Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolnica Srebrnjak

Za Grad je nutricionističko savjetovanje – nadriliječništvo!

Boro Nogalo
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/4
18.12.2019.
u 19:29

Zgranuti optužbama, zaposlenici DB-a Srebrnjak danas prosvjeduju

Optužba za nadriliječništvo koje je gradonačelnikova pomoćnica Jelena Pavićić Vukičević izrekla na račun Dječje bolnice Srebrnjak izazvala je nevjericu u javnosti, ali i jednoglasnu reakciju bolničkog Stručnog vijeća.

Konsternirani apsurdnim optužbama, Stručno vijeće zaposlene je pozvalo da se danas tijekom pauze za ručak, u podne, okupe u bolničkom krugu u znak prosvjeda protiv tih optužbi. Na društvenim se mrežama zakotrljala i masovna podrška građana i pacijenata bolnice.

Operacija krajnika

Tražili smo od zamjenice gradonačelnika da objasni optužbe pa nam je odgovorila da je Grad Zagreb prošli tjedan, 11. prosinca, dobio izvješća HZZO-a iz 2015., 2016. i 2019. godine.

“Iz Izvješća za 2015. te ponovno za 2016. razvidno je da je osoba koja je po struci magistrica nutricionizma potpuno samostalno ordinirala u gastroenterološkoj ambulanti. HZZO je utvrdio da je ‘liječila’ djecu, ali i odrasle osobe, za što Bolnica nije imala odobrenje HZZO-a. Zbog toga smo prisiljeni protiv navedene magistrice nutricionizma podnijeti kaznenu prijavu zbog nadriliječništva”, rekla je Pavičić Vukičević.

Navela je i da DB Srednjak nema dopusnicu Ministarstva zdravstva za operaciju krajnika, kakvih se u bolnici godišnje obavlja više od 300.

Video: Nogalo o otkazu

“S obzirom na to da je riječ o neugovorenoj djelatnosti, HZZO nikada nije mogao plaćati te račune bolnici. Grube su procjene da je time DB Srebrnjak, a posljedično i proračun Grada Zagreba iz kojeg se saniraju gubici zagrebačkih bolnica, oštećen za višemilijunske iznose”, stoji u odgovoru.

Optužbe za nadriliječništvo apsurdne su i ponižavajuće, smatraju u DB-u Srebrnjak. Bolničko je stručno vijeće stoga jednoglasno odlučilo danas u podne prosvjedovati protiv ovakvog odnosa prema bolnici koja je centar izvrsnosti Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i budući Centar za translacijsku medicinu koji je odobrio EU.

– Bolnica radi prema europskim standardima u kojima djecu ne liječi samo pedijatar već i multidisciplinarni tim u kojem je i nutricionist. Pa imamo djecu s debljinom, s refluksom, alergijom na hranu, djecu koja moraju imati posebne jelovnike i mijenjati prehrambene navike i naravno da nutricionist s djecom i roditeljima prolazi takve detalje, a ne doktor. Imamo tri nutricionista koji sudjeluju u radu savjetima, a ne liječe kao doktori – kazao nam je doc. Nogalo.

HZZO naložio otpis računa

Što se tiče neugovorenih djelatnosti, valja znati da bolnice moraju svim pacijentima pružiti zdravstvenu zaštitu, ali im je plaćanje tih usluga limitirano, u ovom im se slučaju plaća oko 30% manje.

– Govorimo o računima koje smo na temelju uputnica ispostavili HZZO-u i koje je HZZO priznao kao valjane. Svake godine HZZO naloži bolnici da ih mora isknjižiti, što je kazneno djelo. Zbog toga je uprava bolnice predložila Upravnom vijeću da ne potpisujemo ugovor s HZZO-om kako bismo pravnu zaštitu i naplatu tih odrađenih i priznatih usluga mogli potraživati sudskim putem, što je UV i odobrio. Istovremeno smo pokrenuli tužbu za naplatu tih potraživanja i sudski je proces u tijeku za dio ranijih potraživanja. Jedan sličan spor već smo i dobili. U HZZO-u su shvatili da ćemo utužiti i novonastala potraživanja te su se odlučili nagoditi za razdoblje od kraja 2018. do danas te donijeli odluku o dodjeli 7 milijuna kuna, uz obvezu da za to razdoblje potpišemo ugovor, što je i provedeno – objašnjava prof. Davor Plavec, pomoćnik ravnatelja. 

 

 

 

 

 

Komentara 51

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
20:01 17.12.2019.

Liječnika optuživati za nadriliječništvo!?!?!?!? Dakle, kakav je ovo cirkus?? Pa ne određuje ugovorena ili neugovorena usluga s HZZO-om što je to medicina, a što šarlatanstvo! Kakav grad, kakav gradonačelnik, kakvi birači! Stanovnici grada Zagreba, sramite se! Posebno oni koji nisu izašli na izbore!

MA
MarkoMaras
20:08 17.12.2019.

Kreće osveta jer se usudio prigovarati.

Avatar vkv353
vkv353
20:00 17.12.2019.

Da sam liječnik te bolnice odmah bi dao otkaz a to bi svi trebali napraviti pa neka Bandić liječi ljudi to je sramota što politika radi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije