštini Grada, a slijedom toga onda mora ići i vjećnicima na nižim razinama u mjesnim odborima i gradskim črtvrtima. A sad se Tomaševiću, populistički, ... prikaži još!, pripisuje "zasluga" za štednju . Je li to netko plaćen za pisanje ovakvih naslova širenje poluistina i dezinformacija?