Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

'Da nema novca za žičaru, stali bi radovi'

Iz HDZ-a su rekli kako će kod izglasavanja ukidanja mjere roditelj odgojitelj biti suzdržani jer smatraju da u tri godine primjene te odluke nije došlo do ispunjenja pozitivnih pronatalitetnih i populacijskih ciljeva.
23. listopada 2019. u 08:14 2 komentara 1380 prikaza
Milan Bandić
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Dajte neko zanimljivo pitanje, da me zatečete, da me podignete od zemlje, da odlepim, što bi rekli susjedi preko Dunava, dajte neko pitanje – nije gradonačelniku Milanu Bandiću jučer, na standardnoj presici ususret sjednici Gradske skupštine, bilo dovoljno što se od njega zahtijevalo da objasni odakle će namaknuti novac za gradnju sljemenske žičare, na koju je već u pola godine potrošeno 78 milijuna kuna više nego je planirano u cijeloj. Kazao je da bi radovi stali da novca u proračunu nema, a osvrnuo se i na prijedlog GLAS-a, stranke koja želi da se od lipnja 2020. više ne može dodijeliti status roditelju odgojitelju.

Milan Bandić Do 2031. godine Demografski plan Zagreba: Obiteljske kartice, subvencija stanarine...

– Oni su očito, jer su dio Amsterdamske koalicije, previše zabavljeni demografskom obnovom Europe pa su zaboravili demografsku obnovu Hrvatske, to je za njih očekivano – kazao je Bandić, dok su iz GLAS-a jučer komentirali Strategiju demografskog razvoja koja bi se danas trebala izglasati u gradskom parlamentu. Kako je kazao GLAS-ov Stanko Kordić, u Strategiji se najbolje vidi kako je mjera roditelj odgajatelj kontroverzna.

vrtić LOKALNE VLASTI SE BUNE Zbog nove porezne reforme u Zagrebu prijete povećanjem cijena vrtića i javnog prijevoza

– U tom se dokumentu, primjerice, potiče široki obuhvat sve djece predškolskim odgojem i obrazovanjem, a drugom se mjerom praktički izvlači djecu iz vrtića – rekao je Kordić. Iz HDZ-a su rekli kako će kod izglasavanja ukidanja mjere roditelj odgojitelj biti suzdržani jer smatraju da u tri godine primjene te odluke nije došlo do ispunjenja pozitivnih pronatalitetnih i populacijskih ciljeva.

Lijevi je blok, pak, poručio kako bi prava demografska mjera bila da se dio od 300 milijuna kuna, koliko je strategijom predviđeno za mjeru roditelj odgajatelj, usmjeri na gradnju i financiranje vrtića kako bi bili besplatni, dok su iz SDP-a istaknuli kako je sramota da je u opremanje i održavanje svih škola i vrtića do lipnja uloženo manje od 15 milijuna kuna.

Video: Gradnja sljemenske žičare

Izlazne ankete
PRVE PROCJENE
Izlazne ankete: Tomašević premoćno vodi, mrtva utrka za drugo mjesto u Zagrebu
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • dvorskaluda:

    Ima se, ima, ali se puno odljeva i preljeva...na druge "projekte"

  • brnkob:

    Pozar,poplava'potres,kuga,kolera istovremeno ne bi napravilo stete ovom gradu kao ovaj bosanac.