Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb Županija

I ove godine se na području Turopolja, Pokuplja i Vukomeričkih Gorica održava Festival drvenih kapela

Ovaj, po mnogočemu poseban Festival Sancta Barbara, u 300-350 godina stare posvećene prelijepe prostore drvenih kapela dovodi glazbenike i publiku, a održava se četvrtu godinu zaredom.
23. lipnja 2022. u 13:57 0 komentara 216 prikaza
Foto: Danijel Prerad
Pogledajte galeriju 1/3

Ove godine od 26. lipnja do 3. srpnja Festival drvenih kapela uglazbiti će ove vrijedne posvećene prostore u Velikoj Mlaki, Velikoj Gorici, Letovanskom Vrhu, Buševcu, Brestu Pokupskom i Cvetković Brdu.

„Na ladanje ćemo u Donju Lomnicu uz Ansambl Jane i Martina Kutnara na harmonici, a imamo i Zestenek pri Škofačeve iže u Letovaniću, u Etnoselu Škofač koje je nedavno ovjenčano i poveljom za ruralni turistički projekt na državnoj razini. Prvi put koncertno gostujemo u Kapeli sv. Bartola u Letovanskom Vrhu i Kapeli sv. Roka u Cvetković Brdu, a festivalska publika prvi puta će u kapelama slušati klasičnu gitaru u izvedbi sjajnog Viktora Vidovića; saksofon i čembalo – Lovro Merčep i Franjo Bilić;  kao i marimbu i vibrafon u izvedbi mladog glazbenika Luke Ivira. U sedam festivalskih dana svirat će nam četiri ansambla - Ansambl QuintaEssentia; Silvio Richter, barokna violina, Dora Draclin, oboa, AnthonyHavelka, violončelo i Katarina Javora, čembalo; festivalski Ansambl CapellaLignum te Ansambl Jane uz kojeg gostuje vrhunski showmen i glazbenik Martin Kutnar na harmonici.“ – kazuje Valentina Badanjak Pintarić, idejna začetnica i producentica festivala.

 | Autor : Danijel Prerad Foto: Danijel Prerad

U nacionalnom registru zaštićenih nepokretnih spomenika Republike Hrvatske posebno mjesto zauzimaju spomenici drvene graditeljske baštine koja je nastajala stoljećima i njezin produkt, koji je ponajviše vidljiv u tradicijskoj arhitekturi, danas vrednujemo kao spomenička stvaralačka djela, odnosno kao umjetničku baštinu prošlosti. Ova drvena arhitektura kao dio graditeljske baštine, nositelj je identiteta vlastite sredine, regije, a time i naroda. Unutar drvene arhitekture svojim graditeljskim umijećem i stilskim karakteristikama posebno mjesto zauzima sakralna arhitektura, koju danas u stručnoj literaturi i na terenu prepoznajemo u vidu drvenih kapela. Danas se najveća koncentracija drvenih kapela iz vremena od 17. stoljeća do druge polovice 20. stoljeća nalazi u regijama Turopolje, Pokuplje i Vukomeričke gorice.
 
Ulaz na sve programe festivala je slobodan, a svi se koncerti prenose uživo biti će dostupni na festivalskim YouTube stranicama.
 
„Ipak, najljepše je festivalske koncerte iskoristiti kao motivaciju da obiđete prelijepe drvene kapele i odmorite dušu i tijelo na mjestima koja su od pradavnih vremena bila posebna i posvećena. „ – poručuju organizatori festivala drvenih kapela „Sancta Barbara“.

PROGRAM:
Nedjelja / 26. lipnja / 20.00 - otvorenje:
Kapela sv. Barbare - Velika Mlaka
Ansambl QuintaEssentia

Utorak / 28. lipnja / 20.00
Kapela Ranjenog Isusa – Velika Gorica
Silvio Richter, barokna violina
Dora Draclin, oboa
AnthonyHavelka, violončelo
Katarina Javora, čembalo

Srijeda / 29. lipnja
Kapela sv. Bartola – Letovanski Vrh
od 19.00 - Zestenek pri Škofačeve iže
20.00 - Viktor Vidović, gitara

Četvrtak / 30. lipnja / 20.00
Kapela sv. Ivana Krstitelja – Buševec
Luka Ivir, marimba&vibrafon

Petak / 1. srpnja / 20.00
Kapela sv. Barbare – Brest Pokupski
Lovro Merčep, saksofon
Franjo Bilić, čembalo

Subota / 2. srpnja / 20.00
Kurija Modić-Bedeković – Donja Lomnica
Ladanje uz VIS "Jane"i Martina Kutnara

Nedjelja / 3. srpnja / 20.00
Kapela sv. Roka - Cvetković Brdo
CapellaLignum

samobor Zagrebačka županija kupila prvo sanitetsko vozilo prilagođeno osobama s invaliditetom Dajte imena malim rodama Putem kamere u njihovom gnijezdu možete pratiti život malenih roda i dati im imena
Razrušeni apartman
sramotno ponašanje
Pogledajte kakav su apartman ostavili mladi gosti iz Švicarske: 'Kamuflirali su štetu'
Argentum
Ljeto u svim bojama
Znate li da je fotogeničnost samo mit? Otkrivamo kako zapravo uvijek možete biti 'lijepi'
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.