Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Gradska vlast u Velikoj Gorici promovira svoje interese i šteti građanima

Zastupnik Nikola Grmoja je istaknuo kako Most stalno progovara i upozorava na ovakve slučajeve na nacionalnoj razini
28. studenoga 2018. u 10:53 0 komentara 697 prikaza
MOST NL  Velika Gorica
Foto: Most
Pogledajte galeriju 1/3

Most NL danas je na konferenciji za novinare upozorio da je projekt Aglomeracije Velika Gorica, strateški projekt za Turopolje, došao u pitanje jer su natječaji u ukupnoj vrijednosti oko 240 milijuna kuna poništeni, budući da su ponude bile više od osiguranih sredstava. Neposredno prije održavanja velikogoričkog Gradskog vijeća, govorili su gradski vijećnici Mosta Marko Šimac i Karmen Rak, te saborski zastupnici Mosta Nikola Grmoja i Sonja Čikotić.

Most MOST Čikotić: Postoji rješenje da Split ne bude zatrpan smećem

Šimac je istaknuo kako zbog poništenja natječaja za rekonstrukciju i dogradnju odvodnje ne mogu početi radovi Aglomeracije, dok se ne osiguraju dodatna sredstva u okviru EU projekata. 

“Odgađanjem ovog projekta patit će svi građani Velike Gorice, jer će doći do zastoja u razvoju komunalne infrastrukture. Svi Turopoljci će ostati bez potrebne kanalizacije i obnovljenih cesta nakon obavljenih radova. Porast će ugroženost naših jezera i rijeke Odre zbog divljeg ispuštanja otpadnih voda, kao i podzemnih voda vodocrpilišta, koje koriste Velika Gorica i po potrebi dio Zagreba. Zašto i zbog čijeg propusta će građani Velike Gorice ostati bez prijeko potrebne komunalne infrastrukture i tko će odgovarati za propust koji će značajno unazaditi daljnji razvoj Velike Gorice i Turopolja i ugroziti strateške resurse netaknute prirode i čistih pitkih voda?”, rekao je Šimac.

Naglasio je kako ne bi trebalo ići u novo kreditno zaduženje Grada Velike Gorice, jer to ide na štetu građanima.

“Nužno je zaustaviti ovakvo neracionalno i neodgovorno ponašanje kakvo gradonačelnik prakticira. Samo u ovom mandatu Grad je zadužen za preko 58 milijuna kuna, a ako se uđe u novo zaduženje koje bi za ovakav projekt bilo preko 100 milijuna kuna, ukupno zaduženje popelo bi se na preko 50 posto godišnjeg proračuna. Smatramo da kao prvi izvor financija treba zatražiti pomoć s državne razine, a ne srljati u nove kredite, ne bi li se pošto-poto pokrenuo projekt, sukladno pompoznim najavama i u svrhu ispunjenja političkih obećanja. Nedopustivo je da se projekt Aglomeracije, kao ključni projekt za Veliku Goricu politizira, te da se pod bilo koju cijenu forsira da realizacija krene kao dio predizbornog ciklusa 2021., a preko leđa svih građana, kojima će ostati kreditni dug. Ne smijemo dozvoliti novi slučaj Velkom i odlazak gradske imovine i komunalne infrastrukture u private ruke, uslijed prezaduživanja Grada i gradskih poduzeća”, istaknuo je Šimac. 

Ružica Vukovac ružica vukovac 'Silom prilika morala sam i ja napustiti Slavoniju'

Zastupnica Sonja Čikotić još u rujnu je postavila pitanja ministru Ćoriću što će biti s ovakvim projektima, uključujući i Veliku Goricu.

“Nije rješenje poništenje natječaja, treba pokrenuti projekt, jer se ne smiju izgubiti EU sredstva. Iz EU fondova u projektima s vodama je preko milijardu eura. Kroz postupke javne nabave dolazi do povećanja cijena umjesto da kroz tržišno natjecanje javna nabava generira manje cijene radova i opreme. Ovo što se u Velikoj Gorici dogodilo treba najaviti kao izazov na razini RH i tražiti rješenje od resornog ministra Ćorića i ministrice Žalac. Poništavanjem ovog postupka koji je objavljen 2016., dolazi do gubitka sredstava iz EU fondova i predstoji nam novi postupak nabave. Hoćemo li stići iskoristiti dostupna sredstva?”, rekla je Čikotić.

MOST NL  Velika Gorica | Autor : Most Foto: Most

Zastupnik Nikola Grmoja je istaknuo kako Most stalno progovara i upozorava na ovakve slučajeve na nacionalnoj razini. 

“Ovo što se događa u Velikoj Gorici događa se i drugdje. Sve je to manje novca za gospodarski razvoj Hrvatske, a upravo ta sredstva su usmjerena na rast i razvoj radnih mjesta i gospodarstva. Ovako važan projekt kakav je Aglomeracija ne smije biti podložan političkim špekulacijama. Zbog danih političkih obećanja u Velikoj Gorici je ovo čisto političko pitanje promocije jedne političke opcije, a na uštrb građana”, rekao je Grmoja.

>> Pogledajte noćnu raspravu u Saboru u kojoj su sudjelovali i Mostovci Nikola Grmoja i Miro Bulj


 
COVID-19 hospital at Medical Research and Educational Center of Lomonosov Moscow State University
OTROVALI SE
Djeca tri dana živjela pored mrtvih roditelja: 'Spavaju već tri dana, a tatino tijelo je pocrnilo'
PBZ CROATIA OSIGURANJE obvezni mirovinski fondovi
NIKA ISTRAŽUJE
Hrvatski građani imaju 113,2 milijarde kuna mirovinske štednje, evo što se događa s tim novcem
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.