Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U slast!

Hit su jestive zdjelice od bučina brašna

Sajam proizvodi hrvatskog sela
Goran Stanzl/PIXSELL
24.10.2010.
u 17:40

Kilogram slavonskog kulina mogao se kupiti po 230 kuna, čvarci po 80, konjska salama po 140 kuna. No građani nisu baš posezali za novčanicima

Sva jestiva blaga hrvatskoga sela rasprostrla su se proteklog vikenda na stolovima pod balonom Boćarskog kluba Zrinjevac na Prisavlju. Posjetitelji sajma Proizvodi hrvatskog sela oboružali su se čačkalicama i kušali slavonski kulin, domaće kobasice i špek, kozji sir, konjsku salamu. Mnogima je to bila prilika za besplatan objed kakav sebi ne mogu priuštiti.

Crno tržište sira

Nudili su se i napici i pripravci od meda i lavande, bučino i maslinovo ulje, zimnica... Za novčanikom su tek rijetki posegnuli, a tome se proizvođači domaće hrane i ne čude.

– Pretjeralo se sa svim tim sajmovima. Mnogo ih je, a većina ih ima istu ponudu – smatra Mirjana Šestak s obiteljskoga poljoprivrednog gospodarstva Šestak s Plešivice.

Ona je na svom štandu, koji je za tri dana u Boćarskom domu platila 1200 kuna, nudila svježe, polutvrde i tvrde sireve od 50 do 80 kuna te domaći sir i vrhnje po 25 kuna.

Što misli o zabrani prodaje sira i vrhnja na tržnicama?

– Slažem se s tim. Nama koji smo registrirani za prodaju sira i vrhnja prodaja kumica na tržnici zapravo je crno tržište jer se za njihove proizvode ne zna podrijetlo – kaže Mirjana Šestak.

Najveća gužva, ali većinom samo za degustaciju, stvarala se pak oko štandova koji su nudili konkretnije proizvode poput slavonskoga kulina kojem je cijena od 220 do 230 kuna po kilogramu, kobasica po 50 kuna, kulenove seke za 120 ili čvaraka za 80 kuna. Znatiželja je pak zaustavljala građane kraj štanda Zorana Matuzalema koji je nudio salame od mesa jelena, vepra i konja, a i jeger je bio konjski.

Beskvasni kruh po 20 kn

– Konjetina je najčišće i najzdravije meso – objašnjava Zoran Matuzalem čije salame stoje 140 kuna, a jeger 57 kuna po kilogramu.

Zdravim proizvodima diči se i Ivana Rožić iz tvrtke Rožić koja prodaje bučina peciva po tri kune, beskvasni kruh po 20 kuna i zdjelice od bučina brašna po pet kuna.

– U zdjelice od bučina brašna stavite grah ili juhu i kad to pojedete, pojede se i zdjelica – preporuka je Ivane Rožić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije