Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Maksimir je kao Central Park. Zato zaslužuje i iste sadržaje

vidikovac Maksimir
Davor Puklavec/PIXSELL
27.01.2016.
u 16:50

Otvorenje Vidikovca nakon dvije godine dat će omiljenom parku i dodatnu vrijednost.

Nedjeljni ručak, lagana šetnja pa kavica u prirodi. Zagrepčani znaju, zelenilo ne trebaju tražiti izvan svoga grada. Da bi uživali u svježem zraku, cvrkutu ptica, pikniku ili se jednostavno rekreirali na površinama koje nisu gradski asfalt, samo trebaju otići do Maksimira.

Žele li dan provesti s obitelji među egzotičnim životinjama, izgubiti se u šumi, hraniti patke na jezeru... mogućnosti u jedinom zagrebačkom spomeniku parkovne arhitekture nebrojene su. Jedino u čemu ipak ima ograničenja mjesta su na kojima se spomenuta kavica u prirodi, nakon nedjeljnog ručka, u Maksimiru može popiti.

U proljeće i jesen gotovo je nemoguće uhvatiti stolac na trenutačno jedinoj terasi u parku, onoj odmah pored glavnog ulaza. Nebitno, reći će mnogi, pa će, umjesto da ispijaju šalicu crnog napitka, prošetati do Zoološkog vrta u posjet životinjama ili sjesti na klupicu ispod drveta te u hladu uživati u boci vode ili soka. I zaista, broj terasa, odnosno kafića u Maksimiru bio bi potpuno nebitan da one jednostavno ne postoje. U parku se, međutim, pojavio drugi problem. Spor između Javne ustanove Maksimir i koncesionara tamošnjeg Vidikovca te Švicarske kuće ove je dvije kultne građevine zatvorio na dvije godine te onemogućio Zagrepčanima da u njima uživaju. I ne, dakako, samo u kavama koje tamo popiju, već i u jednom od najljepših pogleda u gradu, onome s popularnog Kioska, ali i u postavu galerije u Švicarskoj kući te tamošnjim jazz-večerima.

– Navikli su se ljudi da se tamo ne može i to je to, zaboravit ćemo – kažu šetači u Maksimiru, koji ipak nikako ne bi smjeli zaboraviti na spomenike arhitekture koji se u velebnom parku nalaze od 19. stoljeća. Već na proljeće opet će se moći uživati i u njihovim ambijentima, odmah nakon šetnje parkom, tek nekoliko hektara manjem od Central Parka u New Yorku. A budući da se za građane najnaseljenijeg grada u SAD-u u njihovu parku nude različiti sadržaji, ništa manje nisu zaslužili ni građani najnaseljenijeg grada u Hrvatskoj.

Komentara 5

Avatar ankabutorac
ankabutorac
07:28 28.01.2016.

...i opet buju dosli gospon Safranek i Fulir na kavicu i nedeljni tanc....

Avatar Ironman0105
Ironman0105
02:58 28.01.2016.

Sobak, najnaseljeniji grad u USA je LA. I znam da ti se to nikad nece desiti, ali volio bih da se proseces predvecer Central Parkom, pogotovo onim dijelom koji se naslanja na Bronx.....

SZ
slaven.zadravec
11:59 28.01.2016.

Ne treba uspoređivati dva parka. U njujorškom vas nažalost, kao i svugdje u Americi, uznemiravaju automobili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije