Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osvježavajući zalogaji

Imate nešto “lajt” ili hladno? Evo, birajte!

31.08.2017.
u 13:39

Zagrebački ugostitelji su brže-bolje odgovorili na potražnju te prilagodili ponudu ljetnim temperaturama.

Lagano, osvježavajuće, nemasno… Iako se i domaći i stranci, kada osjete glad, najčešće odluče “s nogu” pojesti komad pizze, burger ili nezaobilazne ćevape, ljeti su ipak najtraženije drukčije delicije.

– Prvo pitaju ima li nešto što nije teško ili, još bolje, ima li nešto hladno – govore zagrebački ugostitelji koji su brže-bolje odgovorili na potražnju te prilagodili ponudu ljetnim temperaturama.

Tako se u restoranu Otto i Frank u Tkalči može naručiti ledeni gazpacho s chilijem, lubenicom i feta sirom. Hladna juha od rajčica koja izvorno potječe iz Andaluzije stoji 27 kuna, a u ponudi imaju i ljetnu pastu, odnosno salatu od penna s pečenim i sušenim rajčicama, rikolom, fetom i maslinama za 53 kune te polpete od tikvica na salati od matovilca s bijelim grahom i rotkvicama s bučinim uljem za 48 kn.

Ništa bez integralne paste

Juhe, ali hladne, popularne su i u Johannu Francku, gdje se nudi ona od krastavaca i avokada s pestom od kopra, a u ljetnom meniju su i losos na nordijski s ledom od lubenice, menta umakom i hrskavim sezamom za 85 kuna te hobotnica kuhana u soku od cikle na pudingu od maslinova ulja servirana s ukiseljenim tikvicama za 80 kuna. Za one koji su u žurbi te žele pojesti nešto “na brzaka”, u Koykanu u Tkalčićevoj mogu se naći laganije verzije tortilja, burrita, wrapova i gyrosa, grčke delicije sve popularnije u Hrvatskoj, a cijena im se kreće od 20 do 30 kuna. Još malo španjolske kuhinje nudi se pak u Tapas baru Mio Corazon, gdje služe razne vrste tih popularnih “malih zalogaja” čija je cijena do 10 kuna po komadu, dok je restoran Umami u Skalinskoj orijentiran na azijske delicije pa se kod njih mogu naručiti sendvič od avokada, integralni rezanci s kozicama te salata s falafelom. Egzotika je i u Varšavskoj 10, gdje Green Point poslužuje popularnu tajlandsku uličnu hranu “pad thai”. Jelo koje se temelji na prženim rezancima u njihovoj varijanti stiže s povrćem, tofuom, klicama i kikirikijem. Također, uvijek popularan i lagan sushi je odabir mnogih i za ljetnih vrućina pa se punom parom radi i u restoranu Ginger sushi u Masarykovoj.

Za one željne nešto klasičnije kuhinje, u ponudi su razne vrste salata. Good Food u Teslinoj, primjerice, ima klasičnu cezar salatu, od tune, s kozicama… a cijena im je od 30-ak kuna naviše.

Tajna je u dressingu

Ondje se mogu naći i razne vrste tortilja i sendviča, a neobične salate dio su ponude Mundoake. Za 60 kuna može se naručiti pileća s cezar dressingom, za 65 salata od sira sa svježom kremom od cherry rajčice, za 70 s cherry rajčicama, rikulom, govedinom, aromatiziranim komoračem... Najskuplja je, 75 kuna, salata od patlidžana i tune.

U Oranž bistrou u Ilici pak može se naći posebna vrsta salate “tuna tagliata”, a popularni su i njihovi mini quichevi.

Ključne riječi

Komentara 2

TO
tolitol
22:00 03.09.2017.

jako dobar članak, a još bolja slika. baš mi se nešto sad jede :)

DU
Deleted user
22:21 31.08.2017.

Imate nešto “lajt” ili hladno.....ahahaaa, da lajt, ahahaaaaa. pa zar ne moze "Imate nešto lagano ili hladno".e jadnici jadni balkanski iskompleksirani, sto pokusavate sa ubacivanjem tih engleskih rijeci, biti "englezi".niti ste englezi niti cete ikad biti englezi.. koje budalastine koje sa hrvatima i hrvatskom nemaju nikakve veze, ni povijesno ni kulturno ni tradicionalno ni kolonijalno ni socijalno ni nikako... niste vi anglosaxonci nego malo jadno i mizerno slavensko pleme na balkanu koje ni vizu za ameriku ne moze dobiti. jadnici jadni zelite biti nesto sto niste niti cete ikad biti vi ste balkanci i vazda ce te biti. sto se sramite onoga sto jeste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije