Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREKID NASTAVE

Gimnazijalci izašli na ulicu zbog 300 jedinica

14.11.2008.
u 18:16

Dosta je! Poručili su to u glas maturanti i učenici drugih i trećih razreda zagrebačke III. gimnazije u Kušlanovoj i nakon drugog sata popodnevne smjene izašli na ulicu.

Fizika, hrvatski, kemija
Prekipjelo im je, kažu, jer su profesori u školi odlučili da će učenike s osam jedinica kazniti opomenom, one koji su sakupili 10 “kulja” ukorom, a one s 18 jedinica isključit će iz škole.

– Nitko se od nas ne bi bunio kada bi dobili jedinice iz neznanja. Nas se kažnjava jedinicom ako nemamo bilježnicu, zaboravimo knjigu ili ako nam olovka padne na pod. A kad sve to i donesemo na nastavu nitko nas ne nagradi peticom niti nam izbriše jedinicu – rekli su učenici 4.e razreda. Ukori ili moguće izbacivanje iz škole najviše je zabrinulo dečke i cure iz 3.c razreda. U razredu ih je ukupno 31, a u imeniku je 300 jedinica.

– Najviše nas kažnjavaju profesori iz fizike, hrvatskog i kemije. Jedinice iz zalaganja izjednačene su kao i one iz znanja, što nije normalno. Ako već i dobijemo jedinicu, neka nam daju vremena da naučimo, a ne da nas nakon dva dana dižu i ponovno nam daju negativnu ocjenu – ljuti se 18-godišnji Martin iz 3.c.

Pred ogorčene učenike izašao je i ravnatelj Martin Oršolić koji ih je pokušao nagovoriti da se vrate u razrede.

–Nije točno da će učenici letjeti iz škole zbog određenog broja jedinica, to su dezinformacije. Imali smo pedagošku sjednicu i analizirali smo stanje. Razrednici moraju razraditi strategiju kojom će se smanjiti negativne ocjene – rekao je Oršolić.

Škola se raspada
No učenici su uglas poručili da se na nastavu neće vratiti. Bune se i zbog loših uvjeta u kojima provode polovicu dana. Fasada pada sa zgrade, klupe su u lošem stanju, nemaju zavjese a i prozore i vrata potrebno je zamijeniti.

– Prije mjesec dana iza leđa mi je pao komad fasade. Da sam bila bliže, pao bi mi na glavu. Padalo je i u dvorani, a razrednik je na to samo rekao “Ne mogu vjerovati” – rekla je Antonija iz 4.d razreda. No, ravnatelj i na te optužbe ima odgovor.

– Već u ponedjeljak započinje obnova zgrade. Ove godine obnovit će se stubište i pročelje, a promijenit će se i vrata. Grad je već osigurao tri milijuna kuna – odgovarao je Oršolić okupljenim učenicima. No oni nisu popušatili. Uglas su optuživali profesoricu fizike Vesnu Prpić. Kako kažu, od 30 učenika iz razreda njih 25 dobilo je negativne ocjene iz ispita, a već idućeg sata svi su ispitani i nove jedinice kočile su se u njihovu imeniku.


Ravnatelj obećao pomoć

Ravnatelj gimnazije obećao je učenicima da će s prozvanom profesoricom Prpić iz fizike u ponedjeljak obići sve razrede u kojima ona predaje i poslušati pritužbe i prijedloge srednjoškolaca, kako bi se jedinice ispravile. – Učenici su s pravom ogorčeni, jer neki profesori olako dijele negativne ocjene. Ovo su maturanti koji moraju završiti školu, a ako ih se nastavi kažnjavati, neće naučiti ništa - rekao je ravnatelj Martin Oršolić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije