"NEDJELJNI RUČAK"

Male mirovine dovoljne samo za pileće krilce

04.11.2001.
u 00:00

* Umirovljenici najčešće kupuju samo jedno pileće krilo po pet kuna, prodavači kažu da za mirovina cvate prodaja piletine, a ostalih dana u mjesecu prodaju uglavnom iznutrice

Prodavaonice pilećeg mesa na dolačkoj tržnici jučer ujutro vrvile su umirovljenicima koji su uglavnom kupovali pileća krila i iznutrice, a tek poneki kupac priuštio si je cijelo pile ili bijeli filet. Prodavači kažu da prodaja piletine cvate upravo u vrijeme mirovina, ostalih dana u mjesecu "planu" iznutrice i krila, a ostalog mesa uvijek ostane. Očito premale mirovine za dostojan život mnoge su umirovljenike primorale, u što smo se i uvjerili na Dolcu, da na tržnici kupuju samo jedno pileće krilo, koje stoji pet kuna.

- Svaki dan kuham isto jer imam šećer, pa puno toga ne smijem jesti. Mirovina je 600 kuna, za režije mora biti, a meni što ostane. Tako jedem samo kuhanu piletinu, a priuštim si ponekad i kilogram mandarinki. Vikendom si ne mogu dopustiti da potrošim više od 50 kuna. Iako mi Dolac nije najbliži plac, piletina je tu najbolja jer je domaća i najjeftinija, ali bojim se da me noge neće još dugo slušati. Ne znam tko će za mene ići u nabavu jeftinog mesa kad više neću moći hodati - izjadala nam se 79-godišnja Nada Jurak. Strpljivo čekajući u redu za piletinu, većina umirovljenika nije bila raspoložena razgovarati s nama. Namrgođeni, odbrusili su nam kako nemaju vremena za bedastoće. Neki su znatiželjno provirivali kako bi vidjeli cijene, koje su pak bile dovoljan razlog da se požale najbližem susjedu u redu.

- Kupila sam pileća jetrica i hrbat, a napravit ću jetrica s palentom i lukom. Hrbat ću iskoristiti za juhu. Riba mi je preskupa, pa si lignje, primjerice, mogu priuštiti tek kad dobijem mirovinu. Živim sama i jedva mogu plaćati stan i režije. Žalosno je da sebi ne mogu priuštiti ništa za gušt. Samo nekoliko puta godišnje uštedim za izlete s klubom umirovljenika - požalila se umirovljenica Paula Draženović.

Jučer je na Dolcu jedan od rijetkih zadovoljnih umirovljenika bio Vladimir Trstenjak. Njega smo sreli s punim vrećicama mesa te voća i povrća. Kupio je, veli, nekoliko kilograma različitih vrsta mesa, od kojih će supruga pripraviti njemu najdraže specijalitete.

- Kupio sam svinjske šnicle, piceka, pečenice, krvavice i teletinu, pa se nadam da će to biti dovoljno za nas četvero do kraja tjedna. Najomiljenije su mi jelo krvavice sa zeljem, koje žena zna jako fino napraviti. Piletinu volim pojesti jedino ako se ispeče na roštilju - radosno je rekao V. Trstenjak. Mirovinom i cijenama zadovoljna je i vitalna umirovljenica Ankica Lukačin, koja je za nedjeljni ručak kupila bijeli pileći filet za roštilj, a od junetine će, kaže, skuhati krepku juhu.

- Imam dovoljno novca za normalan život pa ne moram stalno razmišljati o cijenama, a mogu sebi priuštiti da vikendom za hranu potrošim više novca no inače. Kad ću imati unuka, mislim da će situacija biti malo drukčija jer ću na njega trošiti mirovinu - objasnila je A. Lukačin. Kako se već primicalo podne, "pileći sitniš" već je bio rasprodan, gužve su jenjavale, a tek pokoji umirovljenik punih se vrećica vraćao s tržnice kući.

R. Vukadin

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije