Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
karta grafita

Locirali 394 išarana zida, kreće čišćenje

karta
Grad Zagreb
01.04.2017.
u 15:45

Uklanjanje grafita, zaštita fasada antigrafitnim slojem i postavljanje videonadzora ključne su stavke odluke o zaštiti objekata od grafita, koju Grad priprema za sljedeću Skupštinu

“Džabe si krečio, još je volim”, na svježe obojenom zidu zgrade na Knežiji jedan je Romeo iskazao svoju ljubav grafitom, koji će sa te, baš kao i grafiti s 393 druge lokacije u gradu, nestati u nekoliko mjeseci.

Prijedlog ide na Skupštinu

Akcijski plan za sprečavanje vandalskog grafitiranja Grad je donio još prije dvije godine, a sad se konačno odlučio uhvatiti ukoštac i s njegovim provođenjem. Sve kako bi, objasnio je jučer gradonačelnik Milan Bandić, Zagreb za nekoliko godina, kad se obnove i sve planirane fasade, “bio ljepši čak i od Beča”.

– Komunalni redari obišli su gotovo 400 lokacija na kojima su različiti natpisi, fotografirali ih i evidentirali kako bismo ih mogli označiti na karti. Zasad je očišćeno 2800 četvornih metara raznih površina, a karta će nam pomoći da vidimo koje nas lokacije još čekaju – objasnio je Mladen Vidmar, voditelj Odjela komunalnog redarstva, koji je jučer predstavio kartu grafita. Čišćenje natpisa neće biti uzaludno, rekao je Bandić, jer se za sljedeću sjednicu Skupštine priprema odluka o zaštiti objekata od grafita.

– Prijedlog za skupštinare još dorađujemo, ali odluka će sadržavati tri ključne točke. Uklanjanje grafita, zaštitu fasada antigrafitnim slojem i postavljanje videonadzora – objasnila je Tatjana Operta iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, pa istaknula da će Grad sufinancirati uklanjanje grafita na privatnim zgradama, i to vrlo vjerojatno s 80 posto. Također, dodala je, postoji mogućnost da će se novac davati i onima koji se odluče za postavljanje kamera na pročelja.

Karta grafita, objasnili su u Gradu, zasad neće biti dostupna javnosti kako se obrisani vandalski grafiti ne bi na istim lokacijama ponovo počeli pojavljivati. Jer uporni su grafiteri, naučili su iz iskustva od prošlih godina, a već imaju i svoju “šprancu rada”.

Treba nam i bolji zakon

Najčešće “operiraju” utorkom i četvrtkom između 14 i 23 sata, a najviše crtaju razne oblike, slike i tagove, zatim navijačke grafite, nacionalističke, antipolicijske i (anti)političke. A upravo takve natpise, prema istraživanju Instituta za turizam iz 2012., zagrebački gosti smatraju jednim od najvećih nedostataka grada.

– Trenutačno je više od četiri tisuće prijavljenih za obnovu fasada koju sufinanciramo, a za mjesec dana očekujemo još barem tisuću prijava. Neki dan sam se vratio iz Beča i želim da Zagreb izgleda ljepše. Ondje ne možete naći nijedan grafit u centru grada, a tako će biti i kod nas – rekao je Bandić.

A za to bi trebalo s Austrijom i uskladiti zakone. Jer kod nas, prema Kaznenom zakonu, grafitere se može kazniti samo “kada je crtanjem ili pisanjem značajnije izmijenjena površina zidova”, što otežava izricanje težih kazni za one koji svakodnevicu provode šarajući po zgradama. 

Ključne riječi

Komentara 1

SO
sokodnaranče
00:03 05.04.2017.

Samo ih treba opalit po dzepu! 100.000 kn kazne, pa bi vandali dvaput razmislili, hoce li unistavati tudje vlasnistvo. Jednostavno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije